Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nooo.. :) Nie jest kołkowaty. Jest bardzo szybki, momentalnie gasi, ale ugięcie ma raczej pełne. Do precyzyjnego rzucania długość 8"6'' jest akurat, zestaw z Solem jest leciutki i bardzo dobrze zbalansowany. Te dłuższe są chyba lepsze do spławianek, holowania woblerów, lecą juz bardziej na łeb. Różne roczniki były..

• Like 1

Chłopaki, powiedzcie mi który blank z oferty StC będzie optymalny pod jeziorowo- wiślane łowienie okoni? Obecnie mam kijek na blanku MHX S781-2 i potrzebuję czegoś podobnego tylko dłuższego (7’lub 7’6”) z szybszym szczytem niż S781-2. Czy coś z serii legend xtreme? Czy może avid?

Ma obsłużyć do główki 7-8g plus 3”

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jako że nie było odpowiedzi, ponawiam. Potrzeba jest czegoś „na podobę” S781-2 od MHX ale z szybszym szczytem. Zakres przynęt to od 2g do 6g plus 2.5 -3” (od wielkiego dzwona ES4”) oraz obrotówki 1-ki mepps, abc. Najczęściej bedzie to zakres 3-5g plus gumka.

Optymalnie byłoby z długością 7’ ale ostatecznie 6’6” też wchodzi w grę. Radzę sobie z tą długością zarówno z brzegu jak i z pontonu.

No i chcę spróbować delfina i delty [emoji3] czyli full carbon pod kołowrotek wielkości nowej Daiwy LT Exceler 2000.

Wstępnie wymyśliłem sobie 2 blanki od StC:

3S66ULF2 czyli Avid

3S66LF2 tez Avid ale obawiam się że będzie za mocny.

Jest też moja ulubiona seria Xtreme i w niej jest blank 7’ 5S70LF2-B ale rownież boję się że to taka sandaczówka bardziej niż okoniówka.

Czy możecie mi proszę doradzić? A może w ofercie StC jest jeszcze inny blank którego nie brałem pod uwagę?

Dobrze celujesz, najblizej z tych wymienionych 3S66ULF2.

Miałem seryjny kijek na tym blanku. Jest to diametralnie inny blank od wspomnianego 5S, Avid pracuje dosłownie po korek i mimo akcji fast dla mnie był trochę zbyt spolegliwy.

Przydałby się jakiś model pośredni, a tego akurat brak w ofercie St. Croix.

Miałem seryjny kijek na tym blanku. Jest to diametralnie inny blank od wspomnianego 5S, Avid pracuje dosłownie po korek i mimo akcji fast dla mnie był trochę zbyt spolegliwy.

Przydałby się jakiś model pośredni, a tego akurat brak w ofercie St. Croix.

Ja po testach z 3S i 5S poszedłem w 4S70LF i jestem zadowolony...

• Like 2

Sprawdź sobie również 4S70LF ponoć lepiej się gnie od 5S70LF-B.Wydaje mi się że to może być to czego szukasz.Górny zakres lepiej Ci obskoczy od Avida ale z dołu to min 3g musisz założyć.

Tak naprawdę te 4"ES z górną granica ołowiu co wymieniłeś dyskwalifikuje tu wszystkie wymienione blanki UL.

Nie pogodzisz tego jednym kijkiem :)

Kolega wyżej dobrze pisze z 4S70LF.

Wyprzedził mnie kiedy pisałem posta :)

Edytowane przez adriano

A co żeś się tak uparł w kiju okoniowym na StC ? Ja jako wielki fan StC po błędach bo też się kiedyś uparłem na 5S70LF-B mimo tego że koledzy radzili inaczej.Straciłem tylko worek pieniędzy bo zakupiłem seryjną Xtremke na tym blanku :( i wyszło nie po mojemu.

Radzę Tobie w tym jednym przypadku iść w Blanki Suzuki.

Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony :)

• Like 1

Nie wykluczam, że jeśli Avid na delcie i delfinie urwie arsch razem z workiem :) to moje Xtremy  też będę zbroić w ten sposób. 

Zobaczymy, nie mogę się doczekać. 

Avid w 2 kawałkach, nigdy, w żadnej konfiguracji, niczego nie urwie :(

Będzie w miarę poprawnie działał, jeśli ktoś się mocno nagimnastykuje ze spacingiem, co najwyżej tyle B)

Nie idź tą drogą  ;) 

• Like 2

ALe ten avs66ULF , ładuje się pod własnym ciężarem, miałem to w caście i robiło na 5g max, ale podbijać tym niesposób. Może do jakiś mikrowahadeł, mikrowobkow. Ale w nurcie? Nie widzę tego.

Może seryniak Panfish by pomógł? Zawsze możesz go  stunningować.

Edytowane przez Maciej_K

Niby fast, ale w niczym nie przypomina fastów z 5s. Ugięcie przesunięte do środka i mocno spolegliwy dolnik. Ja łowiłem nim pstrągi, ale zastąpiłem go Matagi Aurigą. Trochę nurtu i klękał przy prowadzeniu woblerków i obrotówek.

Jest sporo ciekawszych blanków do tych celów, chociażby wspomniane Suzuki lub Matagi.