bayrt Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Witam wszystkich! Od 4 lat posiadam silniczek Honda 2,3 KM.Mam takie pytanie, otóż gdy go zapalę od razu kręci się śruba, a wyczytałem że ma (powinien mieć) wolny bieg.Dlaczego się tak dzieje, może coś jest zblokowane na stałe, ewentualnie jak odblokować sprzęgło odśrodkowe. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Z górki dziękuję bayrt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej1 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Są dwie wersje tej hondy - jeśli masz gaz manetce to wersja ze sprzęgłem odśrodkowym jeśli masz gaz w suwaku na obudowie silnika to nie masz sprzęgła odśrodkowego i wtedy ,,śruba się kreci od razu,, i tak ma być. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Andrzej1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bayrt Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki, tego nie wiedziałem.Jednak moja hondzia ma gaz w manetce, a wiatraczek i tak kręci. może mam jakąś przeróbkę ? Edytowane 10 Lutego 2016 przez bayrt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fred88 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Nie wiem od czego to zależy, ale póki nie miałem własnego silnika pozyczałem od kumpla taką Hondę jak Twoja (gaz w manetce) i śruba też ciągle się kręciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej1 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A może wolne obroty są zbyt wysoko ustawione i sprzęgło nie rozłącza. Ja bym pokręcił śrubą na wyłączonym silniku ( i z wyjętą zrywką na wszelki wypadek) wyczujesz wtedy czy sprzęgło rozłącza czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Delikatnie sprzęgło może trzymać. Mam tak w Tośce 6 Hp. Na luzie delikatnie się kręci. Ręką można zatrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bayrt Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dzięki Wszystkim za podpowiedzi.Myślę że w weekend pokuszę się o wymianę olei (olejów) to spróbuję zobaczyć co w silniku trzeszczy .Dodam jeszcze że u mnie jest rzeczywiście na sztywno, ponieważ kręcąc śrubą o mało silnika nie zapaliłem - a pali na serio na dotyk (pół rozwinięcia sznurka). Dzięki i miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolnicke Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Witam, przymierzam się do zakupu używanego silnika Hondy, konkretnie model 2.3BF, szukam informacji na temat słabych stron tego silnika, na co zwracać uwagę przy kupnie. Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Pluje olejem. Trzeba uważać przy przenoszeniu. Można się nieźle pobrudzić. Głośno pracuje. Więcej wad w ciągu 15 lat eksploatacji nie stwierdziłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 To zależy do czego chcesz go używać. Moim zdaniem do wędkarstwa i/lub trollingu nie bardzo się nadaje z 2 powodów: 1. Jest chłodzony powietrzem i w gorące dni dmucha Ci gorąc w plecy przez co jest Ci jeszcze goręcej 2. Dużo modeli nie ma biegów tylko sprzęgło odśrodkowe (jak w skuterze) co powoduje, że bardzo trudno wyczuć obroty przy których włączy się bieg. Jest to mega irytujące jak się trolinguje, bo przy wolnych obrotach notorycznie bieg się wyłącza - przy normalnym pływaniu działa OK Używałem tego silniczka przez 1 sezon i poza opisanymi wyżej wadami więcej nie zauważyłem. Technicznie działał bez zarzutu i palił tyle co nic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Rzeczywiście może wysprzęglać przy niskich obrotach. Ale ja nie troluję, dlatego tej wady nie wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Pięć lat używałem i nie stwierdziłem żeby pluła olejem.Trolowałem bardzo dużo i muszę przyznać że szczupaki jakoś dziwnie lubiły ten hałas silnika. Jest jedna wada żeby włączyć wsteczny trzeba silnik z rumplem skierować do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Pięć lat używałem i nie stwierdziłem żeby pluła olejem.Trolowałem bardzo dużo i muszę przyznać że szczupaki jakoś dziwnie lubiły ten hałas silnika. Jest jedna wada żeby włączyć wsteczny trzeba silnik z rumplem skierować do tyłu. Szczęściarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolnicke Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Udało mi się kupić silnik, przyszedł czas na serwis . I tu pojawił się problem przy demontażu śruby. Po wyciągnieciu zawleczki śruba nie chce zejść z wałka, próbowałen delikatnie popukać ale nic z tego. Jakieś rady? Może już ktoś miał podobny problem Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 A nakrętke odkręciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Pewnie poprzedni właściciel zastosował miękki klin i teraz jest zgięty i blokuje.Próbować lewo prawo do oporu i szarpać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolnicke Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 W tym modelu nie ma nakrętki. Udało mi się z tym uporać, troche odrdzewiacza + młotek gumowy i sprawa załatwiona Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolnicke Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Pewnie poprzedni właściciel zastosował miękki klin i teraz jest zgięty i blokuje.Próbować lewo prawo do oporu i szarpaćDokładnie jak napisałeś + masa nawiniętej na wałek plecionki Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Zalecam mieć zapas tego klina, nie pożałujesz na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Zawsze można dostosować z głowki jigowej 10/0 i do domu się dopłynie.Znam ból braku klina. Na silniku lub pod rumplem jest miejsce na zapas teraz dobrze nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 (edytowane) Tu powinien być zapas.NR 12 Edytowane 4 Maja 2020 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolnicke Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Na szczęście zapas mam, to znaczy miałem, bo będe musiał go jakoś wyprostować i wymienić Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Pod silnikiem jest uchwyt na dwa kliny i zawleczki. Ja sobie dorabiałem z drutu do robienia na drutach swetrów ????(lepiej się sprawdzały niż oryginały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bayrt
Witam wszystkich!
Od 4 lat posiadam silniczek Honda 2,3 KM.
Mam takie pytanie, otóż gdy go zapalę od razu kręci się śruba, a wyczytałem że ma (powinien mieć) wolny bieg.
Dlaczego się tak dzieje, może coś jest zblokowane na stałe, ewentualnie jak odblokować sprzęgło odśrodkowe.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Z górki dziękuję
bayrt
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi