Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Być może Remku w tym coś jest. Pamiętam jednego z moich Avidów. Miał właśnie 7.10 i do tego cholerne pociągnięcie przy mocy 30 lbs.Targanie na niego dużych ryb to była po prostu przyjemność.

pozdrawiam

Cześć,

Andrzeju ja też miałem tą wędkę :D była to jedna z najlepszych moich wędek szczupakowych. Po dzień dzisiejszy jestem nią zachwycony.

Pozdrawiam

Remek

Skoro juz zaczeliscie o nowosciach St Croix....

Zrobili na ten rok 5 wedek na muskiego ale juz w serii Legend no i niestety musze jedna miec . Ze wzgledu na slaba prawa reke [ i najtansza cene :lol: ] wybralem najlzejszy model TM73MHF 3/4 -2 1/2 ...za 280$ . Na razie jeszcze sie czaje ale to zakup przesadzony :D nastepnie pytanie - w co Legend uzbroic za machine ?

Nie mysle aby Legende uzbrajac w brutalna maszyne i plecione , bedzie miekko i z czuciem ...moze Curado 200 i Power Pro 40lb...bede jeszcze o tym myslal .

Jureczku,

Pytanie podstawowe a jakimi przynętami (chodzi mi o max. gramaturę) będziesz łowił? Wędka 2 1/2 oz. w st. Croix to już całkiem spora moc.

Pozdrawiam

Remek

Remku :D jak zwykle do Slidera 12 , czyly gorna granica Legendy . Normalnie to duze wirowy , kilka jerkow i kilka crank baitow .

Mifku :mellow: nie nastawiam sie na okonie . Jak nawijam te 40 to musze okulary ubierac taka cienka . A chamulca to na pewno juz nie dokrece do oporu...nigdy :angry:

• 2 miesiące temu...

No i w końcu przyjechała część z proponowanej przez St. Croix oferty na 2008 . Reszta nadejdzie na początku maja , w tym najciekawsze długie s/s .Byłem dziś oglądnąć zwiastuny .

Są to pierwsze Avidy w technologii IPC . Nowa jest takze systematyka długości i mocy . 8'6 i 9'0 występuje jako 3/4 , 1 , 2 oz. Te ostatnie to istne rakiety , z naprawdę masywnym pociągnięciem .

W porównaniu z poprzednikami są nieco szybsze , bardziej szczytowe no i wyrażniej widać progresywność uginania się blanku . Korki po staremu select , tyle że foregrip w nowym beczułkowatym kształcie . Miał być nowy rodzaj korka .

Reszta to alconite'y , lifetime , handcrafted i itp zalety jankeskich wyrobów .

Rzuciła mnie też na kafle wspaniała spolegliwość blanków St.Croix i guide'ów Batson Ent. Batsony wylegują się na Premierach w sposób bezprzykładny i jawnie bezczelny .

I to nieżle wygląda ..

• Like 2

Są to pierwsze Avidy w technologii IPC . Nowa jest takze systematyka długości i mocy . 8'6 i 9'0 występuje jako 3/4 , 1 , 2 oz. Te ostatnie to istne rakiety , z naprawdę masywnym pociągnięciem

brzmi interesujaco, zwlaszcza te 2 OZ, czy to blank 25 lb?

no i pytanie glowne, jak widzisz ta wedka sasowana z gumami 16 cm na 21 gramowych glowkach?

• 4 miesiące temu...

A jak sytuacja będzie wyglądać z blankami nowych Avidów - szczególnie mnie interesuje ten na którym zbudowano wędkę 2,90 do 1 oz. Czy będzie mozliwość zakupu tych blanków i uzbrojenia wędki zgodnie ze swoimi wymaganiami - bo to co można przeczytać w opisie u Żbika nie wygląda optymistycznie - 1 uncjowa wędka o długości 2,90 i tylko 25 cm dolnego korka!! Przecież długi rzeczny spining służy do łowienia dużych ryb i nawet pomijając kwestię wyważenia dolny korek musi być dłuższy :wacko:

Jeśli chodzi o mojego Avida 2,6m to długość dolnika jest dla mnie odpowiednia, tym bardziej, że łowie z łodzi. Jeśli chodzi o sam kije to jestem z niego zadowolony. Dobrze łowi mi się nim główkami 15-20 gr (wymagania łowiska). Cięższych nie stosowałem mimo, że kij posiada jeszcze zapas mocy. Największą gumą jaką założyłem to kopyto - 6 z big game'em 20 gr i też było ok.

Kijek jest wyraźnie szybszy od poprzedników. Dobrze trzyma rybę.

Największą jaką do tej pory złowiłem to karp (na twistera) 4,2 kg. Kijek świetnie sobie z nią poradził.

Na razie mam na nim stary kołowrotek shimano super gt-ra 4000.

Czy 2500 stradic nie będzie odpowiedniejszy??

Teraz szukam jakiegoś kijka na sandacze, znalazłem coś z kolekcji INSORE 2.3m do 1 1/4oz czy nie jest to przesada (chodzi o moc)??

Czy też panuje taka opinia, że są one mocniejsze niż podaje producent tak jak w przypadku Avidow?

Czy może lepiej kupić blank castingowy Elite do 1 oz i uzbroić go jako spinning?