Skocz do zawartości
  • 0

Na elektryku po...rzece..

amstaf358

Pytanie

Witam ,chciałbym żeby koledzy którzy pływają na elektryku po rzece  z dużym prądem np Wisła,Odra ,podzielili się swoimi doświadczeniami z tego typu wypraw,wiem doskonale że na rzekę TYLKO spalina ale mimo to są tacy co sobie JAKOŚ ?radzą....i pływają... :huh:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gość płynący kajakiem pod prąd rzekami, zrobił chyba Wołgę, Wisłę i właśnie skończył Odrę.

Mówi ze najgorsza Odra wiec i pewnie na elektryku było by mega ciężko. Prędkość wody dochodzi na zakrętach do 7km. A średnia to 3-5km/h.

Próbowałem kilka razy pontonem na wiosłach pod prąd. Środkiem jeszcze kawałek pójdzie ale przy tamach nie ma szans.

• 0

Pływam po Odrze na wys. Gryfina na elektryku 70LBS z maxymizerem. Akumulator 100Ah. Oczywiście płynie się wolno bo ok 5kmph ale z taką prędkością robię jakieś 16km (8+8) i accu jeszcze ma zapas. Łódka 4,3m, 300kg + zwykle 3-4 osoby. 

jak szybko ta rzeka płynie w tej konfiguracji (8km pod prąd to sporo sie wydaje elektrykiem -tyle że łodka a nie ponton)

• 0

Duże znaczenie ma strategia. Wwybieranie trasy w miejscach gdzie uciąg jest wolniejszy, wykorzystanie prądów wstecznych. Tyle się dowiedziałem od dwóch ludków na łódce z elektrykiem na Wiśle. Zasięg okolo 10km pod prąd, z powrotem dryf.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Pływam po Odrze ale nie wiem jak niby miałbym nabrać doświadczenia odnośnie do prądów. Rzeka ma 200m szerokości, czasem jest cofka, wiatr wieje różnie i nie wiadomo co bardziej spowalnia/pomaga wiatr czy nurt :-)

Doświadczenie myślę dużo bardziej potrzebne jest w użytkowaniu silnika. Dobrze jest po czasie wiedzieć (pamiętać) jakie położenie manetki odpowiada jakiemu prądowi i prędkości. Dla silników z maxymizerem to nie takie oczywiste bo tam nie ma biegów, regulacja jest płynna. Jest taki moment w którym prędkość przyrasta dużo wolniej niż pobór prądu. Warto by mieć amperomierz na łodzi na stałe w jakimś zegarze i dodatkowo licznik amperogodzin ;-)

• 0

A skąd wiadomo gdzie jakie prądy?

Na począktu polecam teorię, np. dokładne przeczytanie kiedyś popełnionej książki: "Wedkarstwo rzeczne Spinning" autorstwa: Marek Szymański

Są tam prosto opisane przewężenia, rafki itd. (czyli przyspieszenia nurtu), głębsze miejsca (czyli spowolnienie nurtu) itd. itp.

Później praktyka na wodzie

• 0

Od strony wschodniej Regalicy jest głębiej niż zachodniej (ok.7m na 2-3m) więc wypadałoby się chyba trzymać strony wschodniej ;-)

Nieprawda. Znam dokładnie tyle samo miejsc gdzie tak jest i gdzie jest na odwrót. Wszystko zależy od koryta. To nie miejsce na takie dyskusje.

• 0

Jak najbardziej dobre miejsce. Nigdy za wiele dobrych rad jak ekonomicznie pływać na elektryku po rzece ;-)

Mam nadzieję mieć niedługo drugi accu o takiej samej pojemności. Będę mógł wtedy sprawdzić dokładniej jaki dystans można na jednym. Jakie jest graniczne-bezpieczne napięcie rozładowania? Coś, gdzieś kiedyś mi się obiło, że 10,7V

--

Pozdr.

Q

• 0

Głębiej/płyciej to rozumiem, można z czasem poznać topologię dna. Ewentualnie można rzucić okiem na nawigację Boatic Navionica. Dla głównych koryt rzek jest tam sporo informacji ale już np. dla całego międzyodrza danych brak.

Może tak - można płynąc rynną od strony lamieni na opasce, środkiem albo od strony kantu ze środka rzeki. Różnica jest znaczna. A głębiej niekoniecznie znaczy lepiej na rzece, bo głębokość nie bierze się z niczego. Ale fakt, Wisła to jie szereg główek jak na Odrze.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Rozladowalem kiedyś accu do 11v, prawie już nie ciągnął łódki.... ledwo co... Musialem wiosłować i po podłączeniu do ładowarki pokazywała po analizie 55% naładowania. Dziś po opisywanym kursie pokazuje 95% i 12,7V. Czyli 45 jednostek (100%-55%) zostało pomniejszone o 5 czyli zużyłem 10% pojemności.

Accu jest żelowy NPCG

--

Pozdr.

Q

• 0
;) A ja miałem akumulatory trupy 100ah co pokazywały 13.2v .takie osiągi co opisałes są możliwe na flaucie przy łódce . Przy 1 osobie ...jestem w stanie zrobić 50-60km przy pojemności 80ah. Ale na aku litowym. Warunki idealne i Vmax z 2-3kmh. A nie rzeka 4 osoby. Nurt i kwas 100ah. No way...
  • Like 1

• 0

Piszę jak jest po prostu. Nie wierzysz - Twoja sprawa. Już niedługo będę miał drugi identyczny accu npcg i wtedy zrobię test płynąc pod prąd ok. 4kmph wykańczając go aż przestanie ciągnąć łódkę. Zdam relację jaki dystans uda się pokonać. Sam jestem ciekawy.

Raz już go wydrenowalem do zera. Przepłynąłem w 4 osoby 8km (4+4) i padł tak, że ostanie 200m do slipu wioslowalem. Problem tylko w tym, że po drodze piłowałem go trochę ścigając się z barką a przy Vmax potrafią płynąć spore prądy więc niewiele można po czymś takim wywnioskować.

--

Pozdr.

Q

• 0

Mistrzu przeczytaj swoje posty i dojdziesz sam do wniosku ,że piszesz farmazony. Przeplyneles raz 7km i zużyłeś 10%, a później 8km I Ci brakło...

Kup sobie na aliexpres bądź aledrogo watomierz DC. Do 100zl kupisz bardzo fajne urządzenie. Podłącz i zobaczysz o czym piszę.przy okazji dowiesz się co kryje w sobie Twój aku. Jeśli nie plywasz na kanu, to osiągi opisane (7km-10%) są czystą fantazja. A jaki silnik posiadasz jeszcze napisz - moc?

Edytowane przez siarq