Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Premier jest niższą serią kijów z katalogu SC . I jej ofertowym atutem jest prostota konstrukcji i budżetowa cena . Jeżeli już przelotki w nim defektują , warto poddać go choćby częściowemu rebuildingowi . Jeśli nawet nie zamierzasz zmienić ich na jakościowo lepsze i lżejsze , to radziłbym zawalczyć ze spacingiem , który jest z reguły na Premierach ponurym odwaleniem zawodowych obowiązków . Naprawdę warto ..

• 1 miesiąc temu...

Objerzałem sobie klatka po klatce, na pauzie. Dla mnie to błąd w holu - zwróciłem uwagę, że tuż przed strzeleniem facet trzyma dolnik prawie pionowo w górę, żeby nie wiem jak gęsto zbrojony był kij, mało który wytrzyma coś takiego - wędka traci elastyczność bo całe obciązenie przeności się na tym krótszy odcinek im bardziej kij skierowany jest wertykalnie. Jest to opisywane jako tzw. high sticking i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn złamań wędek.

Każdą wędkę da się złamać.

Pomijając, że kij strzelił w sumie chyba w trzech miejscach to zwróćcie uwagę, że, jeśli dobrze widzę, to najpierw trzasnął pod przelotką. Może stopka najbardziej obciążonej przelotki się wgniotła w blank.

Poza tym to zgodziłbym się z opinią Guzu odnośnie najsłabszego elementu.

Witam szukam uniwersalnego blanku pod spinning - takiego wedziska do szerokiego zakresu . Sciagam pare blankow batsona ze stanow i jest okazja zeby polaczyc cala dostawe z blankami st.croix i hmx.

prosze o wasza ocene tych moich wariantow:

st.croix scv 5SC86MHF2-G 2pc 8'6 8-17 3/8-1 2

i:

st.croix scv 5SC86MF2-G 2pc 8'6 8-12 1/4-3/4 2

Blanki mhx

ST1023-MHX 2pc 8'6 , 6-12lb, 3/8-3/4oz

MB844-2-MHX 7', 12-20lb, 5/16 - 1oz

MB843-2-MHX 7', 10-17lb, 1/4 - 3/4oz

MB842-2-MHX 7', 8-15lb, 3/16 - 5/8oz

czekam na wasze opinie

• 1 miesiąc temu...

witam,

czy ktos moze mi cos powiedziec o tych jednoczesciowych blankach scV st.croix:

5C66MHF-G albo dluzsza wersja 5C70MF-G

5C66MHF-G

tzn do czego sie nadaja , wiem ze z przeznaczenia sa do castingu ale czy do spinningu tez sie nadaja, pod jakie przynety i ryby itd.

Poszukaj w zasobach forum i trochę wniosków :D

Z takiego wysoko-modułowego SC mhf wyjdzie zapewne mocna i bardzo szybka sandaczówka, albo uniwersalny kij na szczupaki.

Jedno jest pewne(przynajmniej moim subiektywnym zdaniem) - warte grzechu blanki :mellow:

Wszystko zależy gdzie będziesz łowił (rzeka czy zbiornik). Jeżeli rzeka i lubisz ostro poskakać wabikiem po dnie, to łykaj 3/4(do 21g). Chyba, że łowisz na wodzie stojącej i 25g to faktycznie max. ciężaru główki a częściej machasz lżejszymi wtedy decyduj się na c.w. do 5/8.

Osobiście łowie Turnament'em 68MLXF do 5/8 i daje rade nawet z główka 30g + guma.

koksie , nie miałem akurat tych blanków w ręku , ale inne z tej serii to i owszem ..

Żeby się nie rozwodzić i rozpływać w przybliżeniach , są to wyjściowo jedne z najlepszych blanków , na budowę kija tak doskonałego i wszechstronnego , jak tylko potrafisz z niego sam uzyskać :D

Jak też ich moc wskazuje , są to blanki na silne , dobrze walczące ryby . Lepsze do castingu ..

Witam wszystkich,proszę o pomoc mam zamiar kupić kija ST.CROIX Awid dlugość 260 lub 274 cieżar wyrzutu 7-21 lub 10.5 -28gr. Kij ma mi służyc do łowienia z brzegu na gumy 3i 4 calowe kopyta na glówkach od 10 do 20gr.Teraz łowie team dragonem 7-21 i shakespeare ugly stik 10-25gr.