Skocz do zawartości

Bolenie 2016

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem, tak jak dzisiaj, zdarzy się jakiś fajny okaz. Dzisiaj złowiłem swojego najgrubszego bolenia, był taki gruby jak leszcz, miarka ma 8 cm szerokości. Dla mnie osobiście było to mega wydarzenie :) pozdrawiam!

post-60726-0-45239000-1480017739_thumb.jpg

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 23

BOLENIE2016...Moderatorze, gdzie miotla z szufla?! Ostatecznie wydzielic i do Poczekalni

Słuszna uwaga, miotła z szuflą właśnie zauważyła. Panów dyskutantów proszę o przeniesienie się tutaj: http://jerkbait.pl/topic/77089-sytuacja-na-polskich-wodach-i-co-zrobi%C4%87/page-9

Uprzedzam, że dalsza dyskusja tutaj będzie na bieżąco kasowana.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Niewątpliwie ciekawą dysputę na temat stanu populacji bolenia i różnych uwarunkowań naszego wędkowania przeniosłem tutaj :   http://jerkbait.pl/topic/84135-bole%C5%84-dyskusja-na-temat-populacji-i-nie-tylko-wydzielona-z-w%C4%85tku-bolenie-2016/

• Like 1

Przyszedł czas żeby się pożegnać...
Podsumowując, było dobrze, progres zaliczony, twórczy, łowczy jak i zdjęciowy, choć nadal nie mogę patrzeć na 90% moich zdjęć, ale będzie lepiej! ;)
Na koniec załączam dwie jesienne szporotki.. do następnego! :)

23hsih5.jpg

2hrllz6.jpg

Edytowane przez mansik
  • Like 24

Temat wyglądu boleni z JT już rozkiminiłem. W miarę przyzwoicie wyglądają tylko ryby tak od 75 w górę. Są to sztuki które wpłynęły z Wisły przy napełnianiu jeziora. Mogły mieć max 50cm bo rozstaw płaskowników na wlocie wynosi 8 cm.  Ryby miały tam okres jurajski do póki nie napełniono zbiornika i nie zaczął zarastać trzciną. Jak zarósł to sytuacja się zmieniła diametralnie. Widoczność pod wodą na 6 - 8m powoduje, że ryby widzą patrolującą rapę z daleka i bez pośpiechu chowają się w gęstej trzcinie. Do tego mała baza pokarmowa i zarybianie handlówką, powoduje, że bolki mają tu przewalone. Planuje im ulżyć nieco wpuszczając słonecznicę która dużo lepiej sobie radzi niż ukleja w wodzie gdzie do jedzenia jest tylko zielenina.

• Like 4

Rok się skończył, czas zakończyć wątki rybne z cyferkami 2016 w tytule. Proszę o powstrzymanie się od dalszego komentowania, klepania po plecach łowców, pytań o stan wody, dyskusji o zakazach, itp. Jeśli ktoś ma ochotę wrzucić jakieś wspomnienia ze srebrnymi torpedami, zapraszam. 

Pogawędki i dyskusje proszę prowadzić w innych wątkach, jest ich masa na naszym forum. Ostatnie dyskusje o PZW przeniosłem tutaj: http://jerkbait.pl/topic/77089-sytuacja-na-polskich-wodach-i-co-zrobi%C4%87/page-11

Wszystkim pogromcom tych pięknych, sportowych drapieżników życzę wielkich, spasionych okazów w Nowym Roku, niech pchają się przed obiektyw jak najczęściej, do zobaczenia nad wodą.

• Like 1