Rbogusz25 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Blank nie "odegnie" się pod ciężarem przelotek na drugą stronę, może w jakimś ultralajcie ale to nie ten przypadek raczej. Jest to przeciw intuicji ale temat przerobiłem w praktyce. W takiej sytuacji zbroi się zawsze zgodnie z krzywizną - czyli tak jak się końcówka zwiesza w dół tak się przelotki na niej wiesza. I faktycznie optycznie na gotowej wędce takie lekki sierpowate ugięcie ulegnie optycznej korekcie. Zgadzam się że nie jest to żadna "wada" blanku i raczej nikt nie uzna też reklamacji z takiego powodu. I to jest najważniejsze dla mnie osobiście. Bałem się po prostu, ze będę musiał go reklamować i dostanę w zamian jakąś 2m wykałaczkę, gdzie ja nawet na łódce używam kijów 2,6-2,75m. Krótkie kije w okolicach 2m, które zalewają teraz rynek są dla mnie bezużyteczne. A jeśli chodzi o uzbrojenie blanku to wiozę go do Skalek Rods, jeśli krzywizna jest w granicach rozsądku to myślę, ze Rafał uzbroi to należycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 I to jest najważniejsze dla mnie osobiście. Bałem się po prostu, ze będę musiał go reklamować i dostanę w zamian jakąś 2m wykałaczkę, gdzie ja nawet na łódce używam kijów 2,6-2,75m. Krótkie kije w okolicach 2m, które zalewają teraz rynek są dla mnie bezużyteczne. A jeśli chodzi o uzbrojenie blanku to wiozę go do Skalek Rods, jeśli krzywizna jest w granicach rozsądku to myślę, ze Rafał uzbroi to należycie Kontrowersyjna teza,ta z bezużytecznymi króciakami???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbogusz25 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Kontrowersyjna teza,ta z bezużytecznymi króciakami???? Chodzi tylko i wyłącznie o moje indywidualne preferencje, nie twierdzę, ze są ogólnie bezużyteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Twoje słowa " bezużyteczne" Zapytam tylko o twitche, poppery ,jaskółki i ich animacje kijami 2.7 ? Toż to mordęga ,szczegolnie z łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbogusz25 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Twoje słowa " bezużyteczne" Zapytam tylko o twitche, poppery ,jaskółki i ich animacje kijami 2.7 ? Toż to mordęga ,szczegolnie z łódki. Skup się bardziej na słowach użytych przed słowem „bezużyteczne”. Napisałem wyraźnie „dla mnie” co oznacza, ze ja takimi kijami nie łowię. Potrafię sobie poradzić długim kijem z popperami bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Skalek poradzi sobie z tym blankiem doskonale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Blank nie "odegnie" się pod ciężarem przelotek na drugą stronę, może w jakimś ultralajcie ale to nie ten przypadek raczej. Jest to przeciw intuicji ale temat przerobiłem w praktyce. W takiej sytuacji zbroi się zawsze zgodnie z krzywizną - czyli tak jak się końcówka zwiesza w dół tak się przelotki na niej wiesza. I faktycznie optycznie na gotowej wędce takie lekki sierpowate ugięcie ulegnie optycznej korekcie. Zgadzam się że nie jest to żadna "wada" blanku i raczej nikt nie uzna też reklamacji z takiego powodu.Zbroiłem kilka tych blanów i wiem o czym napisałem. Gdyby było inaczej nie opowiadał bym bajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Ja mam wędkę krzywa nie dlatego ze taki był blank tylko stała w (w szafie przez 2 lata ) przyciśnięta teraz wygląda jak wygląda ,ale głupota nie boli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Ja mam wędkę krzywa nie dlatego ze taki był blank tylko stała w (w szafie przez 2 lata ) przyciśnięta teraz wygląda jak wygląda ,ale głupota nie boli .Na pewno wcześniej była prosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Wydaje mi się że blank może się odkształcić jedynie w wyższej (wysokiej) temp. Chociaż niektórzy piszą że nawet jak szczytówka jest "spięta gumką" przez cały okres żywota wędki. W wysokiej temperaturze (np. w aucie latem) myślę że blank może się odkształcic gdy jest w jakiś sposób ugięty. W końcu to kompozyt zrobiony z elastycznej żywicy wiec i ona pod wpływem wysokiej temp. bardziej się poddaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Na pewno wcześniej była prosta?Ręki sobie nie dam uciąć ale w takim stopniu na pewno nie .Jak kupuje zawsze oglądami krzywej bym po prostu nie kupił . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 ... tak jak już pisałem wcześniej bardzo duża część blanków ST.CROIX , a w szczególności długich blanków jest krzywa w większym lub mniejszym stopniu ...... dotyczy , to elementu szczytowego ... tak , że kupienie blanku prostego w ostatnich czasach produkcji ich nie było łatwe ...... na szczęście większość z tych blanków poddawała się "korekcie prostowania" poprzez zbrojenie ... w taki lub inny sposób bez uszczerbku dla ich wartości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Maiłem w jednym kiju takie wygięcie.Kombinowałem z tym jak go wyprostować. Udało się to zrobiś umiejscowieniem przelotek na garbie. Pod garbem nie wiele wniosło na wyprostowanie kija. Fakt że nie rzucało się to w oczy zbytnio ale samo to że już w głowie siedziała ta krzywizna działał. Człowiek jak się za dużo na czyta i na ogląda to później marudzić zaczyna. Też mnie to dotyczy ale staram się nię myśleć o pierdołach tylko łowić. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Mam nowy fabrycznie blank Avid 2,90m do 28g i jest idealnie prosty jak drut. Kolejny Avid 2,90m do 21g też taki bez wad , Wild River z tej serii miałem ich 3szt. nic nie mogłem im zarzucić.Może tak trafiłem , jedna z moich ulubionych firm jeśli chodzi o blanki , patyki. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Tym blankom nawet krzywiznę można wybaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) A tam, zbroić zgodnie ze sztuką a łowić tylko pod prąd rzeki i się naprostuje pod obciążeniem ????Może się narażę niektórym, może jestem głupcem, ale zawsze przed zakupem zaznaczałem, że odsyłam krzywe blanki i jak nie było zgody to nie było targu. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Witam, mam pytanko. Gdzie znajdę nr świeżo kupionego blanku? Na naklejce powinien być? bo nie mogę się doszukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) nigdzie , bo od dawna blanków nie numerują ... Edytowane 20 Stycznia 2021 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Aaaa. To gwarancja jest na podstawie naklejki? Czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Jeżeli kupiłeś u polskiego dystrybutora to przez niego można załatwić , jeżeli poza PL to masz paragon ...... i pozostaje jeszcze droga poprzez oficjalnego sprzedawcę blanków St.Croix czyli RodGeeks ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Blank od polskiego dystrybutora. Także gwarancja na podstawie rachunku, bez żadnego nr blanku. Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Tak, ale jak napisałem na końcu w razie awarii zawsze możesz napisać do RodGeeks i sprawę załatwisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Super, dzięki wielkie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Łukaszku co Ty tam kręcisz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 W sumie to nie ja, bo ja bym tylko spartolił. Coś na lekko na wiślane sandacze będzie robione,kupiłem blank SCV68MXF eXtreme. No i pisze do kolegi aby przed lakierowaniem naklejki wysłał mi zdjęcie jej (bo na czytałem się że są słabej jakości i potrafią spłynąć z lakierem), zaczęliśmy szukać nr blanku i nie mogliśmy znaleźć,a byłem przekonany, że na podstawie naklejki i nr blanku na niej jest ewentualna gwarancja ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi