Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda cała wiedza jaką z rb wyniosłem sprowadza się do przekonania, że wędka bez wyplatanki jest jak obraz bez podpisu, a o StC wiedzę mam pomijalną, tym niemniej wyłożę tobie tą różnicę :)

Oba typy zbrojenia mają swoje wady i zalety ale casting nie ma tylu wad co strój spinningowego. Przelotki w kijach castingowych poprzez - patrz na spacing i rozmiary, zdecydowanie efektywniej wykorzystują moc blanku, rozkładając obciążenia z pracy na dłuższym odcinku, co skutkuje wzrostem jego mocy. 

Delta JanuszaD próbuje to zjawisko przetransponować pod spód blanku, ale spinning i tak pozostaje formą schyłkową.. :)   

W sumie masz rację, niemal w 100 %  :) 

Stwierdzenie, postawione w sposób zdecydowany, czy nawet kategoryczny, nie jest, ani nie stanie się argumentem B) może jedynie zwieść nie mających zdania, może wybić z rytmu potencjalnych adwersarzy, jednak nie zawsze, nie wszystkich  :)   

Zapytam, na podstawie jak bardzo obszernych doświadczeń praktycznych z Deltą określasz co potrafi, co jedynie próbuje ;)

• Like 1

W sumie masz rację, niemal w 100 % :)

Stwierdzenie, postawione w sposób zdecydowany, czy nawet kategoryczny, nie jest, ani nie stanie się argumentem B) może jedynie zwieść nie mających zdania, może wybić z rytmu potencjalnych adwersarzy, jednak nie zawsze, nie wszystkich :)

Zapytam, na podstawie jak bardzo obszernych doświadczeń praktycznych z Deltą określasz co potrafi, co jedynie próbuje ;)

SoB jak zwykle w każdym jednym temacie musi dorzucić swoje trzy grosze żałosnej prowokacji.

Szkoda energii na podejmowanie tematu.

A @dreadknight musi się, w każdym temacie, czepić Sławka. I nie ważne czy napisze coś z sensem czy nie...

Ja w tym poście, żadnej prowokacji nie widzę.

Nie muszę i zazwyczaj pomijam te kwieciste wywody i regularne zaczepki chcąc/niechcąc czytane w różnych wątkach.

Ale jeśli nie widzisz tutaj kolejnej "szpili" to co ja będę tłumaczył.

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez dreadknight

Piszący anonimowo to zawsze był problem.. 

Ale oświecę anonima, że obszerna odpowiedź to jest słownie okazana forma szacunku dla rozmówcy.. a zdanie odmienne poszerza pole zgody.. :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

​Nowość 2017, blanki Legend Glass spinn/casting

http://stcroixrods.com/uploads/pdfs/STC_Rod_Builder_2017_web.pdf

Podobno jankesi twierdza,ze nowe SCv roznia sie tylko kolorem,ale porownujac tabelki widac roznice np. miedzy 5S70MF2G ,a B w srednicy dolnika,szczytu i wagi w innych tez sa male innosci.

Edytowane przez Darek64

Mam ten blank. Czeka w kolejce do uzbrojenia. Kupiłem go właśnie do dużych gum

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Mógłbyś napisać, co mówił na temat tego blanku i który to mistrz? (może być na prywatę). Pytam, bo też szukam czegoś do dużych gum.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Witam

pod sandacza  na ciężko  machałem legend  x-treme  7"    14 lb  3/4 oz Fast / mono     kij  wzbudził we  mnie  spore zainteresowanie  bardzo szybki , czuły   i pod większe główki  typu  30/35 g  myślę  że  da  radę  czy ktoś  miał  do  czynienia  z

wymienionym   lub  jego odmianą    2 - częściową  , czy może coś  napisać    jak  się   je  użytkuje  jak  się  łowi  nimi  .....itd ..?

pozdrawiam

Maciej

Witam

dzięki  za odzew  ..od ilu dołem  łowi się   / rzuca  Tobie w miarę komfortowo ew podbija    i ile   górą   na roboczo  ....?  Czy  możesz  napisać ew  czy  wersje   1- i 2 częściowe    poza ilością  składów  różnią  się  np akcją  mocą itd ..?

pozdrawiam

Maciej

Lowie od 7g olowiu plus guma 4 i troche slabo sie laduje,tak 15-25g  plus guma fajnie dziala.Da rade 30g plus guma 4-5,mysle ,ze do 45g masy calkowitej w kontrolowanym wymachu.Wersja 1-czesciowa to moim zdaniem jeszcze wieksza pala,a przed kreceniem swojej macalem obydwie wersje w sklepie.Szczytem moze nie bardzo sie roznia,ale w 1-cz. mocniejsz jest srodek,szybciej przyrasta moc.

Dzięki Darek

ja jeśli  będę   go  robił  to  do pracy   od  ca 15/17 g  - 25/30 g  z łódki / murka    i raczej    mono  na dużym dystansie  przyda się  ten  szybszy   przyrost mocy  - ew  gdzie polecasz zakupienie samego   blanku ..?

pozdrawiam

Maciej

• 2 tygodnie później...

Użytkuje, użytkuje ;) Sztywne toto jak diabli, idealne do agresywnego podbijania gumek, dopshota na nieco ciężej. Podany zakres gramatury obskakuje bez problemów. Użytkuje też TBC610MLXF - nieco mocniejsza szczytówka, ładniejsze ugięcie, Wg mnie do okoni będzie lepszy

Witam. Myślę o zakupie blanku avida 2.30 m do 11 g i uzbrojeniu go pod pstrąga. Powinien obsłużyć wobki od 4 gram (np rapale original) po jakieś 7cm minnowy itp. Używam żyłki i lubię dość szybkie kije ale często mam przy takim szybkim patyku mam problem z celnym podaniem lekkiej przynęty(myślałem o elitce o tych samych parametrach ale chyba trochę zbyt szybka nawet jak na mnie). Czy ten avid nada się do takiego łowienia? Wolałbym raczej kupić blank bo jakoś mnie originał lekko odrzuca. Podpowiedzcie coś w temacie.

Witam. Myślę o zakupie blanku avida 2.30 m do 11 g i uzbrojeniu go pod pstrąga. Powinien obsłużyć wobki od 4 gram (np rapale original) po jakieś 7cm minnowy itp. Używam żyłki i lubię dość szybkie kije ale często mam przy takim szybkim patyku mam problem z celnym podaniem lekkiej przynęty(myślałem o elitce o tych samych parametrach ale chyba trochę zbyt szybka nawet jak na mnie). Czy ten avid nada się do takiego łowienia? Wolałbym raczej kupić blank bo jakoś mnie originał lekko odrzuca. Podpowiedzcie coś w temacie.

Przepraszam, chodziło mi o avida 2.13 m do 11g i tej samej długości i wyrzucie elitce. Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć o tych blankach czy gotowych wędkach to bardzo proszę.

Przepraszam, chodziło mi o avida 2.13 m do 11g i tej samej długości i wyrzucie elitce. Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć o tych blankach czy gotowych wędkach to bardzo proszę.

Dokładnie tego modelu używam do sandacza na lekko, łowca prstrągów ze mnie żaden ale uwżam, że do kropków jest zdecydowanie za mocny. Podobnie rzecz ma się z elitką...

• Like 1

Jak widać co użytkownik to inna opinia.
Sandaczowe podrostki można sobie tym łowić ale zdecydowanie nie poważne ryby. Nie ma opcji żeby dać w pałę dorodnej rybie, a jeszcze jak głębokość jest spora to już w ogóle.
Z elitką nie jest podobnie, jest bardziej cięta, sztywniejsza.
Avid jest cieplejszy gnie się po sam korek ale trzeba też mieć czym go uruchomić.
Jeśli jesteś zwolennikiem w 3/4 pracującej wędki pod byle rybką to nie bierz pod uwagę 10lb ale jeżeli czają się w twojej wodzie ładne ryby to nie ma sensu schodzić niżej.