Skocz do zawartości

Karasie 2016

Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przyjemność otworzyć karasiowy wątek w tym sezonie 93ad604279b50d4amed.jpg

W styczniu wszystkie wody stojące były pokryte lodem co skutecznie uniemożliwiało łowienie muszką. Luty przyniósł odwilż i wprost nie mogłem się doczekać muszkowych karasi. Ryby ustawiły się na samym środku zbiornika co wymaga wyjątkowo długich rzutów i precyzyjnego ułożenia przyponu. Wiem, ze to żaden olbrzym ale karaś na muszkę w lutym cieszy podwójnie.

• Like 20

Głowatki mają w lutym u mnie wolne bo za chwilę będą w tarle. Pstrągi wolę łowić jak już troszkę nabiorą masy po zimie. Natomiast na tyle bardzo lubię łowić, że wyszukuję sobie takie wędkarskie nisze jak jazie, klenie, leszcze czy karasie na muszkę zimą :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 4

Jozi ja lubię łowić na muszkę wszelkie ryby. Głowatki mają w lutym u mnie wolne bo za chwilę będą w tarle. Pstrągi wolę łowić jak już troszkę nabiorą masy po zimie. Natomiast na tyle bardzo lubię łowić, że wyszukuję sobie takie wędkarskie nisze jak jazie, klenie, leszcze czy karasie na muszkę zimą :)

Żartuję oczywiście, muchowo to super połowy, te lipasy  sanowe czy pstrągi :)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Każdego roku jesienią odwiedzam starorzecza w poszukiwaniu okoni i ostatnio moim przyłowem są karasie. Stosując metodę bocznego troka w dwóch ostatnich sezonach udało mi się złapać kilka naprawdę ładnych sztuk, których waga przekraczała kilogram. Muszę przyznać, że hol karasia ważącego 1,5 kg na zestawie 0,14 dostarcza wielu emocji :)Trafiają się również liny.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

wczoraj takie mi się przytrafiły:)

życzenia wypowiedziane..............:)może się spełnią

łowiłem z premedytacją na nini jiga,trafił się jeszcze karpik na oko około 2 kg i jedna jakaś rakieta którą męczyłem z 20 minut i ......dupa:)

sprzetowo to widać trochę na zdjęciach turek 2500zit,loomis imx do 12 gr.żyłka 0,14,jig w kolorze czarnym na główce około 2 gr.

post-50866-0-59055400-1470904369_thumb.jpg

post-50866-0-89024700-1470904385_thumb.jpg

post-50866-0-38058600-1470904432_thumb.jpg

• Like 18

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Po powrocie zMME dostałem od przyjaciół pamiątkowy podbierak a od p. Jarosława Smorczyńskiego wędkę traper guide w klasie 3/4. Postanowiłem wrócić do rzeczywistościi pojechać na odprężające łowienie karasi muchówką.

8e294a5161a2054bmed.jpg

064d1a03d2141d7bmed.jpg

Mój przyjaciel też złowił kilka ładnych ryb

193dff2c23e65088med.jpg

• Like 8