Skocz do zawartości

Cast pod wabie po 100-150gr

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna mniej więcej czegoś takiego:

St. Croix Premier Musky

PM76MHF 7'6'' 20-50lb 3/4-3oz

Do tej pory wolałem łowić krótkimi jerkówkami, ale do rzucania przynętami ~150g, wydaję mi się że dłuższy będzie lepszy (stąd te 7'6'').

Jakie są Wasze doświadczenia? Ktoś używał tego kija?

jak do 150g to polecam st croix legend big jig 7'3'' do 2 1/2 i 25lb

zakupiona do takich kloców i pięknie się sprawdza, przy tym lekka i poręczna :D

pozdrówka

Daniel, kilka ryb nim wyholowałem. Mnie leży idealnie! Lekki, szybki, świetnie wyważony.

Przynęty powyżej 150g nim pocisnę?

Premier muskie to przy mainie piaskownica jest. RAZ udało się mi zmusić mainę do pracy, nawet się był wygiął, na dwóch pollockach ok 4-5 kilo złowionych jako dublet, ta wędka jest z cyklu że jak złapiesz 70 to wyciągasz i rzucasz nim dalej, możesz sobie taką 70 pojerkować :lol: :lol: :lol:

i musky i pete to kalmoty i tyle. łowienie tymi kijami osobiście uważam za katorgę.

nie ma porównania chyba do legendów. ja bym kierował się raczej w tę stronę bo te kije są po prostu dobre. na pewno znajdziesz w tej serii coś co dygnie powyżej 150g. łatwo się domyśleć że jeżeli opisane 2 1/2oz dyga co najmniej do 140g to taki do 30oz da radę powyżej 150g. popatrz w ofertę st. croix

Pete Maine dwusklad 7'6 dlugosci i wyrzutu do 10oz. -prawdziwa kobyla, mozna nia skakac o tyczce, moze sie ugnie :mellow: . To byl moj pierwszy heavy duty kij, lecz jesli mial bym sie cofnac w czasie to kij do rzucania plytkami chodnikowymi wybral bym zdecydowanie dluzszy i chyba tylko ten http://www.trophytechnology.com/

W tym roku kupilem kij Okumy 8'6 i wyrzutu 1-8 oz. i stwierdzam ze jest zaj...zarowno do Meppsow Giant jak i mniejszych(jesli chodzi o Stany) Bull Dawg. Polecam

Ten MU nie da rady wiem z wlasnego doswiadczenia.

Podepnę się do tematu,szukam kija do trolla dużymi i wielkimi przynętami,wobki max perch 14sdr ale gumy tak do 300g.

Kij o długości 2.6-2.4m,chciałbym żeby chociaż trochę pracował pod przynętą no i pracował pod rybą

Dzięki

generalnie kij 30-40 lb o specyfikacji muskie to bedzie potwor o realnym cw. w granicach 180-200 gram, wiec powinien wystarczyc z palcem w bucie ... problem polega na tym, ze kazdy jest inny i zeby dobrze dopasowac, trzeba sobie dobrze potrzymac, niby nic nowego, ale zawsze tak samo ... st. croix to nie lamiglas a loomis to nie talon ...

mialem 3 kije st. croix musky na blankach 30, 40 i 50 lb ... 30 lb to byl premier 6'10 do 2 OZ, ta wedka obsluzy wszystko wlacznie z bulldawgiem regular i wiecej, lowilem nia wabikami do 200 gram ... st. muskie 50 lb, to byl premier 7' do 3 OZ, wedka ladowala sie dopiero przy wabikach typu fatso 14, ponizej tej masy mozna bylo grac nia w bilarda, nawet nie drgnela, ten trzeci to byl avid 40 lb do 3 OZ, od 3 uncyjnego premiera musky roznil sie tylko cena, dlugoscia, waga i kolorem, cala reszta byla taka sama ... sztywna i bezduszna pala

z dlugimi wedkami moze, nie musi ale moze, byc problem przy jerkach, bo nie kazdy lubi prowadzic te wabiki dlugim kijem (ja np. nie lubie) ... taki dluzszy kij bedzie fajny pod duze soft jerki typu bulldawg w manierze swimbaita, ciaganie regulara za rufa lub zimowe slimaczenie wzdluz spadow

ja pod duze klocki mam wedke z rodmas, na blanku MUcostam ... wedka jest fantastycznie lekka, czula i mocarna, rzuca wszystkim do 180 gram z lekkoscia motylka, holuje ryby jakby blank byl 20 a nie 40 lb, posiada bardzo przyjemna akcje i jest krotka, reka sie nie meczy i wszystko jest OK ... ale to wedka tylko pod twarde jerki i ew. duze soft jerki prowadzone klasycznie (glidery, pullbaity itp) ...

o dopasowaniu takiego kija do obrotowek czy innych wynalazkow nie bede sie rozpisywal i rozwadnial tresci, bo to nie temat tego watku

• 6 lat później...

Witam. Jak w temacie zastanawiam się jakim kijem bez problemu obsłużę wabie po 100-120gr bez żadnych obaw .. Na chwilę obecną  wabiami po 100gr rzucam dragonem xforce 140, ale nie jest to komfortowe .. Mimo że sam kij jest ok wydaje mi się jak by jego górne CW. zamykało się  na 90gr max...  Zastanawiam się więc nad innym kijem i myślałem o dragon cast big bait 50-120gr  tylko nie znalazłem opini o tym kiju jaki to patyk. Wygląda ładnie , ale jak z  faktycznym cw i wytrzymałością ? Mam tez inną opcję ,ale to taką co będzie mnie kosztować ponad 2 razy tyle no i będzie to kij z duszą bo wykonany własnoręcznie lub na zamówienie .. Chodzi mi o kij  na blanku xzoga Taka G 10kg .. Myślałem o xzoga taka G 15kg, ale koleś z BRC mówi że pod przynęty 100-120gr wystarczy ten 10kg.. I teraz nie wiem co tu zrobić?

Pozdrawiam..

Chcę zakupić troszkę więcej wabiów po 20-30cm tych np. od savage gear .. I tworzy się problem w postaci  kija .. xforce nie podoła zadaniu nie dam rady nim rzucić na pełnej pi...dzie ... lubię takie wielkie wabie..Jak się nimi pizgnie do wody to ryby same wypływają :)