Skocz do zawartości

Cast pod wabie po 100-150gr

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie zastanawiam się jakim kijem bez problemu obsłużę wabie po 100-120gr bez żadnych obaw .. Na chwilę obecną  wabiami po 100gr rzucam dragonem xforce 140, ale nie jest to komfortowe .. Mimo że sam kij jest ok wydaje mi się jak by jego górne CW. zamykało się  na 90gr max...  Zastanawiam się więc nad innym kijem i myślałem o dragon cast big bait 50-120gr  tylko nie znalazłem opini o tym kiju jaki to patyk. Wygląda ładnie , ale jak z  faktycznym cw i wytrzymałością ? Mam tez inną opcję ,ale to taką co będzie mnie kosztować ponad 2 razy tyle no i będzie to kij z duszą bo wykonany własnoręcznie lub na zamówienie .. Chodzi mi o kij  na blanku xzoga Taka G 10kg .. Myślałem o xzoga taka G 15kg, ale koleś z BRC mówi że pod przynęty 100-120gr wystarczy ten 10kg.. I teraz nie wiem co tu zrobić?

Pozdrawiam..

X-Force 60-200 i będzie dobrze jeśli ten do 140 nie daje komfortu . Jeśli chodzi cast big bait 50-120 g to już inna półka i moc . A jak coś na zamówienie to Węd. DRAGON HM80 Team Finland Spec.Edit. w zestawie usztywniany pokrowiec ręczna robota i dedykacja na blanku według życzenia .

Chodzi mi o kij  na blanku xzoga Taka G 10kg .. Myślałem o xzoga taka G 15kg, ale koleś z BRC mówi że pod przynęty 100-120gr wystarczy ten 10kg.. I teraz nie wiem co tu zrobić?

Jak możesz sobie pozwolić na xzogę to się nie zastanawiaj.

Sugeruję również wziąć pod uwagę sugestie Pana z BRC - te blanki zna bardzo dobrze i na pewno lepiej dobierze kij pod Twoje potrzeby i wymagania.

15kg to już mocne kije, do przynęt max 120g pewnie faktycznie 10kg wystarczy.

7kg do ok 80g komfort

8kg do ok 100g

10kg .... no pewnie te 120g komfortowego łowienia, a pewnie i więcej pizdnie.

Taka moja dedukcja opierająca się jedynie na wypowiedziach posiadaczy wędek na blankach xzoga 7 i 8 kg. 

Edytowane przez Drac

X-Force 60-200 i będzie dobrze jeśli ten do 140 nie daje komfortu . Jeśli chodzi cast big bait 50-120 g to już inna półka i moc . A jak coś na zamówienie to Węd. DRAGON HM80 Team Finland Spec.Edit. w zestawie usztywniany pokrowiec ręczna robota i dedykacja na blanku według życzenia .

Myślałem nad tym ale pewne rzeczy mi w tym kiju nie pasują ..Blank , rękojeść jest jak najbardziej ok...ale przelotki bym zmienił na lżejsze  zwłaszcza te 3-4 szczytowe( wystarczyły by tam jednostopkowe) i uchwyt na ten z  odsłoniętym blankiem pod palcami (lepiej się wyczuwa branie i co najważniejsze lepiej leży w  dłoni..Żeby ten kij był tak uzbrojony brał bym w ciemno i wersje i 200 i 300  ...No ale producent robił ten kij  pod łowy w morzu i oceanie na lekko i pod tym względem jest  bardzo ok ... Zarówno z serii wędzisk x-force jak i GS blanki jak najbardziej mi się podobają , ale wyszły tylko 2 serie właśnie o takiej konstrukcji  blanku (grafitowe, grubościenne)... i szkoda...Jak by dragon wypuścił więcej kijów o takiej konstrukcji blanku był bym zadowolony...

Zastanawia mnie też to czemu x-force , a big bait 120gr to różna półka ?Cenowo stoją tak samo , CW też jest niby wysokie  . Różnią się na pewno konstrukcyjnie...

HM80 nie chcę (wydaje mi się że jest kruchy z grafitu,węgla wysokomodułowanego o cienkich ścianach , a ja nie chcę się obchodzić jak z jajkiem )

Jak możesz sobie pozwolić na xzogę to się nie zastanawiaj.

Sugeruję również wziąć pod uwagę sugestie Pana z BRC - te blanki zna bardzo dobrze i na pewno lepiej dobierze kij pod Twoje potrzeby i wymagania.

15kg to już mocne kije, do przynęt max 120g pewnie faktycznie 10kg wystarczy.

7kg do ok 80g komfort

8kg do ok 100g

10kg .... no pewnie te 120g komfortowego łowienia, a pewnie i więcej pizdnie.

Taka moja dedukcja opierająca się jedynie na wypowiedziach posiadaczy wędek na blankach xzoga 7 i 8 kg. 

koszt  samego blanku xzogi 10kg  to około 700zł  można powiedzieć że drogo i nie drogo.. Zależy jak na to spojrzeć ..

Dzięki za podpowiedź ...Myślę  że innej opcji nie będzie ..

Dobra kij zrobię na blanku Xzoga Taka-G75 12kg ..ponoć komfort cw to 40-150gr długość około 228 cm co mi pasuję ..Tylko mam problem w jakie konkretnie przelotki to zbroić ,jakie rozmiary ... Nie wiem  zaczynać od 16tki potem12,10,8,6, 5lub 4 x4 plus szczytowa  czy jak. Ile tych przelotek i co najważniejsze jaki typ? chciał bym tak z 4 ostatnie przed szczytową  dać na jednej nóżce ...

Edytowane przez darkonis

• 2 tygodnie później...

Dobra kij zrobię na blanku Xzoga Taka-G75 12kg ..ponoć komfort cw to 40-150gr długość około 228 cm co mi pasuję ..Tylko mam problem w jakie konkretnie przelotki to zbroić ,jakie rozmiary ... Nie wiem  zaczynać od 16tki potem12,10,8,6, 5lub 4 x4 plus szczytowa  czy jak. Ile tych przelotek i co najważniejsze jaki typ? chciał bym tak z 4 ostatnie przed szczytową  dać na jednej nóżce .

W BRC posiadają blanki xzoga to może podpowiedzą Ci jaki set przelotek dobrać.