Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wujek Opublikowano 21 Września 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Kilka boleni z ostatnich dni. Sprzętowo CDBRB 2.52 do 25g, Shimano Ultegra 4000, jakaś żyłka 0.20 i CDXLS do 35g, Shimano Twin Power 4000 z plecionką 10lb. Na końcu drewniane rybki. 62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mansik Opublikowano 21 Września 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Gratulacje dla wszystkich łowców. Wspominka cieplejszych dni..Siedem jeden.. Edytowane 21 Września 2016 przez mansik 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Gratulacje Boleni panowie u mnie weekend też nie zmarnowany wrzucam dwa zawodowe bolenie jeden 62cm i drugi 74,5cm moje nowe PB, w dodatku na wodzie stojącej , na zawodach i na swojego Wobka dodam ,że pierwsza tura należała do mnie 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. patu Opublikowano 22 Września 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 ..przekroczył mój fotowymiar.. 78cm z Oderki. 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Wyjątkowo dużo zielska Odrą dziś płynęło ,ale 12 sztuk max do 75cm udało się przechytrzyć w tym kilka z 7 na przedzie Biły w większości na dwa tępa, Nawet Gnom II smakował.Spadła mi jedna ryba na RH,szkoda bo big mama,ale wiem gdzie mieszka 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Wiślane, kolejne 75cm. 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ricci Opublikowano 23 Września 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Wspólnie wypracowane 82cm prosto z Odry...uploading pictures Sprzętowo-Phenix MX 76 MH 17 lb,TP 4000HG 15,YGK 15lb za przynętę robił klasyczny Hermes. Pogoda słoneczna,delikatny wiaterek południowo-zachodni,branie o godzinie 11 15. Podbierakiem oraz aparatem ,operował Tasio ,dziękuję bardzo!!!! 77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Coś ode mnie. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Zdjęcia z przed miesiąca..Pogoda dziś była równie piękna, niestety ryby juz tak nie dopisały.. Krótkie boleniowe story 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 ..spacerowo-brzegowe 7oplus, skuszone na Rh 85 startujące z dna...Teraz ponad dwa tygodnie absencji...pozdrowienia dla chopaków z WRO i do zobaczeniaP.S.Mateusz, nie posiałeś oliwkowego szpieguska na rafkach ? 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wujek Opublikowano 25 Września 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Myślałem że powyżej 75 się już w tym roku nie przebiję, a tu krótki wypad przyniósł 77 . Dobrze że nawinąłem świeżego Strofta bo było już co holować. 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Dwa wieczorne. Jeden na Widła, drugi na Szpieguska. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Ładna pogoda, na podkrakowskiej Wiśle , ale tylko 1 szt.70+ na Rapala Original 9cmALB , atomowe uderzenie Uroki podkrakowskiej Wisły o zachodzie słonca- to druga miejscówka tutaj nic nie brało...Muszę popracować nad zdjęciami , bo z komórką w krzakach i trawie źle sobie radzę. Edytowane 25 Września 2016 przez jerzy6 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Sportowy 73cm. 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Sierpniowa samojebka z panem bolkiem, a tego dnia miałem nie jechać na ryby 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Z tego co ja wiem od takich co sie znaja - bo sam na rzekach nie lowie to znalezienie jesiennego zgrupowania jest kluczem do tematu. I mysle ze tak sie stalo. Wujek je sobie znalazl albo co bardziej prawdopodobne wiedzial gdzie bedzie bo tak to zazwyczaj jest na danym odcinku ze zgrupowania powtarzaja sie z roku na rok mniej wiecej w tym samym rejonie. To teraz bedzie mial zabawe przez pare tygodni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Albo kolegów co potrafią łowić i udostępnią Ci na przykład film jak na takim zgrupowaniu wyciągają jednego potwora za drugim;) Nie chce mi się kłócić i nie ma to nic wspólnego z szarpaniem ryb. Na zaporówkach też są jesienne zgrupowania, dużo łatwiejsze do namierzenia bo ryby tłuką jak wściekłe. Tylko taki mały problem, że nie da się ich skutecznie łowić. Skutecznie to nie znaczy, że ktoś naciuła 10 zdjęć w miesiąc i wstawi je jako bukkake compilation że niby cudnie połowił. Koncentracja ryb pozwalałaby na osiąganie dwucyfrówek a tak się nie dzieje, łowi się pojedyncze przypadkowe sztuki. Ja sobie co roku łamię na tym zęby. A wracając do rzeki to wiem tyle ile się nasłuchałem od osoby mądrzejszej w temacie która sporo boleni w życiu złowiła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Te ryby które pokazywałem były złowione w trzech różnych miejscach często w dużych odległościach od siebie, więc to nie jest tak że mam jakieś tajemne miejsce. Ryby poznikały już z letnich miejsc ale jeszcze coś bierze i to na normalne przynęty a nie na szarpaka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Boleniowo, portretowo.. 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Żadne komisje nie są potrzebne. Pytałem bo ja w ciepłej czapce, a Mansik wakacyjnie w spodenkach.Widać po forum że brania siadły. Pewnie już będzie taka boleniowa dłubanina. Jeszcze walczymy. 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Nie chce mi się kłócić i nie ma to nic wspólnego z szarpaniem ryb. No we.. nie bądź wrażliwy jak pensjonarka, bo nic osobistego, ani 'kłótliwego'. Po prostu termin "zgromadzenie ryb" nieuchronnie narzuca skojarzenie z zimowiskiem lub tarliskiem. Ja z kolei nigdy nie łowiłem na zaporówkach, tylko na Wiśle i Odrze (niby podobne, a całkowicie różne wędkarsko).Nie "wyśledzam" miejsc zgrupowań, bo często łowię w nowych miejscach.Tydzień temu w takim nowym miejscu, w krótkim czasie złowiłem 4 bolenie (i jednego leszcza za grzbiet - przy powierzchni!), a wczoraj, w bardzo podobnych warunkach - nic. Na wodzie też cisza. Z lat wcześniejszych pamiętam, że łowiłem bolenie w październiku - w 'miejscach typowych', więc może jeszcze się nie pochowały w głębinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Panowie,tak sobie czytam ostatnie wątki i postanowiłem dołożyć swoje trzy grosze.Na początek pragnę zaznaczyć, że nie uważam się za żadnego boleniowego specjalistę i na pewno łowie w sezonie znacznie mniej tych ryb, niż taki krisu, pisarz, robert czy też wujek. Z drugiej strony, nie uważam tez, aby była to ryba jakoś specjalnie trudna do złowienia. Pisząc wprost, jak już się na nie nastawie, to z sukcesami, jednak na co dzień większą frajdę sprawia mi łowienie innych gatunków.Ale to nie ma żadnego znaczenia. Bo zasada jest ta sama, przy każdej rybie, jaziu, sumie, boleniu, brzanie.Musimy je znać i potrafić określić z dużą dozą prawdopodobieństwa gdzie w danej porze roku, porze dnia i przy danym stanie wody będzie przebywała. Ponadto niezbędna jest wyobraźnia, aby patrzeć na wodę i widzieć te rynny, przykosy, dołki i wstawiać tam nasze zdobycze.Gdy już wiemy gdzie się prawdopodobnie znajdują rybki, powinniśmy na tyle znać ich zwyczaje, by określić co jedzą i odpowiednio dostosować przynętę.To uniwersalna wiedza, która pozwoli połowić na niemal każdym łowisku.Do tego dochodzi doświadczenie. Dzięki niemu z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że najlepsza będzie ta trzecia ostroga, czy też ten wyglądający na mniej atrakcyjny napływ, bo posiada jakąś konkretną cechę. Którędy sandacze płyną na żer. Doświadczenie daje przewagę miejscowym.Tutaj jestem niemal pewien, ze pisarz poszedł na bolenie niczym jak po swoje. Wiedział, gdzie prawdopodobnie będzie jesienne zgrupowanie. Bo się grupują. Wujek tez ma na pewno wytypowane miejscówki na każde warunki, jak i wielu z Was.Problem w skuteczności jaki dostrzegam, jest taki, że wielu wędkarzy, również z tego forum zbyt mocno skupia się na tym, gdzie jest ta najlepsza trzecia ostroga, a zapomina o gruntownej bazie. W konsekwencji nie potrafi zrozumieć dlaczego ta trzecia jest najlepsza.Pojawia się dużo pytań o miejsce, a mało o wielkość przynęty, godzinę brania, sposób prowadzenia...Pozdrawiam i połamania Edytowane 28 Września 2016 przez korol 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Panowie,tak sobie czytam ostatnie wątki i postanowiłem dołożyć swoje trzy grosze. [... ...] A tak w ogóle to o co chodzi? Problem w skuteczności jaki dostrzegam, jest taki, że wielu wędkarzy, również z tego forum zbyt mocno skupia się na tym, gdzie jest ta najlepsza trzecia ostroga, a zapomina o gruntownej bazie. W konsekwencji nie potrafi zrozumieć dlaczego ta trzecia jest najlepsza. Aaa, pewnie o to. Z pewnością skuteczność jest iloczynem "wędkogodzin" i myślenia. Jedna z tych rzeczy nie wystarczy.Każdy pewnie zna emeryta, który od 50 lat łowi tak samo na grunt, na glizde albo kukurydze i mu z tym dobrze i z tym umrze.A drugi biegun, to teoretyk-filozof, który ma matematycznie i fizyko-aerodynamicznie rozpracowana pracę woblera, ale jak 2 razy w roku pojedzie nad wodę, to nie wie, jak i gdzie go zarzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paco321 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Pięknie uderzył w Rh10 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Chyba ostatni w tym roku boleń złowiony przy takiej słonecznej pogodzie.Na woblera 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi