Skocz do zawartości

Bolenie 2016

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Boleni w tym sezonie nie połowiłem i już nie połowię. Nie było ilości, nie było okazów. Nie ma się co dziwić, nie złowi ten kto nie łowi. W maju zaliczyłem co prawda kilka wypadów, ale z marnymi wynikami. Nie obdarzyła mnie ani Odra ani Bug.  Czerwiec zdominowała wyprawa do Laponii na szczupaki, a w lipcu, jak to w lipcu dopadła mnie sumoza i trzymała do końca lata. Kij boleniowy czasem pływał ze mną w pontonie, ale rzadko go rozkładałem. Potem we wrześniu jak bolki dobrze gryzły, miałem niestety bardzo mało czasu na ryby. Plan na przyszły rok jest taki, żeby się poprawić i trochę więcej boleni poganiać. Na poniższym filmie wspomnienie z lata. Czasem warto chwilę odpocząć od sumów, rozprostować kark i porzucać boleniówką. Zwłaszcza jak jest już koniec sierpnia i bolenie zaczynają się grupować, a do tego są grube, głodne i bardzo waleczne. Na przykosie na której kontrolnie stanąłem bolki brały na tyle dobrze, że aż wezwałem posiłki :-)    

Tego dnia najskuteczniejszy okazał się stary poobdrapywany Thrill dociążony lametą na kotwiczkach, wyciągnięty z dna pudełka. 

Edytowane przez Traq
  • Like 17

Mateusz jest młodym wędkarzem. Ma dopiero 16 lat a jego wiedza wędkarska jak na taki wiek jest przeogromna. Zaczyna dopiero przygodę z forami wędkarskimi.

Sam kręci muchy i na koncie ma wiele pięknych muchowych boleni. Sam je sobie rozpracował. W dodatku do tego roku łowił na muchówkę, której większość muszkarzy do ręki by nie wzięła. Jeszcze musi się nauczyć, żeby sobie nie sr.ć w miejscówkę ;)

Panowie piękne ryby i zdjęcia w tym wątku. Co prawda przeglądam go wybiórczo ale odrobię lekcje w mniej łownym czasie. Gratulacje dla wszystkich łowców :good:

Edytowane przez sajdol1
  • Like 3

Witam chciałem na próbę wrzucić mojego majowego bolaska złowionego na niezawodnego kilera od Tomka Janika???? post-61419-0-24545600-1476256366_thumb.jpg

To tak samo majowy amator Janikowego woblera???? było ich sporo w całym sezonie fotek mam również mnóstwo...jestem amatorem w temacie boleni ale kilkadziesiąt boleni wydłubałem..????post-61419-0-12753500-1476257700_thumb.jpg

Edytowane przez Meme
  • Like 39

Nie odbieraj tego jako zaczep,ale nie wszystkie ryby musimy pokazywać.

Ta prezentacja do najlepszych nie należy -_-

Gratuluję jednak przechytrzenia bolka.

Edytowane przez Mariano Mariano
  • Like 1

W ramach okoliczności publikacji mojej wczorajszej kiepskiej foty pozwolę sobie zamieścić zdjęcie z jesiennym bolaskiem z wypadu gdy pogoda była jeszcze łaskawa???? przynęta ta sama rybka ciut większa niż ta wczorajsza choć ta wczorajsza cieszyła bardziej ze względu na wyjątkowo kiepską wode...

post-61419-0-70578400-1476510929_thumb.jpg

Edytowane przez bieniaś
  • Like 20

Ten był akurat złowiony przed tymi wszystkimi "plugawymi" załamaniami. Są pewne progowe daty. Na przykład Robert zawsze mi opowiadał, że dla niego w Połańcu po 1 listopada to koniec bolkowego sezonu. U mnie taka umowna data to 1 października. Po tym dniu jeszcze da się wydłubać ale "wydłubać" to dobrze powiedziane. O takim łowieniu jak wcześniej można sobie pomarzyć. Czasem nawet trafisz w ładne dni bolki, że żerują. Tylko, że nie da się złowić. A właściwie źle powiedziane, że się nie da. Jak biją to czasem jakiegoś zmęczysz. Jakaś metoda powinna być skoro są na żerowaniu. A jednak mnie się nigdy nie udaje jej znaleźć. Wymęczona ryba, jak się w sezonie łowiło z łatwością, niewiele ma wspólnego z sukcesem.

Dziś trafiłem taki dzień jak piszesz. Biły. Nawet odprowadzały przynęty. Ale nawet puknięcia nie było. Szły za przynętą prowadzoną głęboko, jakby od dna, a atakowały w momencie wyciągania z wody, i tylko przy sporej prędkości. Zwolnienie prowadzenia - brak reakcji. Ekspres - jakby nie zdążały. A reagowały tylko na woblery dość mocno pracujące, ściągane po skosie z nurtem, pływające , co dodatkowo utrudniało sprawę. Zadne gumy, żadne stawianie w warkoczu, opad, jaskółki, obrotowka, nie działało.

Frustrujące, bo aktywność bolków była jak dobry letni dzień.

Michał poznaje po krzakach gdzie to jest ;) . Tak na poważnie to wiem bo mi mówiłeś. Poza tym, poważnie poznaję po krzunach. Kiedyś się śmiałem z takich akcji, że można kogoś po układzie krzaków wyczaić. Niestety tak jest. Wyczaja zazwyczaj konkurencja, choć w tym przypadku to raczej mutualizm. Wiem, że nie chce Ci się w googlu szukać(a może znasz termin), więc wyjaśnię: "Współpraca dająca wymierne korzyści dla obydwu stron". Termin z biologii pochodzi. I to jest chyba najlepsze podsumowanie naszego łowienia w tym sezonie - jak się mylę, albo uważasz inaczej to mnie popraw.

Edytowane przez Krisu23
  • Like 2

Łaadny ;)

A co on taki oskrobany z łusek? Po walce z Tobą, czy po jakichś poprzednich?

Atomowe branie pod nogami na płyciźnie, wiec możliwe ze skrobnął się ciutke..

Michał poznaje po krzakach gdzie to jest ;) . Tak na poważnie to wiem bo mi mówiłeś. Poza tym, poważnie poznaję po krzunach. Kiedyś się śmiałem z takich akcji, że można kogoś po układzie krzaków wyczaić. Niestety tak jest. Wyczaja zazwyczaj konkurencja, choć w tym przypadku to raczej mutualizm. Wiem, że nie chce Ci się w googlu szukać(a może znasz termin), więc wyjaśnię: "Współpraca dająca wymierne korzyści dla obydwu stron". Termin z biologii pochodzi. I to jest chyba najlepsze podsumowanie naszego łowienia w tym sezonie - jak się mylę, albo uważasz inaczej to mnie popraw.

Nie znam, wiec chcąc nie chcąc, prędzej czy później wstukałbym TO w google, męczyła by mnie niewiedza...

A co do.. uważam podobnie i dodam pewnie dosc naiwnie ze.. może uda sie cos jeszcze rozkminic.

Pionowy start jakieś ospałej 8mki mam często przed oczami  B) 

A krzaki, szyfrujać...spalone są innym słoncem :lol:

Bolki to szalone ryby. Kiedyś stoję sobie spokojnie na wybetonowanym brzegu a tu nagle wyskakuje kawał rapy i leci prosto na mnie. Gruchną ciężko pod nogami o chropowaty beton, odbił się i wpadł do wody. Swojej miny nie będę opisywał :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3