Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Blank nie "odegnie" się pod ciężarem przelotek na drugą stronę, może w jakimś ultralajcie ale to nie ten przypadek raczej. Jest to przeciw intuicji ale temat przerobiłem w praktyce. W takiej sytuacji zbroi się zawsze zgodnie z krzywizną - czyli tak jak się końcówka zwiesza w dół tak się przelotki na niej wiesza. I faktycznie optycznie na gotowej wędce takie lekki sierpowate ugięcie ulegnie optycznej korekcie. Zgadzam się że nie jest to żadna "wada" blanku i raczej nikt nie uzna też reklamacji z takiego powodu.

I to jest najważniejsze dla mnie osobiście. Bałem się po prostu, ze będę musiał go reklamować i dostanę w zamian jakąś 2m wykałaczkę, gdzie ja nawet na łódce używam kijów 2,6-2,75m. Krótkie kije w okolicach 2m, które zalewają teraz rynek są dla mnie bezużyteczne. A jeśli chodzi o uzbrojenie blanku to wiozę go do Skalek Rods, jeśli krzywizna jest w granicach rozsądku to myślę, ze Rafał uzbroi to należycie ;)

I to jest najważniejsze dla mnie osobiście. Bałem się po prostu, ze będę musiał go reklamować i dostanę w zamian jakąś 2m wykałaczkę, gdzie ja nawet na łódce używam kijów 2,6-2,75m. Krótkie kije w okolicach 2m, które zalewają teraz rynek są dla mnie bezużyteczne. A jeśli chodzi o uzbrojenie blanku to wiozę go do Skalek Rods, jeśli krzywizna jest w granicach rozsądku to myślę, ze Rafał uzbroi to należycie ;)

Kontrowersyjna teza,ta z bezużytecznymi króciakami????
  • Like 2

Twoje słowa " bezużyteczne"

Zapytam tylko o twitche, poppery ,jaskółki i ich animacje kijami 2.7 ? Toż to mordęga ,szczegolnie z łódki.

Skup się bardziej na słowach użytych przed słowem „bezużyteczne”. Napisałem wyraźnie „dla mnie” co oznacza, ze ja takimi kijami nie łowię. Potrafię sobie poradzić długim kijem z popperami bez problemu :)

Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Blank nie "odegnie" się pod ciężarem przelotek na drugą stronę, może  w jakimś ultralajcie ale to nie ten przypadek raczej. Jest to przeciw intuicji ale temat przerobiłem w praktyce. W takiej sytuacji zbroi się zawsze zgodnie z krzywizną - czyli tak jak się końcówka zwiesza w dół tak się przelotki na niej wiesza. I faktycznie optycznie na gotowej wędce takie lekki sierpowate ugięcie ulegnie optycznej korekcie. Zgadzam się że nie jest to żadna "wada" blanku i raczej nikt nie uzna też reklamacji z takiego powodu.

Zbroiłem kilka tych blanów i wiem o czym napisałem. Gdyby było inaczej nie opowiadał bym bajek

Wydaje mi się że blank może się odkształcić jedynie w wyższej (wysokiej) temp. Chociaż niektórzy piszą że nawet jak szczytówka jest "spięta gumką" przez cały okres żywota wędki. W wysokiej temperaturze (np. w aucie latem) myślę że blank może się odkształcic gdy jest w jakiś sposób ugięty. W końcu to kompozyt zrobiony z elastycznej żywicy wiec i ona pod wpływem wysokiej temp. bardziej się poddaje.

... tak jak już pisałem wcześniej bardzo duża część blanków ST.CROIX , a w szczególności długich blanków jest krzywa w większym lub mniejszym stopniu ...

... dotyczy , to elementu szczytowego ... tak , że kupienie blanku prostego w ostatnich czasach produkcji ich nie było łatwe ...

... na szczęście większość z tych blanków poddawała się "korekcie prostowania" poprzez zbrojenie ... w taki lub inny sposób bez uszczerbku dla ich wartości ...

Maiłem w jednym kiju takie wygięcie.

Kombinowałem z tym jak go wyprostować.

Udało się to zrobiś umiejscowieniem przelotek na garbie.

Pod garbem nie wiele wniosło na wyprostowanie kija.

Fakt że nie rzucało się to w oczy zbytnio ale samo to że już w głowie siedziała ta krzywizna działał.

Człowiek jak się za dużo na czyta i na ogląda to później marudzić zaczyna.

Też mnie to dotyczy ale staram się nię myśleć o pierdołach tylko łowić.

Edytowane przez cinn
  • Like 1

Mam nowy fabrycznie blank Avid 2,90m do 28g i jest idealnie prosty jak drut. 

Kolejny Avid 2,90m do 21g też taki bez wad , Wild River z tej serii miałem ich 3szt. nic nie mogłem im zarzucić.

Może tak trafiłem , jedna z moich ulubionych firm jeśli chodzi o blanki , patyki.

Edytowane przez Kajtelek2

A tam, zbroić zgodnie ze sztuką a łowić tylko pod prąd rzeki i się naprostuje pod obciążeniem ????

Może się narażę niektórym, może jestem głupcem, ale zawsze przed zakupem zaznaczałem, że odsyłam krzywe blanki i jak nie było zgody to nie było targu.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

W sumie to nie ja, bo ja bym tylko spartolił. Coś na lekko na wiślane sandacze będzie robione,kupiłem blank SCV68MXF eXtreme. No i pisze do kolegi aby przed lakierowaniem naklejki wysłał mi zdjęcie jej (bo na czytałem się że są słabej jakości i potrafią spłynąć z lakierem), zaczęliśmy szukać nr blanku i nie mogliśmy znaleźć,a byłem przekonany, że na podstawie naklejki i nr blanku na niej jest ewentualna gwarancja ????