Skocz do zawartości
  • 0

Na elektryku po...rzece..

amstaf358

Pytanie

Witam ,chciałbym żeby koledzy którzy pływają na elektryku po rzece  z dużym prądem np Wisła,Odra ,podzielili się swoimi doświadczeniami z tego typu wypraw,wiem doskonale że na rzekę TYLKO spalina ale mimo to są tacy co sobie JAKOŚ ?radzą....i pływają... :huh:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Elektryk 109lbs i jakoś dasz radę kawałek pod prąd popłynąć, ale obawiam się że spalina wyjdzie taniej.

86lbs może też uciągnie, ale trzeba 2 aku, bo 86 i 109lbs to już na 24v ;)  

PS Chyba, że elektryk tylko do kontroli w czasie spływu z prądem - to może być nawet 20lbs

Edytowane przez minecjusz

• 0

są elektryki o mocy 2HP i więcej, więc takim można próbować, tylko po co? koszt duży wyższy niż spalinwego

Osapian 2HP kosztuje coś ze 2900 zł (bez akumulatorów) a za tyle można juz kupić nowe 2,3 KM w spaline,  a w cenie elektryka z akumulatorami masz już i 3,5 KM spalinowego który i tak będzie ważył mniej niż elektryk z akumulatorami

• 0

Kolego powiem krótko poroniony pomysł,mieszkam nad Wisłą ( choć rzadko tam wędkuje) , Po namowie kolegi wypłynęliśmy   na elektryku ( 45lbs ) na zalew i żeby nie kolega z jachtu to byłoby z nami krucho  :lol: .Na Wisełkę   tylko spalina od 3,5 k w górę .

• Like 1

• 0

Ale wiara pływa też 55/60 lbs i na 12v bo nie raz pisali o tym....o bym chciał coś więcej....

Próbowałem pływać na elektryku na rzece ze sporym uciągiem. Jak ma się dużo czasu i 2-3 duże akumulatory to można. Mi siadła psycha jak grzybiarze szukający grzybów szybciej poruszali się niż ja. Teraz elektrtkiem tylko koryguje spływ

Edytowane przez jbk
  • Like 2

• 0

Możesz ten pomysł całkowicie wykluczyć.

Walka gołej du.... z batem.

Zamontowałem na wędkarskim kajaku najmocniejszego ospiana 5.5 z prądem ok ale pod aku starczą na 1g i prędkości podła .

Kajak 1m szerokość 40kg wagi o łódce nie wspomnę.

A wspomnę nawet nie stała w nurcie zapięty na przodzie.

Edytowane przez brig
  • Like 1

• 0

to wylicz sobie ile taką łódka popłyniesz na jeziorze podczas flauty, zmierz prędkość i teraz porównaj z tym:

Pod Warszawą prędkość Wisły przy niskim stanie wody wynosi 0,60 m/s, przy średnim stanie 1,45 m/s, w czasie wezbrania ponad 3 m/s - czyli w km/h to jest ok 2 km/h przy niskim stanie, do ponad 10km/h podczas wezbrania. Elektrykiem ciężko się osiąga ponad 10 km/h a pamiętaj, że to liczone dla warunków bezwietrznych.

Wszyscy CI piszą, że jest to ryzykowne, a CI co nie piszą to mogli spróbować pływać na elektryku i właśnie na piechotę wracają te 30 km bo nie mieli jak wrócić.

Jak chcesz przeprowadzić test samemu to weź dwie łodzie, jedną z elektrykiem a druga ze spaliną i spróbuj, tak aby ta ze spaliną asekurowałą

• 0

Pływałem elektrykiem po Odrze w okolicach ujścia Nysy .

Łódka około 70 kg plus dwie osoby , uciąg nie za duży i  elektryk 46 lbs pod prąd szedł bez najmniejszego problemu .

Oczywiście Odra w tych okolicach no nie Wisła, tama za tamą powoduje że uciąg jest niewielki , na  wszelki wypadek zaczynałem dniówkę płynąc w górę rzeki  :)

Edytowane przez skorupa13
  • Like 1

• 0

A ja napiszę tak:

W zeszłym sezonie w lipcu widziałem szaleńca na elektryku, który na Warcie próbował uprawiać sumowy trolling.

Jak to w lipcu, ja się dopiero rozkładałem ale już z daleka było widać, że chmurki mogą nas nie ominąć (burza)

Drę ryja do dziadka żeby uważał bo jest taka możliwość, że nas burza złapie.

Dziadek nawet się nie odezwał. Dopiero gdy zaczęło dmuchać i lać zaczął wołać o pomoc.

Ja ledwo zdążyłem się zwodować. Dziadek utknął na drugim brzegu Warty i sobie z niczym nie radził, fala, deszcz itp.

Sam zmokłem ale szybko podpłynąłem do dziadka i pomogłem mu wydostać się na brzeg, razem z całym majdanem.

Oczywiście jak to w lipcu. Burza przeszła po kilkunastu minutach i można było dalej łowić.

Dziadek już nie łowił, do kogoś zadzwonił, przyjechali i zgarnęli go z brzegu.

Nie wiem czy z tego wszystkiego nie zesrał się ze strachu...

Tak więc odradzam. Wiadomo, spalina też może nawalić ale to skrajne przypadki.

• 0

Nie nazwałbym takiego zestawu pływaniem , raczej traktuj to jako dopłynięcie do danego miejsca - łowienie - powrót . Na ile Ci starczy aku to jest uzależnione od ciężaru łodzi i gratów + wędkarz i mocy aku . Przepłyniesz od 300 metrów do max kilometra . Najlepszym rozwiązaniem jest mały silnik spalinowy , będzie lżej i bezpieczniej . 

• 0

Pływałem elektrykiem po Odrze w okolicach ujścia Nysy .

Łódka około 70 kg plus dwie osoby , uciąg nie za duży i  elektryk 46 lbs pod prąd szedł bez najmniejszego problemu .

Oczywiście Odra w tych okolicach no nie Wisła, tama za tamą powoduje że uciąg jest niewielki , na  wszelki wypadek zaczynałem dniówkę płynąc w górę rzeki  :)

Czyli jednak da się......skoro 46 ibs dawał radę to 55/60 też powinien ,pewnie nie wszędzie ale jednak wiara pływa....muszę sam sprawdzić  jak to jest....to znaczy chyba  ;) sprawdzę..

Kolego czytaj ze zrozumieniem. Kolega pływał pomiędzy tamami, czyli mniej więcej, jak po jakimś kanale o wolnym uciągu. Od Brzegu Dolnego w dół już nie masz żadnych tam i woda płynie dużo szybciej. Nie wyobrażam sobie pływania po takiej wodzie na elektryku...

• 0

Pod prąd - powodzenia na 55-60lbs....akurat 100ah starczy na jakieś 400-500m a potem trzeba wpływać do miejsca wodowania i koniec wycieczki.

Zresztą i tak taniej wyjdzie lekko używana spalina

A próbowałeś czy tylko tak Ci się wydaje?

55lbs łódka 3m jedna osoba, aku 100ah i spokojnie 3km pod prąd przepływałem.

• Like 1