Maciej 77 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 A mowa o awidzie czy elitce z tym pracującym dołem ... Jak dla mnie Awid zgoda , ale przy wyborze Elte 8'6" 17 lb , a Phenix M1 17 lb w tej długości wybrałem M1 raz ze względu na niższą wagę blanku dwa na bardziej reaktywny dół . A a i przy okazji był nieco tańszy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 A mowa o awidzie czy elitce z tym pracującym dołem ... Jak dla mnie Awid zgoda , ale przy wyborze Elte 8'6" 17 lb , a Phenix M1 17 lb w tej długości wybrałem M1 raz ze względu na niższą wagę blanku dwa na bardziej reaktywny dół . A a i przy okazji był nieco tańszy .....Avid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Gnie się, pieknie amortyzuje. Ja też zbroiłem u Wojtka. Szkoda ze kolega mi zdjęc nie porobił przy holu bolka bo widać ze opinie chodzą że to sztywne pały te avidy.Avid 8,6 MHF2...sztywna pała , bez czucia - a dla mnie to spinning wszechczasów Zawsze będę go miał a jakby poszły słuchy , że kończą produkcję to z miejsca kupuję dwa dodatkowe blanki na zapas. Czucie ok , dobrze ugina się od ryb 50 cm + , sandacz 80 cm przygiął mi go już doskonale o większych rybach nie wspominając. Edytowane 25 Maja 2018 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 A mowa o awidzie czy elitce z tym pracującym dołem ... Jak dla mnie Awid zgoda , ale przy wyborze Elte 8'6" 17 lb , a Phenix M1 17 lb w tej długości wybrałem M1 raz ze względu na niższą wagę blanku dwa na bardziej reaktywny dół . A a i przy okazji był nieco tańszy ..... Maciej, a miałeś na tej elitce dużą rybę? Zakładam, że jeśli o niej piszesz to nią łowiłeś. Avidem 86 17 lb nie łowiłem, łowiłem elitką 86 17 lb, łowiłem elitką 96 12 lb i analogicznym avidem, łowiłem avidem 96 10 lb i analogiczną elitką, łowiłem avidem 96 25 lb i analogiczną eliką.... odpowiednio bolenie z pływadła, bolenie z brzegu, trocie... chciałbym napisać łososie, ale złowiłem tylko kilka keltów łososia w Szwecji. Moim zdaniem różnice w tych kijach są małe... słusznie mówi się, że avid jest ciut cieplejszy, kij wydaje się cięższy, bardziej mięsisty, ale po moich doświadczeniach ja zawsze wybiorę elitkę głównie z uwagi na wyważenie. Avidy, które miałem w ręku lubiły "lecieć na pysk" a mnie to denerwuje. Może kwestia złego zbrojenia nie wiem, ale w elitce ten problem nie istniał. Nie jestem miękki w łokciu, ale dobrze pamiętam jak sparowałem Team Daiwę Salt Water 3000 z jakimś Wild Riverem w długości 96 to po krótkim, zimowym trociowym dniu bolał mnie bark i triceps Powiedziałem wówczas nigdy więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Mity o tym, że avidy i elity (mówię o serii salmon/steelhead), to sztywne pały, które można przeciążać przy wrzucie o 10-15 gram, powielają chyba tylko ci, którzy ich w ręku nigdy nie mieli. Mam trochę dłuższą elitkę (2,74cm), gnie się pięknie. Im ryba większa tym oczywiście głębiej. Opisana bardzo poprawnie, przy ok. 30 g łącznej wagi przynęty kończy się komfort. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Tak Adam znam ta Elitkę 17 lb co prawda dawno i była ona alternatywą dwa sezony temu do jesiennego sandacza i po wielu namysłach wybrałem jednak M1 gdzie dół nie jest tak "twardy" wyszedłem również z tego założenia , że najczęściej łowię ryby 50-75 cm a przy takich ten Phenix M1 86MH ładnie pracuje .Może gdybym miał szanse na ryby 80+ Elitka by była wyborem ....a tak wydaje mi się mieć więcej zadowolenia przy mniejszych wspomnianych obciążeniach . Nie twierdzę że Elte seria jest zła , ale w moim mniemaniu dokonałem świadomego/ dobrego wyboru . Jeśli będę robił coś krótkiego na Odrę w grę wchodzi x treme/ elite 70 MH . Po prostu przy plecionce lepiej mi pasuje reaktywny dół szczególnie przy ostatniej fazie holu ....Robiłem też podejście pod 8"6" 12 lb Elite , ale trafił się CD XLS 12 lb blank i pod pstrąga / szczupaka na l lekko będzie ok , ciekawostka przy podobnych wymiarach wymienionych 1,6 mm góra / 11,7 mm dół waga XLS 51 gramów / Elite 68 gramów .....dodam jednak że wybieram robioną RB wersję w/w nigdy mnie nie zachwyciły w wersjach fabrycznych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Miałem Phenixa SP862MH i SP862H. Dla mnie to pancerne dolniki, zdecydowanie sztywniejsze i twardsze niż Elitka czy Avid. SP fajny kij w kierunku sandacza, można go przeciążyć (17lb spokojnie 25-28g główka + guma 4”, H to spokojnie 35-40g główka + guma), Elitka będzie bardziej uniwersalnym patykiem, a Avid to już w ogóle pełen uniwersał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Mity o tym, że avidy i elity (mówię o serii salmon/steelhead), to sztywne pały, które można przeciążać przy wrzucie o 10-15 gram, powielają chyba tylko ci, którzy ich w ręku nigdy nie mieli. Mam trochę dłuższą elitkę (2,74cm), gnie się pięknie. Im ryba większa tym oczywiście głębiej. Opisana bardzo poprawnie, przy ok. 30 g łącznej wagi przynęty kończy się komfort.... jest i 3 do "brydża" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Potrzebuje pomocy przy wyborze blanku do łowienia ciężkimi kogutami moja uwagę zwróciły te dwa blanki wędka ma być uzbrojona pod spinning czy to będzie dobry wybór może któryś z użytkowników łowi tymi wedkami na koguty i jest w stanie powiedzieć ilu gramowego koguta pociągna te kije maksymalnie i który z nich będzie odpowiedniejszy do tej metody i bardzo ciężkiego łowienia?-ST.CROIX XTREME 5C68MHF-B BLANK-BLANK ST.CROIX LEGEND ELITE 5C68MHF-GSzukałem w ofercie blanku krótszego ale niestety te w długości 198 do 28gram są już nie produkowane i nie zapowiada się żeby się coś zmieniło tak więc liczę na waszą pomoc i sugestie. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez bartolomeo213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Kijek to StC Panfish Series PFS80LMF2 . Czy ktoś zna i podpowie symbol samego blanku ? Miałem okazję pomachać dłuższym modelem 9' i wydaje mi się , że ten o który pytam , to byłaby świetna dłuższa brzegowa okoniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Witam ktoś łowi elitką 66 MLF2 nada się na pstrągi ...? pzdr Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Elitka ML to raczej na najwieksze ryby . Mam 7' i łowiłem kropaski ale są lepsze i przyjemniejsze konstrukcje pod pstrąga . Jeżeli ma być elitka ( bo to świetny pod każdym względem blank ) to zakręć się przy L . Ogarnie z całą pewnością i mniejsze i duże ryby na niemalże każdą przynętę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Potrzebuje pomocy przy wyborze blanku do łowienia ciężkimi kogutami moja uwagę zwróciły te dwa blanki wędka ma być uzbrojona pod spinning czy to będzie dobry wybór może któryś z użytkowników łowi tymi wedkami na koguty i jest w stanie powiedzieć ilu gramowego koguta pociągna te kije maksymalnie i który z nich będzie odpowiedniejszy do tej metody i bardzo ciężkiego łowienia?-ST.CROIX XTREME 5C68MHF-B BLANK-BLANK ST.CROIX LEGEND ELITE 5C68MHF-GSzukałem w ofercie blanku krótszego ale niestety te w długości 198 do 28gram są już nie produkowane i nie zapowiada się żeby się coś zmieniło tak więc liczę na waszą pomoc i sugestie.Ja mam wędkę na 5C66mhf i 40 gram to na luzie z tańszych mhx 844 też spoko znosi takie ciężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 To najodwazniejszy opis wyrzutu mhx jaki widzialem.Ja jednak obstawiam,że 25g.plus wąska guma to jego końcowy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Skonczy sie chyba korespondencyjnym konkursem na to, kto jaki model jak bardzo przeciazyc zdola.Zwyciezcy w ramach danego modelu oczywiscie wykonaja operacje przeciazenia tylko RAZ... Potem poszukaja nowej wedki 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Napisalem swoje odczucia o mhx P844,ale jezeli kolega mial na mysli serie MB ,to sie z nim zgadzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Przepraszam tak chodziło o MB844-2 20lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Niekończące poszukiwania złotego grala trwają Szukam blanku pod korbę o długości ~7’, którego optimum będą przynęty 20-30gr + guma 3-4” oraz koguty w tej wadze. Do 20gr łowię z powodzeniem 5S70MF-G ale wyżej kończy się komfort…@adriano polecał mi 5C68MHF-B, ale on dźwiga podobno i 50gr, obawiam się więc czy przy dwudziestu kilku gramach nie będzie zbyt sztywny. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez elpojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Nie bedzie. Mam seryjną LXC70MHF2 i jest super w tej, niższej i wyższej gramaturze. Ryby nie spadają. Nawet krótkie sandaczyki czy okonie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Myślę że 5C68MHF przy tej gramaturze będzie sprawował się idealnie. Ja swoim pierwszy raz nad wodą zacinałem opad jak guma spadła na coś twardego. Wędka ładnie ładuje 15 gram plus niewielka gumka. Oczywiście można łowić lżej ale nie jest już komfortowo. Bardzo fajnie prowadzi się duże gumy na lekkich np 7gr główkach. Koguty od 15 gram też fajnie sygnalizuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Mam 4C68MHF potrzebuje cos troche delikatnej na sandacze? Sent from my SM-G950F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zależy jak łowisz. Jak tylko opad i docelowo sandacz to 610mlxf. Jak bardziej uniwersalny patyk to może w zależności od grafitu 68mlf lub 70mlf. To moje typy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zależy jak łowisz. Jak tylko opad i docelowo sandacz to 610mlxf. Jak bardziej uniwersalny patyk to może w zależności od grafitu 68mlf lub 70mlf. To moje typy.Główki 20 do 50 gram w opadzie. Czy twoje typy to z tej samej serii czy wyzszej. Sent from my SM-G950F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zarówno blanki z grafitu IV i V będą odpowiednie. Kwestia upodobań i portfela. Z modułu sc III jest jeszcze 69mlxf. Jak do głowek 25 + guma to 68mxf lub bardziej uniwersalny 70mf. Powyżej tych gramaturze pozostaje już tylko mhf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Jak do głowek 25 + guma to 68mxf lub bardziej uniwersalny 70mf. Powyżej tych gramaturze pozostaje już tylko mhf.Miałem 68MXF, mam obecnie 70MF. Wg mnie dla pierwszego z nich 25 gram + guma to górna granica komfortu, dla drugiego to już za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi