cyprys19 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Z jednej strony mocujesz do czegoś (odcinek np 5-10m) , a z drugiej naciągasz jakimś bloczkiem, lub wyciągarką - bardzo ładnie się prostuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Prostuje się normalnie w palcach,mówię to ja-protetyk,mam z tym codziennie do czynienia. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez CM Punk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Odgrzeję temat. Czy ktoś próbował takiego sposobu prostowania drutu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Właśnie spróbowałem - działa!Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Właśnie nie mam kawałka deski. Bawiłem się ze skręcaniem wiertarką, ale trzeba nakombinować by nie pękł. Na jakim drucie sprawdzałeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Na 0,9.Pod ręką miałem deskę do krojenia, starą drewnianą ze sporym otworem. Udało się uzyskać w miarę prosty drut.Następnie wywierciłem w niej otwór wiertłem 1 mm i kolejne kawałki drutu prostowałem w tym mniejszym otworku. Dramatycznej różnicy nie było Wnioski, jakie mogę wysnuć po wyprostowaniu kilkunastu drucików są następujące - od średnicy otworu ważniejsza jest szybkość obrotów. Łatwiej jest prostować drut na szybszych. Również osadzenie deski w imadle ułatwia proces prostowania. Każdy kawałek przeciągałem przez otwór dwukrotnie. Raz to zazwyczaj było troszkę mało, więcej niż dwa razy nie powodowało już zauważalnej różnicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mam rozumieć, że po takim czymś już da się ukręcić obrotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mam rozumieć, że po takim czymś już da się ukręcić obrotówkę Drut przed prostowaniem i po. Jak dla mnie - wystarczy. Czy wystarczy na obrotówkę, to musisz już sam ocenić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Jest dobrze ewentualnie trochę palcami dogiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Nie znam się, ale drut nawet na zdjęciu wygląda na mocno skrecony, a z tego co kojarzę z materiałoznawstwa to skręcenie drutu znacząco zmniejsza wytrzymałość i zwiększa podatność na zrywanie, więc można by z czystej ciekawości sprawdzić jego wytrzymałość. Rozumiem że przy robieniu dziesiątek woblerow prosty drut może i ułatwia sprawę, ale mi przy podobnych ilościowo seryjkach prostowanie drutu pod stelaż w palcach zajmuje koło 4 sekund, może nie jest to igła ale pod stelaż aż świat. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Piotrek_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Obejrzałem film. Dwa podstawowe błędy zauważyłem.Po 1 - źle ustawiony drut względem żądła płomienia ,co najmniej o 5 mm za nisko. Proponuje popatrzeć gdzie jest najwyższa temp. płomienia.po 2 - drut nagrzany do czerwoności lub białości (temperatura) niekoniecznie zachowuje swoje właściwości (sprężystość/nierdzewność) - tu już nie wypowiadam sie jako fachowiec. Ogólnie - może być , ale z zastrzeżeniami jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Na pewno ta metoda mniej skręca drut niż polegająca na skręcaniu zamocowanego na stałe np. w kombinerkach. Zawsze można za drugim razem zmienić kierunek obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Każda ingerencja w drut go osłabia. Skręcanie go osłabia mocno na rozciąganie. Podgrzewanie do białości całkowicie zmienia jego strukturę i właściwości. Z tym, że nawet po tych zabiegach oczka woblera nie puszczą, zawsze elementy zestawu jak plecionka lub przypon będą słabsze. Więc to trochę dywagacje akademickie. Dopóki ułatwiałem sobie gięcie podgrzewając drut miałem jeden przypadek pęknięcia oczka w jerku, ale na drucie 0,9. Teraz używam tylko TIGowej nierdzewki 1,2mm, odcinki metrowe idealnie proste. Oczka są niezniszczalne. Jak ktoś robi wabiki na GT to może się obawiać takiego prostowania drutu. Nasze polskie rybki nic mu nie zrobią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elte Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Jest w końcu jakiś dobry prosty drut do stelaży? Potrzebuję 0,8 lub 1mm. TIG jest z oznaczeniem 308Lsi z samym "L" nie znalazłem, a ten Lsi podobno się za bardzo nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 https://allegro.pl/oferta/drut-nierdzewny-kwasowki-0-8-1kg-308l-mig-mag-5230078125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elte Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Chodzi mi o prosty drut w kawałkach, prostowanie drutu ze szpuli nie należy do moich ulubionych zajęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Pozostaje drut do migomatów, ale nie ma pełnego zakresu średnic niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elte Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Możesz poratować jakimś linkiem żebym wiedział czego szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Możesz poratować jakimś linkiem żebym wiedział czego szukać?https://allegro.pl/oferta/drut-pret-spawalniczy-esab-ok-tig-12-64-1kg-1kg-7487166561?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemys%C5%82&ev_adgr=Przemys%C5%82+-+Maszyny+i+urz%C4%85dzenia+-+Automatyka+przemys%C5%82owa&gclid=Cj0KCQjwjer4BRCZARIsABK4QeVTWmh0BD5OlrYxHS7NYSl0BfcWO7ERAvBo0E49meWX3q-v7Sz8ZmIaAtAzEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi