Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli kij ma byc pod koguty to z osobistych doswiadczen bardziej od 70MF polecam model oczko mocniejszy z serii elite - konkretnie 70MHF-2.

Taki kijek bedzie mial jeszcze szerszy zakres rzutowy + plynne progresywne ugiecie z mocniejszym dolnikiem.

Przy X-fast z racji delikatniejszej szczytowki trzeba po prostu mocniej zacinac. Do gum jest to moja podstawowa wedka na sandacze z zaporówki.

5S68MXF-B to moj typ sandaczowy, najlepiej pracuje w zakresie 5-20g + smukla guma 4", dosyc delikatna szczytowka i b.mocny dolnik.

Zalicza rozne gatunki ryb, praktycznie bez spadow.

5S70MF - mniej finezyjna szczytowka, zakres rzutowy 10-25g + gumis 4", troszke głebsze ugiecie jak w x-fast.

Nie łowiłem Extremką, napiszę więc coś o Elitkach bo miałem 5S68MXF-G a obecnie mam 5S70MF-G

Pierwszym komfortowo łowiłem 10-25g + guma 3-4", drugim łowię 7-20g + guma 3-4".

Kilka sezonów spędzonych z 5SC86MF2 (12 lb 260 cm ) utwierdziło mnie już dawno w przekonaniu , że 25 g + guma to już kiepsko - na 100 % zaraz się ktoś tutaj odezwie , że miota nią 50 g bo to St.Croix , ale wierz mi na słowo Szerman , jest za słaba ...

Jeśli chodzi o kije i ich długość w tych samych mocach i CW-  zachowują się bardzo podobnie.

Natomiast jeśli chodzi o gramaturę 21 i 28 gr , to widać wyraźną różnicę.

Jeżeli dokładnie określiłeś swój CW , wybrał bym jak powyżej przy tej długości kija.

Kijek 3/4 oz /  8,6" lub 9"  będzie klękał pod większymi i cięższymi przynętami jakie wymieniłeś, pozostaje też kwestia zacięcia ryby na większej odległości lub twardym wabiku.

Zdecydowanie wybrałbym 1 oz (28gr).

Jeżeli wędka do wędkowania z brzegu wolałbym 9" , jeżeli uniwersał brzegowo/łódkowy 8,6"

Od 10 gr spokojnie można zaczynać łowienie, nawet poniżej + większa gumka.

Przynęty sandaczowe i boleniowe  ogarnie wszystkie.

Edytowane przez miramar69

Powiem tak..

Mam juz kije

Cd sunrise cw 1,5 - 9 gram

Phenix sp982 ul 4-16 gram

Phenix sp922ml 6-20 gram

I chce jeszcze kupic cos lodkowo brzegowedo pod kontem srednio - ciężkim pod gume i czasem wobler. Zadalem to pytanie 12 lb vs 17 lb bo nie znam st croix i nie wiem czy owe 12lb ma az tyle pary żeby igarniac te 25 gram w opadzie bo niektórzy twierdzą ze 12 lb da rade a zdania sa podzielone wiec pytam... czyli ten 17 lb jest w miare poprawnie opisane i ogarnie mi tez woblery lowiac z lodzi za boleniem i sandaczem? Nie spadaja z tego ryby przy plecionce?

Kilka sezonów spędzonych z 5SC86MF2 (12 lb 260 cm ) utwierdziło mnie już dawno w przekonaniu , że 25 g + guma to już kiepsko - na 100 % zaraz się ktoś tutaj odezwie , że miota nią 50 g bo to St.Croix , ale wierz mi na słowo Szerman , jest za słaba ...

...ja sie odezwę bo posiadam obydwa. Dobrze ujete, do opisanych zastosowań tylko 17lb (ze wskazaniem na 8'6)

• Like 1

86MHF2 to świetny kijek. Początkowo wydawał się za mocny do moich potrzeb jednak po przerobieniu dolnika i uzbrojeniu w torzaity przez W. Grocholę wędka dzielnie się spisywała. Dobrze pracuje od 10 g, pięknie zacina sandacze. Nie zanotowałem spadów i gnie się po sam dolnik. W tym roku na łódce zastąpi ją 5S70MF-B Xtreme również od Wojtka Grocholi.

86MHF2 to świetny kijek. Początkowo wydawał się za mocny do moich potrzeb jednak po przerobieniu dolnika i uzbrojeniu w torzaity przez W. Grocholę wędka dzielnie się spisywała. Dobrze pracuje od 10 g, pięknie zacina sandacze. Nie zanotowałem spadów i gnie się po sam dolnik. W tym roku na łódce zastąpi ją 5S70MF-B Xtreme również od Wojtka Grocholi.

8,6 MHF2 - gnie sie po sam dolnik - ciekawe???  

Moglbys cos wiecej napisac , jakich wielkosci sandacze polawiasz bo z tego co napisales to musza byc wieeelkie...

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

8,6 MHF2 - gnie sie po sam dolnik - ciekawe???  

Moglbys cos wiecej napisac , jakich wielkosci sandacze polawiasz bo z tego co napisales to musza byc wieeelkie...

Gnie się, pieknie amortyzuje. Ja też zbroiłem u Wojtka. Szkoda ze kolega mi zdjęc nie porobił przy holu bolka bo widać ze opinie chodzą że to sztywne pały te avidy.

• Like 3