SVENKA666 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Po ostatnich dniach bez ryby udało się wypracować przy pomocy bezsterowca od Szpiega taką oto rapkę Edytowane 14 Czerwca 2016 przez SVENKA666 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Panowie, każdy kto chociaż trochę łowi bolki zauważył, że im nurt w danym miejscu jest silniejszy i nierówny łatwiej złowić rybę, analogicznie im spokojniej tym trudniej, a na stojacej wodzie nawet jak bija jak wściekłe, to takie niuanse mają znaczenie, że ja mając niby super przynęty zrobiłem z nich uzytek dopiero po 2 sezonach odwiedzania pewnego starorzecza. A najłatwiej i tak powiedzieć komuś, że jak się już umie to nie sztuka. Pozdrawiam Edytowane 14 Czerwca 2016 przez oldziu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkujacymarcin Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 bolek to grymaśna ryba - wchodzę na główkę, biorę ulubionego woblera kilka rzutów i "siedzi" - jeden, drugi,....., siódmy... zaczyna się rutyna po dziesiątym nie liczę i mogę powiedzieć, że eldorado bo to wszystko w półtorej godziny. Schodzę jako mistrz. Czuję się dobrze, zostaje tylko niedosyt wymiarowy bo największa rapa miała na oko powyżej 70cm a walczyły jak wyłowiony ręcznik... ale była zabawa:) Następny dzień idealne warunki czuje się bardzo pewnie - ta sama godzina co wczoraj, ta sama główka, warunki, wiatr, stan wody itp..wszystko to samo iiiii... kompletna klapa. Nerwowo zmieniam "pewniaki" na końcu zostaje przy małym paproszku na mikro główce - krótki kontrolowany opad iiii znowu zabawa. Po którymś już bolku zmieniam z nudów na woblerki- próbuję nimi na szybko, średnio z opadu i nic - wracam do paprocha i... siedzi kolejny bolesław. Trzeciego dnia przy tych samych warunkach i sporym kombinowaniu wynik 0. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Najłatwiej Panowie to jest połowić na niepykanej miejscówce i nieważne, czy stojąca, czy płynąca:)Z tym się każdy zgodzi Najlepszy mam przykład na jednej z miejscówek gdzie jeszcze 2 sezony wstecz można je było łowić bardzo regularnie a w tej chwili trzeba ostro kombinować. Z tymi punktami odniesienia Krisu też masz w 100% rację. Na wielohektarowej wodzie stojącej bankowo odnaleźć te bestie jakie łowisz jest na pewno bardzo trudno...ale chyba o to w tym wszystkim chodzi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jest inaczej. Nie czytasz wody bo wszedzie jest to samo. Wnioski wyciagasz na podstawie tego gdzie lowisz i obserwacji jak przemieszczaja sie ryby. Nie ma cie dlugo nad woda to wypadasz z gry. Ryby sie nie pokazuja i nic nie bierze tez wypadasz z gry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szperacz76 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Warciana mordka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tomus Opublikowano 18 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Dzisiejsze 77cm =) 94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Tomus takie pytanie, sam robisz te foty? Prezentacja ryby- nie mam pytan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Tomus takie pytanie, sam robisz te foty? Prezentacja ryby- nie mam pytan.Najczęściej jestem z kimś kogo poproszę o foto ale już nie raz był plecak, na tym pudełko od kołowrotka + pudełko z przynętami + mała stabilizacja i samowyzwalacz . Akurat te foto kiepskie jakościowo bo troszku niewyraźne... ale co wymagac od cyfrówki co ma już z 15 lat i ciągle wala się ze mną po rybach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. andego Opublikowano 20 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 W końcu się udało wczoraj jakiegoś sensownego bola złowić Niestety zdjęcie kiepskiej jakości robione z samowyzwalacza w trudnych warunkach (padający deszcz). Branko piękne przedburzowe na własnego woblerka prowadzonego ekspresem. 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Taki średniaczek 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mansik Opublikowano 21 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Od ponad miesiąca z zazdrością obserwuje wszystkie dodawane tu rapy.Niestety zamuliłem trochę z początkiem sezonu, nie pomagała mi tez w tym fotograficzna pasja która równolegle rozwijam..Jak juz przy tym zapraszam na FB! https://www.facebook.com/bbbbbentre < niestety zdjęcia odbiegają od tematyki wędkarskiej Ale do rzeczy..Jeziorowe 77 na drunk bleak`a. 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kamil Z. Opublikowano 24 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Jeziorowe 75cm Kijek Kamisori Perch 12g, żyłka 0,22mm i Fanatic 7cm/10g Huntera 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wujek Opublikowano 25 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Pierwszy boleń złowiony przez mojego młodego. Jedynie pomogłem rzucać, sam zaciął i wyholował. 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 26 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 No mój jakieś zainteresowanie zdradza. Zobaczymy ale do Szwecji trzeba będzie wkrótce go zabrać bo już mówi o tych obiecanych szczupakach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Wczorajszy front i lekki przyborek podziałały pozytywnie. Ładny Predator wyraził chęć na krótką sesję poza wodą. Z wyrazu pyszczka mniemam, że mu się spodobało Sprzętowo: Mikado Mikazuki 270 5-25g, Spro Passion 730, żyłka York Exclusive 0,16 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Oleix Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) A u nas mimo że woda trudna to cos tam skubie Amator speed bleaka na treningu przed zawodami Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Oleix 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mansik Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Pewnego wietrznego dnia....na swojaka Edytowane 28 Czerwca 2016 przez mansik 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Kolejny forumowy stykacz, jak zwykle Panic - ślizgany po powierzchni muszę większy podbierak kupić... 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Rozmiarem tyknie Dunajecki bolo 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Bolek ładny, szkoda tylko że musi na kamulcach leżeć... Polecam na przyszłość położyć rybę chociabyż na trawie, najlepiej w podbieraku a jeśli nie masz takiej możliwości to przytrzymać przy samym brzegu w wodzie tak żeby się nie poocierała za bardzo. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 By nie być głosowym polecam moje jak i nie moje filmy z holem boleni. 99% ryb pod brzegiem leży spokojnie. Wystarczy się schylić przyłożyć wędkę i pstryknąć fotkę. Nie wiem gdzie tu problem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 No tak jak kolega mówił nad Dunajcem to jest tak że plaża z kamieni i krzaki także nie ma mowy o tym zeby go położyć na trafie a foto robiłem sam także nie miał mi kto pomóc. Zawsze staram się jak najdelikatnij obchodzić z rybami bo wiem że i tak wrócą do wody także szkoda żeby były poobijane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Dziwne i chyba specyficzny przypadek tego konkretnego zbiornika. A może chodzi o gabaryty ryby. Konkretnego bolka nie da się wyciągnąć na klatę po amerykańsku, trzeba go zmęczyć. Konkretnego - mam na myśli rybę kręcącą się wokół 80cm. Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Fotografuje tylko duże ryby więc nie wiem jak się zachowują inne. Nie znajduje innego wytłumaczenia jak podwyższone zapotrzebowanie na tlen z powodu stresu. Krzysiek Rózga twierdzi, że nie mieli problemów przetrzymując 3 bolenie w podbierku. Kupiłem, ale jeszcze nie sprawdziłem bo łowię ostatnio z brzegu. Aparat za plecami który włączam w czasie holu. Odpinam rybę, 10 sec. fotka, ewentualnie druga i do wody. Trwa to 1do 1,5 min a ryby i tak leżą na boku i się zastanawiają. Dyskutować o właściwym traktowaniu ryby zawsze warto, jednak nadmiar emocji niewskazany. Edytowane 4 Lipca 2016 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi