Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A  mowa  o  awidzie  czy  elitce  z   tym  pracującym  dołem   ... Jak dla  mnie Awid  zgoda ,  ale  przy  wyborze  Elte  8'6"  17 lb   ,  a  Phenix  M1   17 lb  w  tej  długości   wybrałem  M1  raz  ze  względu  na  niższą  wagę  blanku

dwa   na  bardziej  reaktywny  dół .   A  a i  przy  okazji  był  nieco  tańszy .....

A  mowa  o  awidzie  czy  elitce  z   tym  pracującym  dołem   ... Jak dla  mnie Awid  zgoda ,  ale  przy  wyborze  Elte  8'6"  17 lb   ,  a  Phenix  M1   17 lb  w  tej  długości   wybrałem  M1  raz  ze  względu  na  niższą  wagę  blanku

dwa   na  bardziej  reaktywny  dół .   A  a i  przy  okazji  był  nieco  tańszy .....

Avid

Gnie się, pieknie amortyzuje. Ja też zbroiłem u Wojtka. Szkoda ze kolega mi zdjęc nie porobił przy holu bolka bo widać ze opinie chodzą że to sztywne pały te avidy.

Avid 8,6 MHF2...sztywna pała , bez czucia - a dla mnie to spinning wszechczasów ;) Zawsze będę go miał a jakby poszły słuchy , że kończą produkcję to z miejsca kupuję dwa dodatkowe blanki na zapas. Czucie ok , dobrze ugina się od ryb 50 cm + , sandacz 80 cm przygiął mi go już doskonale o większych rybach nie wspominając.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

Maciej, 

a miałeś na tej elitce dużą rybę?

Zakładam, że jeśli o niej piszesz to nią łowiłeś. 

Avidem 86 17 lb nie łowiłem, łowiłem elitką 86 17 lb, łowiłem elitką 96 12 lb i analogicznym avidem, łowiłem avidem 96 10 lb i analogiczną elitką, łowiłem avidem 96 25 lb i analogiczną eliką.... odpowiednio bolenie z pływadła, bolenie z brzegu, trocie... chciałbym napisać łososie, ale złowiłem tylko kilka keltów łososia w Szwecji. :) 

Moim zdaniem różnice w tych kijach są małe... słusznie mówi się, że avid jest ciut cieplejszy, kij wydaje się cięższy, bardziej mięsisty, ale po moich doświadczeniach ja zawsze wybiorę elitkę głównie z uwagi na wyważenie. Avidy, które miałem w ręku lubiły "lecieć na pysk" a mnie to denerwuje. Może kwestia złego zbrojenia nie wiem, ale w elitce ten problem nie istniał. 

Nie jestem miękki w łokciu, ale dobrze pamiętam jak sparowałem Team Daiwę Salt Water 3000 z jakimś Wild Riverem w długości 96 to po krótkim, zimowym trociowym dniu bolał mnie bark i triceps :) Powiedziałem wówczas nigdy więcej. :) 

• Like 1

Mity o tym, że avidy i elity (mówię o serii salmon/steelhead), to sztywne pały, które można przeciążać przy wrzucie o 10-15 gram, powielają chyba tylko ci, którzy ich w ręku nigdy nie mieli. Mam trochę dłuższą elitkę (2,74cm), gnie się pięknie. Im ryba większa tym oczywiście głębiej. Opisana bardzo poprawnie, przy ok. 30 g łącznej wagi przynęty kończy się komfort.

• Like 3

Tak  Adam  znam  ta  Elitkę 17 lb  co prawda  dawno  i była  ona  alternatywą  dwa  sezony  temu   do  jesiennego  sandacza  i po  wielu  namysłach  wybrałem  jednak  M1  gdzie  dół  nie  jest  tak  "twardy"  wyszedłem

również  z  tego  założenia ,  że  najczęściej  łowię  ryby  50-75  cm   a  przy  takich  ten  Phenix  M1 86MH  ładnie  pracuje  .Może  gdybym  miał  szanse  na  ryby  80+  Elitka by  była  wyborem  ....a tak  wydaje  mi  się  mieć  więcej

zadowolenia  przy mniejszych wspomnianych  obciążeniach  . Nie twierdzę  że  Elte  seria  jest  zła  , ale  w moim  mniemaniu  dokonałem świadomego/ dobrego   wyboru . Jeśli będę  robił coś  krótkiego  na  Odrę  w grę  wchodzi

x treme/ elite 70 MH ;).  Po  prostu przy  plecionce  lepiej  mi  pasuje  reaktywny dół  szczególnie  przy  ostatniej  fazie  holu ....Robiłem  też  podejście  pod  8"6" 12 lb  Elite ,  ale  trafił  się  CD XLS 12 lb blank  i  pod pstrąga / szczupaka  na  l

lekko  będzie  ok , ciekawostka  przy  podobnych  wymiarach  wymienionych  1,6 mm góra / 11,7 mm dół  waga  XLS  51 gramów  /  Elite  68 gramów .....dodam jednak  że  wybieram  robioną  RB  wersję  w/w nigdy mnie

nie  zachwyciły  w  wersjach  fabrycznych ... :(

Miałem Phenixa SP862MH i SP862H. Dla mnie to pancerne dolniki, zdecydowanie sztywniejsze i twardsze niż Elitka czy Avid. SP fajny kij w kierunku sandacza, można go przeciążyć (17lb spokojnie 25-28g główka + guma 4”, H to spokojnie 35-40g główka + guma), Elitka będzie bardziej uniwersalnym patykiem, a Avid to już w ogóle pełen uniwersał.

Mity o tym, że avidy i elity (mówię o serii salmon/steelhead), to sztywne pały, które można przeciążać przy wrzucie o 10-15 gram, powielają chyba tylko ci, którzy ich w ręku nigdy nie mieli. Mam trochę dłuższą elitkę (2,74cm), gnie się pięknie. Im ryba większa tym oczywiście głębiej. Opisana bardzo poprawnie, przy ok. 30 g łącznej wagi przynęty kończy się komfort.

... jest i 3 do "brydża"  ;)  :)

• 4 tygodnie później...

Potrzebuje pomocy przy wyborze blanku do łowienia ciężkimi kogutami moja uwagę zwróciły te dwa blanki wędka ma być uzbrojona pod spinning czy to będzie dobry wybór może któryś z użytkowników łowi tymi wedkami na koguty i jest w stanie powiedzieć ilu gramowego koguta pociągna te kije maksymalnie i który z nich będzie odpowiedniejszy do tej metody i bardzo ciężkiego łowienia?

-ST.CROIX XTREME 5C68MHF-B BLANK

-BLANK ST.CROIX LEGEND ELITE 5C68MHF-G

Szukałem w ofercie blanku krótszego ale niestety te w długości 198 do 28gram są już nie produkowane i nie zapowiada się żeby się coś zmieniło tak więc liczę na waszą pomoc i sugestie.

Edytowane przez bartolomeo213

• 5 tygodni później...

Elitka ML to raczej na najwieksze ryby . Mam 7' i łowiłem kropaski ale są lepsze i przyjemniejsze konstrukcje pod pstrąga . Jeżeli ma być elitka ( bo to świetny pod każdym względem blank ) to zakręć się przy L . Ogarnie z całą pewnością i mniejsze i duże ryby na niemalże każdą przynętę  :)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Potrzebuje pomocy przy wyborze blanku do łowienia ciężkimi kogutami moja uwagę zwróciły te dwa blanki wędka ma być uzbrojona pod spinning czy to będzie dobry wybór może któryś z użytkowników łowi tymi wedkami na koguty i jest w stanie powiedzieć ilu gramowego koguta pociągna te kije maksymalnie i który z nich będzie odpowiedniejszy do tej metody i bardzo ciężkiego łowienia?

-ST.CROIX XTREME 5C68MHF-B BLANK

-BLANK ST.CROIX LEGEND ELITE 5C68MHF-G

Szukałem w ofercie blanku krótszego ale niestety te w długości 198 do 28gram są już nie produkowane i nie zapowiada się żeby się coś zmieniło tak więc liczę na waszą pomoc i sugestie.

Ja mam wędkę na 5C66mhf i 40 gram to na luzie ;) z tańszych mhx 844 też spoko znosi takie ciężarki ;)

Niekończące poszukiwania złotego grala trwają B)

Szukam blanku pod korbę o długości ~7’, którego optimum będą przynęty 20-30gr + guma 3-4” oraz koguty w tej wadze. Do 20gr łowię z powodzeniem 5S70MF-G ale wyżej kończy się komfort…

@adriano polecał mi 5C68MHF-B, ale on dźwiga podobno i 50gr, obawiam się więc czy przy dwudziestu kilku gramach nie będzie zbyt sztywny.

Edytowane przez elpojo

Myślę że 5C68MHF przy tej gramaturze będzie sprawował się idealnie. Ja swoim pierwszy raz nad wodą zacinałem opad jak guma spadła na coś twardego. Wędka ładnie ładuje 15 gram plus niewielka gumka. Oczywiście można łowić lżej ale nie jest już komfortowo. Bardzo fajnie prowadzi się duże gumy na lekkich np 7gr główkach. Koguty od 15 gram też fajnie sygnalizuje.

• Like 1

Zależy jak łowisz. Jak tylko opad i docelowo sandacz to 610mlxf. Jak bardziej uniwersalny patyk to może w zależności od grafitu 68mlf lub 70mlf. To moje typy.

Główki 20 do 50 gram w opadzie. Czy twoje typy to z tej samej serii czy wyzszej.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk