Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory łowiłem mojo bass, avidami, avidami inshore i legend tournament. Przyszedł czas na extreme ???? miałem kupić nowego tournamenta ale jak przeliczyłem to podobnie wyjdzie uzbrojenie blanku eXtreme. Tym bardziej że na black friday kupiłem graty 15% taniej.

Jakiego kija używałeś do ciężkiego łowienia 50 + . W swoim czasie był nawet wątek o tym  . Jestem ciekaw co by z St.Croix  spokojnie ogarnęło 20 cm Pig shada  50 gr + 30 gr główka tak pod kątem sandacza .  Z tego co kojarzę to masz VIS70MHF  inshorka . Pociągnie on 70 gr czy będzie jęczał ? 

Tak mam VIS70MHF, 50g plus Kajtek 5 cali nie robi na nim wrażenia, dodatkowo dorzuciłem 20 g oliwkę bo nie mam większych główek i też dawał radę. Mocny, kij. Myślę, że i z sumkami nie będzie miał problemów,ale o dziwo jeszcze żadnego na nim nie miałem ????

Faktycznie mocarz 20lb do 35 gr i ogarnia drugie tyle . Szkoda że StC  ograniczyło dostępność blanków . Szukałem blanku do ciężkiego orania i pod duże gumy niestety padło na NFC. Ale to w innym temacie . A pro po sumków  ja miałem kilka na swojej extremce  160 największy dała radę ale było mi jej szkoda . Uchwyt wklejony na Epidian trzeszczał jak stare drzwi . 

• Like 1

• 1 rok później...

Pytanie do znawców marki.

Wpasły mi w ręce takie oto "patyki". Chciałbym je jakoś +- umiejscowić w czasie produkcji. Żaden zbrojmistrz nie zostawił na nich swoich śladów, więc pytanie- czy to możliwe żeby to było oryginalne zbrojenie?Jako że stan ich uzbrojenia jest mocno nadszarpnięty czasem, zamierzam je rozebrać i uzbroić na nowo.

post-57913-0-77560400-1648731296_thumb.jpg

post-57913-0-81126400-1648731328_thumb.jpg

post-57913-0-33780300-1648731354_thumb.jpg

post-57913-0-76077300-1648731372_thumb.jpg

post-57913-0-42943600-1648731454_thumb.jpg

post-57913-0-26532600-1648731487_thumb.jpg

Edytowane przez dario69

Po startym napisie widać, że zbrojenie nie jest firmowe.. za mało lakieru  :) Po malowaniu i kolorze blanków, stawiam na starą wersję blanków - jeszcze sprzed IPC. Przelotek American Tackle w Park Falls nie używano..

• Like 1

Takie oznaczenie miała stara wersja Wild River, sprzed 2000 roku -  ale to były szare dwuskłady..Prawdopodobnie jest to jeszcze starszy Premier travel. czarny półmat. Żbik ma takiego  :)

• 1 miesiąc temu...

Mam fabryczną wędkę St. Croix legend xtreme (cast 7,6") i zamierzam ją oddać do jakiegoś zbrojmistrza w celu wymiany uchwytu i zrobienia nowego dolnika, bo do oryginału nie mogę się przyzwyczaić. Połowiłem trochę tournamentem inshorem LTIC76MHF, którego dolnik i uchwyt jest dla moich upodobań niedoścignionym ergonomicznie wzorem.

Taki sam chcę zrobić w mojej xterm-ce i tu mam pytanie do Kolegów.

Czy możliwe jest zdobycie oryginalnej kalkomanii do fabrycznego xtrema, bo nowy dolnik będzie dłuższy i zakryje znaczną część kalkomanii z opisem wędki. Myślę o usunięciu oryginalnej kalkomanii i naklejeniu nowej kilkanaście cm wyżej.

Czy można gdzieś zdobyć oryginał kalkomanii?

Edytowane przez witoldn

• 1 rok później...

Nie wiem czy posiadam, ale mam firmowo zbrojony TBC66MHF. Jest to najlepszy kij do jigów i kogutów jaki trafił w moje ręce. Sugeruję jednak trzymać się wagowych zaleceń StC, co byc może może wydawać się mało kozackie, ale bardzo dobrze świadczy o rozsądku użytkownika.. :)

Sławek odkopie temat . Masz jeszcze tego croixa ?

• 4 tygodnie później...

Panowie witam wszyskich pacjent avid 80mlm2 kijek który po przez swoje ŚRODKOWE ugięcie jest dla mnie No 1 na pstrągi z małej rzeczki właśnie z małej rzeczki i tu problem długość kija przeszkadza trochę i mógł by być odrobine szybszy pisze o tym bo mam pytanie techniczne. Mam zamiar skrócić go do przed ostaniej przelotki tj 10cm i dokładnie tyle samo w dolniku pewne jest to ze urwę z kija jakieś 20cm a wiec już jest dobrze jak myślicie jak kijek zachowywać się będzie po takim zabiegu ? Nie wiem czy ktoś już tego próbował ale jako fachowcy możecie przypuszczać i to dla mnie ważne

Brawurowy ruch.

Moim skromnym zdaniem blanki st.croix są produktem skończonym i kompletnym.

Skrócenie z obu stron po 10cm zrobi z wędki protezę wędki pstrągowej.

Kup lepiej scv76mf2(będzie dużo szybszy) ,a swój kijek sprzedaj.

Edytowane przez skius
  • Like 1