jersey Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 poza wiosennym i jesiennym plażowaniem najczęściej na ryby śmigam jednośladem, więc travel w tubie to mój chleb powszedni. aktualnie mam trzy, myślę o czwartym. alternatywą dla st.croix dostępną na naszym rynku będzie chyba tylko mhx i phenix redeye, ewentualnie eksperymentowanie z blankami muchowymi. chcesz łowić w soli, więc na dłuższą metę tylko przelotki tytanowe. te treki b. mnie interesują, ale cena za gotowca na poziomie 2,3-2,5k pln jest dla mnie nie do przyjęcia. mhx i phenix w tytanie wyjdzie odczuwalnie taniej. ps. wędka w cenie nienajgorszej pensji w tym kraju to nisza, a wędka w wersji travel w tej cenie to nisza wśród nisz. z drugiej strony rozmawiałem niedawno ze sprzedawcą z salonu porsche. wg niego nigdy im tak dobrze nie żarło jak w obecnym kryzysie. nisza jest w cenie. może dlatego nie można kupić treków w postaci golasów, a wycofali się z traveli w serii premier. marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Dziękuję @L3siU oraz @jersey za informacje. Rzeczywiście wydaje się ta wędka godna uwagi i wykonanie wydaje się na bardzo dobrym poziomie. Ze szczątkowych, jak na razie, informacji z forów w USA wygląda, że wędki te są naprawdę fantastyczne i u mnie na pewno znalazłaby takowa zastosowanie zarówno w słodkiej jak i mocno słonej wodzie. Cena u nas oczywiście poraża, ale nie tak dawno gdzieś widziałem w USA na jednodniowej promocji te patyki po ok. 300 USD przy okazji jakiegoś święta i dlatego poważniej się zainteresowałem. A że świąt tam będą mieli w najbliższym czasie kilka to postaram się coś utrafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Witam. Pozwolę sobie podłączyć się pod post kolegi i w zasadzie zadać to samo pytanie co kolega @Zwierzu. Generalnie chodzi mi o blank pod wędkę jak najbardziej uniwersalną. Czy ten blank pogodzi łowienie na gumki6,5 cm z główką max 10 gram, z łowieniem smużakami oraz woblerami do 6 cm???Czy jigi na główkach 1 - 3 grama da się wyczuć na wędce zbudowanej na tych blankach??? Może ktoś ma jakąś inną opcję? Szukam blanku o długości 2,6 - 2,8m i cw w granicach dół 1 - 3grama, góra 18 - max 20 grama. Docelowo wędka na pstrągi, jazie, klenie, łowiąc jigami, woblerkami, wahadełkami, obrotówkami max nr 2, oraz łowiąc na gumisie na wodzie stojącej z brzegu, pod okonie, szczupaczki i sandacze.Te ostatnie w spokojnym opadzie, ewentualnie z bardzo lekkim podbiciem a najczęściej na leniwie prowadzonego ripperka w toni. Proszę o wyrozumiałość i umiarkowaną szydercę. Oczywiście wiem, że nie ma jednej wędki do wszystkiego Jednakże coś zbliżonego do uniwersału można zbudować. Zapomniałem, że blank w cenie max 500 - 600 złociszy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wobler 6cm to może być boleniowy przecinak z małym sterem, albo i hornet sdr. Tego ostatniego to już raczej nie, ale pod pozostałe zadania jak najbardziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam kolegów, pytanie może trochę głupie ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat blanku z nowej seriiAVID-a AXS70mf2, czy są to te same blanki co w starszych AVS-ach tylko inaczej uzbrojone czy być może całkowicie inny blank. Bardzo spodobał mi się ten mode St.Croix AXS70mf2 ale nigdzie nie widzę informacji na temat tego blanku. Jeśli ktoś zna temat byłbym wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Kij na blanku StC 5S68mxf-b jakie komponenty ? Witam myślę o skleceniu kija na tym blanku, pytanie do pro rodbuilderów (absolutnie nie chce zniechęcać tych bardziej skromnych do udzielania odpowiedzi) czy zestaw przelotek fuji torzite w secie od 16H-8H-6M-5,5L-6x4 bedzie odpowiedni ? Jaka zastosować przelotkę szczytową? Nigdzie nie mogę znaleźć jaką średnice ma blank na szczycie. Seryjny uchwyt stosowany w extremach KSKSS Fuji jak najbardziej ok ale jak go zamontować żeby czucie było jeszcze bardziej elektryczne? I jeszcze jedno dolnik - korek korkoguma? Seryjny i sie podoba ale skoro można lepiej za ta samą cenęgo czemu nie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Średnica blanku w szczycie 1,8mm. Co do uchwytu zastanów się nad SKSS bez insertu, będziesz wtedy miał bezpośredni kontakt z blankiem, wszelkie puknięcia itp powinny być lepiej wyczuwalne Edytowane 1 Grudnia 2015 przez grayo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Średnica blanku w szczycie 1,8mm. Co do uchwytu zastanów się nad SKSS bez insertu, będziesz wtedy miał bezpośredni kontakt z blankiem, wszelkie puknięcia itp powinny być lepiej wyczuwalneBardzo niewygodny bez insertu , zresztą z insertem tylko nieco lepiej . Rozważ uchwyt PacBay http://tackle24.de/index.php?a=1085 wtedy podczas łowienia kładziesz kciuk bezpośrednio na blank a uchwyt jest bardzo wygodny Edytowane 1 Grudnia 2015 przez mrWhite7 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Bardzo niewygodny bez insertu , zresztą z insertem tylko nieco lepiej . Rozważ uchwyt PacBay http://tackle24.de/index.php?a=1085 wtedy podczas łowienia kładziesz kciuk bezpośrednio na blank a uchwyt jest bardzo wygodnyTen Gość wie co mówi, posłuchaj jego rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Artur, mi osobiście ten uchwyt (Pacific Bay), a przede wszystkim chwyt wędki, który poniekąd sam uchwyt wymusza nie przypasował. Wole poczciwy DPS17 i nie ma później rozczarowań. Elitka sama w sobie jest elektryczna, także nie ma sensu kombinować. Wojtek zastanów się dobrze, żebyś później nie żałował Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Bardzo niewygodny bez insertu , zresztą z insertem tylko nieco lepiej . Bardzo subiektywna opinia. Wg mnie uchwyt nawet bez insertu jest bardzo wygodny, dobrze leży w ręce i świetnie transmituje drgania- a raczej ich nie tłumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Bardzo subiektywna opinia. Wg mnie uchwyt nawet bez insertu jest bardzo wygodny, dobrze leży w ręce i świetnie transmituje drgania- a raczej ich nie tłumi Kamil , oczywiście że moja opinia jest subiektywna , bo dotyczy tylko mnie . Każdy trzyma wędkę trochę inaczej ponadto jesteśmy inaczej zbudowani , posiadamy zapewne inne gabaryty dłoni ipt .itd i dlatego jednemu przypasuje ten uchwyt ,drugiemu nie .Mnie całkowicie nie pasował ,aczkolwiek wersja z frezowanym insertem była ok . Jeżeli już miałbym komuś rekomendować tego SKSS to tylko z drewnianym insertem ,frezowanym po bokach .Wtedy palce zacisną się na insercie i chwyt będzie pewny , o ile trzymasz kij tak jak ja . Nie chciałem czegokolwiek dyskwalifikować ,tylko zasygnalizowałem że może być niewygodnie .Decyzję i tak podejmie konstruktor. Co do czułości i przewodzenia to SKSS z drewnianym insertem wklejonym bezpośrednio na blank sprawę załatwi i chyba to lepsza opcja niż bez insertu . Co do setu przelotek ,to z moich doświadczeń mogę ci poradzić że łowiąc kołowrotkiem np.Shimano 4000 będziesz miał bardzo głośny kij . Przerabiałem sprawę na Phenixie TX 7'6" 20 lb ,założyłem 16H,8H ,6M,5L ,i tak dalej i kij był bardzo głośny ,zmieniłem dwie ze stożka na 20H i 10 H i zrobiło się "miodzio" .Twój blank to 12 lb a nie 20 lb więc bardzo delokatny i zapewne będziesz łowił małymi kołowrotkami klasy "S" 2500 ,więc na twoim miejscu pokusiłbym się o zamontowanie na nim takiego setu :16H,8H,5M ,3,5 KB ,3,5KT, i reszta 3 KT a na szczyt nowa 3,5 KGTT na tubie 1,8 . Wyjdzie niesamowita mega kosa Edytowane 2 Grudnia 2015 przez mrWhite7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki za wskazówki. Kupiłem jednak wczoraj seryjniaka i budowa wędki jest chwilowo wstrzymana. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 To szybko zrezygnowales, mozesz zalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Może - mi leżą seryjne lx i jak bym zrobił customa i okazało by sie ze są lepsze jak wszyscy mówią to bym musiał sprzedawać. Zobaczymy, może się skuszę ale narazie projekt wstrzymany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Ok. ja wole ukrecony i w tytanach wyjdzie mi taniej niz sklepowy, a bedzie zawsze inny w miare niepowtarzalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 .. a seryjne extremki mają uchwyt na poliuretanowych tulejach.... stalowe przelotki.. kijki o mocy ML zdaje się stożek mają od 20KLH a wystarczyłoby 16.... uchwyt kwestia gustu, ale goły SKSS ma coraz mniej zwolenników.. dolnik pomijając odczucia estetyczne sporo wnosi na wagęTyle z moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 wiem wiem ale wędki nie są na całe życie i jak chcesz sprzedać taki "unikat" robiony "pod" siebie trzeba szukać innego "unikatu" któremu kijek będzie leżał. Może jeszcze nie dojrzałem do customa....a seryjne lx to najlepsze badyle na jakie łowiłem. A mało łowiłem na customy dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Trafil w moje rece tytulowy blank, obecnie w tych parametrach jest MLF3, moze ktos pamieta, lub ma katalogi i podpowie jak stary jest to model, moze ktos nim lowi? Wrazenia z wygiec jak muchowka, gleboko, koliscie, cieplo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 W oficjalnym katalogu blanków jest tak opisany travel - GI70MLM3 .. ale satin green Nowość w 2004, i później z przerwami do 2009.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Dzieki,to faktcznie z lekka wiekowy blank w tych naszych szybkich, fast czasach Jest jeszcze do kupienia w eu jakby ktos chcial, i jest satin green choc zdjecia tego nie pokazuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Witam. A mógłbyś go porównać do np. najsłabszego Tidemastera w 3 częściach ?Z góry dziękuję. tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Tego 2SW70MLF3 nie mialem, wiec porownac nie moge... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Przyszedł do mnie sw Mikolaj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Jak dobrze widzę to ten do 35 gram. Ja mam już od kilku miesięcy tego o oczko niżej, 10-21 gram. Wędka bardzo fajna, ale ten zakres wagowy to mocno przestrzelili, bo 10 gram dla tego kija to nic i jako tako zaczyna pracować od 15-17 gram i komfortowo do 35-40 gram, a i testowo Slider 10 ładnie leciał i dał się prowadzić. Z resztą nie jest to tylko moja opinia. Napisz jak połowisz jak ten Twój się prezentuje, ale podejrzewam że będzie podobnie, bo miałem go w ręce i wyglądał na poważnego badyla. Do czego planujesz go stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi