Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skontaktuj sie z STC i pewnie wymienia. Bedziesz musial pokryc wysylke do US i z powrotem.

Jak dobrze pojdzie nic nie bedziesz musiał wysyłać,za szczytówke płaciłem 70$ z wysyłką.Widać numer na tym złamaniu?Ga załatwiłem to bez pośredników,papieröw ,rejestracji itp.pierdół..a i z googlowanym angielskim.Powodzenia kolego ????
  • Like 1

Jak dobrze pojdzie nic nie bedziesz musiał wysyłać,za szczytówke płaciłem 70$ z wysyłką.Widać numer na tym złamaniu?Ga załatwiłem to bez pośredników,papieröw ,rejestracji itp.pierdół..a i z googlowanym angielskim.Powodzenia kolego [emoji6]

Niestety wysyłka będzie konieczna, bo to jednoskład. Doczytałem, że trzeba wykupić jakąś opcję gold serwis za 120 USD plus przesyłka i wymienią lub naprawią, ale dla mnie to trochę skomplikowane, za mało konkretnych informacji. Zadzwonię w poniedziałek do Żbika, może coś pomogą?

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Planuję zbudować kij pod bolka na blanku AVS86MH2 czyli 255cm do 28g. Łowi może ktos kijem na tym blanku? Jak wrażenia i czy bedzie ok pod bolka z wierzchu i dna na cięzsze przynęty ok 25g?

Pozdrawiam

W

Będzie bardzo dobry , mam na tym blanku kij . Jest uniwersalny i pomimo tego faktu ogarnia w doskonałym komforcie wszelkie drapieżniki , nie tylko bolenie.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Planuję zbudować kij pod bolka na blanku AVS86MH2 czyli 255cm do 28g. Łowi może ktos kijem na tym blanku? Jak wrażenia i czy bedzie ok pod bolka z wierzchu i dna na cięzsze przynęty ok 25g?

Pozdrawiam

W

.... proponuję customa , bo seryjniaki nie każdemu leżą  ;)  :) , a blank powinien dać sobie radę .

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Będzie ok, to już dość mocny blank, natomiast trzeba zaznaczyć, że jeśli chodzi o pracę kija wersje 86 czyli 260cm są równie uniwersalne co 90 275cm, natomiast uniwersalizm 86 przesuwa się bardziej w kierunku opadowo-szarpanym a 90 w kierunku woblerowo-blaszanym ;)

Tak więc gdybym miał wchodzić w niuanse to 86 bym wybrał do łowienia z dna a 90 z powierzchni.

Edytowane przez Tomek88

Będzie ok, to już dość mocny blank, natomiast trzeba zaznaczyć, że jeśli chodzi o pracę kija wersje 86 czyli 260cm są równie uniwersalne co 90 275cm, natomiast uniwersalizm 86 przesuwa się bardziej w kierunku opadowo-szarpanym a 90 w kierunku woblerowo-blaszanym ;)

Tak więc gdybym miał wchodzić w niuanse to 86 bym wybrał do łowienia z dna a 90 z powierzchni.

Tu kolega ma rację, pod bolka chyba bardziej 9 stopowy. Używałem czasu onego 86, do połowu sandacza był mega, pod bolka raczej ten dłuższy, bardziej spolegliwy.

• Like 1

Szkoda, że StC nie robi blanków 7'6 - 8 stóp w serii SiS. :)

Szkoda , szkoda - brakuje tych długości i musiałem zdradzić w tym roku St.Croix z tego powodu :)

Wracając do Avida - miałem 275 fabrycznego i mi jakoś nie podszedł - taki ni pies ni wydra ...

275 z pływadła to juz dla mnie za długo, wolałbym coś 250 więc ten 260 to już maks.

Dzięki za sugestie :).

Pewnie gdybyśmy wiedzieli, że z pływadła to nie proponowalibyśmy Ci brzegowych kijów ;)

Jeśli w StC z pływadła to bym szukał zgoła inaczej czyli np. xis70mhf(mlf) lub avid inshore ais70mm lub (mh)

Edytowane przez Tomek88

Tu kolega ma rację, pod bolka chyba bardziej 9 stopowy. Używałem czasu onego 86, do połowu sandacza był mega, pod bolka raczej ten dłuższy, bardziej spolegliwy.

Bolka wyholuje, tego właściwego, te mniejsze niech spadają same :) 

9' nie naładuje tak dobrze i zasięg będzie mniejszy.

Wujek, pomyśl nad avid inshore.

Panowie czy blank ES90MHF2 nada się na lekki kijek trociowy głównie pod woblery? Ewentualnie jego odpowiednik z Avidów ? Czy też może to za słabe blanki ?

Jak dla mnie za delikatny szczyt pod trociowanie, no chyba, że to mają być trotki 40-50cm.

Właśnie zakupiłem blank ST>CROIX  5SC96MHF2-G     9,6" / 1oz 

• Like 1

Chłopaki, powiedzcie mi który blank z oferty StC będzie optymalny pod jeziorowo- wiślane łowienie okoni? Obecnie mam kijek na blanku MHX S781-2 i potrzebuję czegoś podobnego tylko dłuższego (7’lub 7’6”) z szybszym szczytem niż S781-2. Czy coś z serii legend xtreme? Czy może avid?

Ma obsłużyć do główki 7-8g plus 3”

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez WojtekCIN

Używam na trocie uncjowego 8'6" Legenda.  Spokojnie wystarczy..

Wszystko się zgadza, tzn suche parametry z opisu - mowa o LEGENDach 1oz . 

Różnica polega na całkowicie innym zachowaniu się blanków o długości 8.6" i 9.6" 

Tu jest już "nieco " inaczej  ;) .

- 8.6" to bardzo szybka szpada z bardzo mocnym dolnikiem, praca typowo szczytowa i taka trochę "kołkowata"

zaś 

- 9.6" to też szybki kijek z mocnym dolnikiem , ale praca dużo miększa i przesunięta do środka, bardziej ustępliwa szczytówka.

więc:

- 8,6" zniesie praktycznie wszystkie przynęty trociowe, da radę zaciąć troć i spoko wytrzyma i 80 srebrniaka

- 9.6" nada się pod woblery i bezstery (w morzu) , ale pod dużą wahadłówką i wirówką w mocniejszym prądzie klęka, nie wspominając o holu dużej rybki i jej zacięciu na metalowym wabiku.

Wyprzedzając:

- 9" to coś pośredniego, lecz skłaniającego się w stronę 8.6" niż 9.6" 

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Panowie czy blank ES90MHF2 nada się na lekki kijek trociowy głównie pod woblery? Ewentualnie jego odpowiednik z Avidów ? Czy też może to za słabe blanki ?

końcówke sezonu na rzece przełowiłem(do połamania) les 90mhf2 dawał rade i bardzo przyjemnie sie nim łowiło-obrotówka 3,sendal 7cm i wahadełko tak do 18g.Rybki niestety nie było aby przetestowała węde.Ogólnie wolałbym 9,6' chyba bardziej poręczny do łowienia i wystawiania przynęt w zakrzaczonych odcinkach.Jeden znajomy b.sobie chwali własnie avida 9,6 '1 oz. (kelt 80 cm ,srebro 70+ spokojnie ogarnie-mocy w dolniku na większe chyba też :) )na rzeczne trocie i docelowo w tej dł. kiedyś sobie kupię :) Oczywiście w typowo trociówke można iść w moc HF ale to już na reguralne łowienie wielkich ryb.Jeśli chodzi o morze to super mi sie łowi avidem 9' do 21g.mega komforcik;lekko;czuło i bezpiecznie .
  • Like 1