lkaczmarek Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Witam. Mam pytanie co do blanku - konkretnie LES68MXF i LXS68MXF. Jak wyczytałem w wątku różnią je podobno tylko kolor lakieru. Przewertowałem forum żeby znaleźć jak najwiecej i chodzi mi o to czy rzeczywiście różnią się tylko kolorem no i od ilu gram do ilu najlepiej sprawdzić się przy jigowanju za sandaczem. od roku bawię się LXS68MXF w castingu, polecam zbroić wędki na tych blankach bardziej niż kupno gotowego patyka, waga gotowca 109gr mój wyszedł 86gr, w skrócie szybki, czuły, lekki, do 20gr główka super... posiadam elitke i lx 10lb i wydaje mi się, że te kije maja inne ugięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 od roku bawię się LXS68MXF w castingu, polecam zbroić wędki na tych blankach bardziej niż kupno gotowego patyka, waga gotowca 109gr mój wyszedł 86gr, w skrócie szybki, czuły, lekki, do 20gr główka super... posiadam elitke i lx 10lb i wydaje mi się, że te kije maja inne ugięcie... Ale masz LES i LX modele z 2016? Poprzednie faktycznie sie roznily. Ale wedlug info z STC, modele z 2016 roznia sie tylko kolorem blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Nie no napewno będzie kręcony bo nie chcę kija firmowego oglądałem je i macałem w CF i nie pasuje mi seryjne zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
workshoprods Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Witam. Mam pytanie co do blanku - konkretnie LES68MXF i LXS68MXF. Jak wyczytałem w wątku różnią je podobno tylko kolor lakieru. Przewertowałem forum żeby znaleźć jak najwiecej i chodzi mi o to czy rzeczywiście różnią się tylko kolorem no i od ilu gram do ilu najlepiej sprawdzić się przy jigowanju za sandaczem. - LXS68MXF najlepsza do połowu sandaczа, pracy do 24 gramów, jest bardziej szybciej LES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki za info chociaż wybrałem już inne blanki, to może ktoś inny skorzysta. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Obdarty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Szukam blanku pod uniwersalny mocny spinning. Zastanawiam sie nad 4C71MHF. Jesli ktos ma lub mial to poprosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2703tomi Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 St. Croix porównanie TBS68mxf oraz LXS68mxf Panowie,przepraszam, jeżeli to pytanie już gdzieś padło na Naszym forum, ale nie mogłem znaleźć właściwej odpowiedzi. Czy możecie się wypowiedzieć, czy między tymi kijami jest przepaść w pracy/ czuciu pracującej przynęty? Cenowo wiem, że się różnią. Technologią wykonania i materiałem pewno też. Chodzi mi podzielenie się Waszymi spostrzeżeniami/ doświadczeniem w praktyce/ podczas łowienia.Pytanie kieruje więc do osób, które łowiły jednym i drugim kijkiem i mogą z doświadczenia udzielić mi rzeczowej odpowiedzi. Czy warto dokładać kilka stówek, aby mieć tego Extrem'a? Zastosowanie: pod sandacza/ jigowanie/ guma/ kogut w opadzie. Dziękuję serdecznie za pomoc. Na pewno przyda się również innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/36913-dylemat-nad-wyborem-kija/http://jerkbait.pl/topic/69781-nasze-zestawy-sandaczowe/page-4http://jerkbait.pl/topic/78795-w%C4%99dki-st-croix/page-8 Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Jano 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2703tomi Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzięki Jano,zabieram się za lekturę.pozdrawiamtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2703tomi Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Kurcze przeczytałem sporo z powyższych linków, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w wątku Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ja bym zrobił tak Zima długa z pewnością nie jeden kij interesujący cie pojawi się na giełdzie Nawet jak kupisz używke LXS68MXF to nie zapłacisz więcej niż za nowego TBS68MXF i nie sądzę że to bedzie gorszy zakup.Krótko mówiąc zaoszczędzisz kilka stowek i będziesz miał lepszego kija Ale wymyśliłem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Nie chcę się rozpisywać na forum(mam powody).Zadzwoń na 693143601. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 mialem 4c68mhf czyli krótszy brat i według mnie to jeden z najfajniejszych blanków sandaczowych, mialem k2,m1 i teraz właśnie wracam do tego tournamenta Fajne płynne ugięcie,czuły szczyt,mocny dolnik. Zakres użyteczny to według mnie 8-28g z wąską 4-5 calową gumą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 mialem 4c68mhf czyli krótszy brat i według mnie to jeden z najfajniejszych blanków sandaczowych, mialem k2,m1 i teraz właśnie wracam do tego tournamenta Fajne płynne ugięcie,czuły szczyt,mocny dolnik. Zakres użyteczny to według mnie 8-28g z wąską 4-5 calową gumą 4C68MHF Bass - Jig-N-Worm TBC68MHF 6'8" MH FAST 1 12-20 3/8-1 0.505 5.5 2.4 Mówisz o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 pomyliłem oznaczenia ten o którym mowie to 4C68MXF 14lb do 18g z opisem fabrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Miał ktoś do czynienia z muchowymi blankami sc v z poniższego linku ? Pytam pod kątem spiningu - travela http://www.mudhole.com/custom-rod-building-blanks/st-croix-fishing-rod-blanks/SCV-Fly-Fishing-Rod-Blanks?order=custitem_rod_blank_weight:ascMam muchówkę na 9' #10 scV, ale w wersji saltwater, bo więcej mięsa, nie wiem jak zachowa się pod spinem, ale w muchówce daleko rzuca, lekki blank, ale mocarny i dynamiczny, po mnie kilku kolegów też sobie zrobiło muchówki na tym blanku. Musisz go jednak maksymalnie lekko uzbroić żeby się nie lał, #10 około 3/4 uncji ogarnie na oko, musiałbym podpiąć pod korbę i sprawdzić jeżeli Ci zależy, bo z wagą głowicy nie ma co porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Mam muchówkę na 9' #10 scV, ale w wersji saltwater, bo więcej mięsa, nie wiem jak zachowa się pod spinem, ale w muchówce daleko rzuca, lekki blank, ale mocarny i dynamiczny, po mnie kilku kolegów też sobie zrobiło muchówki na tym blanku. Musisz go jednak maksymalnie lekko uzbroić żeby się nie lał, #10 około 3/4 uncji ogarnie na oko, musiałbym podpiąć pod korbę i sprawdzić jeżeli Ci zależy, bo z wagą głowicy nie ma co porównywać.Dziękuję za informacje. Jeśli mógłbyś podpiąć korbę i oszacować jaką gramaturę by obsłużył to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dziękuję za informacje. Jeśli mógłbyś podpiąć korbę i oszacować jaką gramaturę by obsłużył to będę wdzięczny.Teraz już ciemno, jutro postaram się pomachać trochę. A na co planujesz tego travela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Używał ktoś najlżejszego w rodzinie traveli: LTS70MLF3 ? Zastanawiam się nad nim, a właściwie nad samym blankiem (bodajże 4T70MLF3), przerobiłem travele ATC, MHX, kompilacje z zastosowaniem blanków muchowych, różne seryjne i szukam czegoś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Dziękuję za informacje. Jeśli mógłbyś podpiąć korbę i oszacować jaką gramaturę by obsłużył to będę wdzięczny.Tak jak przypuszczałem na lekkim uzbrojeniu w tym wypadku na snake'ach jest w stanie rzucić 21gr, miałem podpiętą czeburachę 20gr plus szczupakowa agrafka przyjmuję 21gr. Jeśli by go doładowywać tak jak to robię kotwicząc rzuty muchówką to pewnie uncja i ciut więcej mu nie straszne, wytrzyma jak to dobra muchówka sporo oczywiście w granicach rozsądku, na pewno da wiele frajdy z holu i ryb nie ma prawa gubić Akcja jest opisana co prawda mod-fast, ale to nie klucha przyjmując spinningową nomenklaturę.Jednak to dość drogi blank żeby go kaleczyć spinem, rozejrzałbym się bardziej w stronę TFO TiCr X, częściej te blanki muchowe rodbuilderzy robią do spina, jest to blank tańszy, ale z bardzo mocnym lifting power i bardziej pasuje do spina niż ten StC, którego Ci opisałem, tak twierdzą fachowcy. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tak jak przypuszczałem na lekkim uzbrojeniu w tym wypadku na snake'ach jest w stanie rzucić 21gr, miałem podpiętą czeburachę 20gr plus szczupakowa agrafka przyjmuję 21gr. Jeśli by go doładowywać tak jak to robię kotwicząc rzuty muchówką to pewnie uncja i ciut więcej mu nie straszne, wytrzyma jak to dobra muchówka sporo oczywiście w granicach rozsądku, na pewno da wiele frajdy z holu i ryb nie ma prawa gubić Akcja jest opisana co prawda mod-fast, ale to nie klucha przyjmując spinningową nomenklaturę.Jednak to dość drogi blank żeby go kaleczyć spinem, rozejrzałbym się bardziej w stronę TFO TiCr X, częściej te blanki muchowe rodbuilderzy robią do spina, jest to blank tańszy, ale z bardzo mocnym lifting power i bardziej pasuje do spina niż ten StC, którego Ci opisałem, tak twierdzą fachowcy.Super, dziękuję za ten opis.Rozglądam się za blankiem do zbudowania travela do woblerów, wahadeł głównie na spore rzeki. Wiem blank jest drogi, więc nie koniecznie w niego pójdę, ale TFO na pewno też rozważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Jeśli dorwiesz Batsona RX8 9' #10, to wyjdzie z tego fajny S&S o mocy gdzieś do 14lb i cw do 25g spokojnie. Do tego akcja będzie zupełnie nie muchowa. A jeszcze są do wzięcia: http://www.getbitoutdoors.com/catalog/product/view/id/3358/s/batson-xf9010-4/category/2073/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Z tego getbita to ostrożnie z zamówieniem . Drugi raz czekam już grubo ponad miesiąc . Sprzedają wirtualny towar , który muszą zamówić . Sklep do D... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ten blank mają u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Jeśli dorwiesz Batsona RX8 9' #10, to wyjdzie z tego fajny S&S o mocy gdzieś do 14lb i cw do 25g spokojnie. Do tego akcja będzie zupełnie nie muchowa. A jeszcze są do wzięcia: http://www.getbitoutdoors.com/catalog/product/view/id/3358/s/batson-xf9010-4/category/2073/Piszesz "dorwać" czy te blanki są tak unikatowe aby potrzeba było aż tak ich szukać ? Mam jeszcze jedno pytanie ,jaki blank muchowy dwuczęściowy i 10 ft nadaje się do zrobienia na nim spinna na bałtycką trotkę "na lekko" a więc kij w granicach 14-15 lb i c.w do 25 g , no chyba że jest gdzieś taki blank jak spinn do kupienia .Był swego czasu Lamiglas XMG 120 2M ale niestety to już przeszłość . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi