Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I zawsze się tego trzymajmy .. :D

Ooo :blush:, te ślicznej ogólności kwantyfikatory jak ; napewno , zawsze , nigdy , wszyscy - których tu kogut i ja użyliśmy , są aby na miejscu właściwe ??

Witam,

SCV … the lightest, most sensitive rods on the planet, … the rods for you … :D i dalej … sztywne 2,10 m, dopuszczalna linka 10 kG, dopuszczalny cw 30 G, … wymachy w tą i z powrotem ciężarem 70 G Salmo Slider 12 S, … 2,5 razy cięższa przynęta chyba też da radę … :D

Pewno blank może mieć więcej tzw. mocy? :mellow:

Oczywiście też lubię przeciążać dobry sprzęt.

Dobry blank jest kilka razy droższy ale 400 pln to chyba nie wielkie pieniądze. Gotowa wędka rekompensuje koszty bo to dwie, trzy … w jednej.

I pewno o to chodzi.

Wyzysk zapasu bezpieczeństwa trzeba wiązać z odpowiedzialnością.

A jednak.

Życzę dobrych sprężyn wiązań nart i oczywiście dobrych blanków pod choinkę.

• 1 miesiąc temu...

Hej

posiadam 5S70MF. Czyli kaliber ciezej.

Spining.

Seria brazowa.

Custom zbudowany pod moj pomysl.

Krotka rekojesc, uchwyt NPS (16tka)i przelotki Fuji Sic (tytan).

Jedna z moich ulubionych wedek.

Niesamowita szybkosc. Czulosc. Przy tym super trzyma rybe. Pstragi, sandacze, klenie, brzany, bassy. Na tych rybach sie sprawdzila :D

Jak chodzi o przynety :

gumy do 10 cm na glowkach do 20 g(25 g jak kopyto ma 3 cale) rzuca i podbija bez problemu, czulosc fantastyczna.

Jak chodzi o dol to dobrze rzuca od wirowki Mepps 1 (aglia).

Tego MLF nie mialem w rekach.

Mam nadzieje ze te informacje o MF okaza sie przydatne ;)

Pozdrawiam

Guzu

• 2 tygodnie później...

Witam,

Zamierzam zamowic sobie blank 5SC86MHF2-G (salmon model do 8.6ft do 1oz) tej firmy ze stanow jako kij na rzeke i zeby bylo to mialo wiekszy sens w kosztach chcialbym cosik jeszcze do tego dokoptowac.

Mysle o blankach z serii scV bo avida juz jednego mam i pare 3 czesciowych tidemasterow.

dodatkowe pytanie jaka jest roznica w nowej wersji blankow sc5 z tym symbolem nsi - czy te blanki sa duzo lepsze niz stary scV?

Zauwazylem ze st.croix nie jest az tak popularny na tym forum ale warto zawsze spytac.

Oto blanki ktorych szukam :

Jaki blank st.croix bylby dobry pod gumy na sandacze z lodki, glowki od 10 do 25g pod kopyta 3 i 4 cala.

Jaki blank pod okonia / pstraga (jest to mozliwe?) - obrotowki glownie 2 (moze czasami 3) , male wobki do 7cm, i male gumy .

Blanki tylko w 2 albo 3 skladzie - jakos nie widze mojej zony w samochodzie z 2,5 metrowa tuba pomiedzy nami:)

Pozdro

Właśnie dotarły ok. tygodnia temu 6'6 6-12 LB 3/16-5/8oz o oznaczeniu 5S66MF2-G-10 pod sandacza z łódki ,do gum na główkach 12-20g nada się idealnie itak se myślę że da radę i więcej :mellow:

Drugi to 9' do 5/8oz pod lekko-średni uniwersal wiślany, właśnie pod wobki 4-7cm obrotki 2-3 i gumy na główkach 5-12g ;) .Nie wiem czy są to blanki z NSI ,ale chyba nie ,były do kupienia w czarny piątek na MudeHolle.Pierwsze wrażenie piorunujące, bardzo sprężyste i szybkie ,ale dające się wygiąć pod obciążeniem.Bardzo czułe .tak na sucho z podpiętymi na taśmę kołowotkami i przelotkami na gumki robią wrażenie elektrycznych :D

Może te nowsze są lepsze,ale nie za te pieniądze :mellow:

Jak ciągniesz z USA to warto zaopatrzyć sie przy okazji w przelotki np.Fuji w tytanku, bo wychodzą o 50% taniej ,a to już 300 a nie 600zł.

Oba kije sprawiają wrażenie mocniejszychniż sugeruje opis i czuć w nich mięcho mimo wysokiego modułu.

@szpiegu - jakies warte uwagi strony? Jakos w UK wybor jest limitowany i ceny nie koniecznie jak te z USA ale przynajmniej przesylka i clo nie powala. Szukalem w niemczech, ale jakos nic nie moglem znalezc przyzwoitego - jak nie stronka po niemiecku, to nie wysylaja poza niemcy itd.

Właśnie do tego go zamówiłem.Niech cię nie zwiedzie 12 LB .kijek lekki ale czuć moc ,gumy na główkach 12-20g obsłuży idealnie.Mam tego i 9' 5/8 oz, oba w trakcie zbrojenia.Myślę ,że pod obrotówki 2-4 ,też będzie dobry jak i większe gumy na lżejszych główkach,taki drugi kij na łódkę pod szczupaka w parze do jerkówki.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Trochę odkopię...

No to jak, Panowie?

Kto co nabył/nabędzie z nowości StC na 2012?

Może ktoś miał okazję machać Rage'em?

Na poczatku mocno bralem pod uwage budowe kilku wedek na blankach z oferty St Croix.

Niestety, postawa Mudhole w zakresie wysylek do Europy.

Zdecydowalem sie na inne rozwiazania (Lamiglas, Xzoga). Nie mam porownania do tego, czego nie zamowilem, ale z tego co mam jestem zadowolony :D

Warto tu zaglądać , bo bywają naprawdę fajne rzeczy ;

http://www.stcroixrods.com/shop/catalog/Freshwater-23-1.html #

Nie wiem czemu uparliście się walić z uporem głową w brzydki Mudhole . Jest przecież dużo innych możliwości , nawet polski dystrybutor S.C. jest tańszy , jeśli o to tylko chodzi ..

A który Rage Cię pociąga Wojciiechu ??

Sławku, niezmiernie spinning RS610mlxf 10 lb.

Jako mocna okoniówka/inne drapieżniki na lekko, czasem do drop shota i innych metod z USA(drop shot, robaki).

Kierować się ku Rage, czy kierować się ku pracowniom, oto jest pytanie :unsure:

Ale kusi ten Rage, blank jak w avidach(jeśli dobrze myślę?), wygląda w miarę ciekawie, uzbrojony chyba nie jakoś tragicznie?

Tylko jechać do Żbika i oglądać. Ale na to trzeba mieć trochę więcej czasu i już pełny budżet, a to dopiero za jakiś czas. Stąd moje poszukiwanie opinii.

@Guzu - Lamiglasy też klasa, więc nie dziwię się Twoim wyborom