Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Hi!

Po okresie próbnym z wykorzystaniem Premiera PC66MHF (20 lbs./1 oz.) który dość wdzięcznie obsługuje przynęty rzędu slider 10S (46 g) zachciało mi się rozszerzyć gramaturę przynęt w górnym przedziale do slidera 14S (70 g). W związku z powyższym mam pytanie czy Avid AVC66HF (25 lbs./1 i 1/2 oz.) podoła temu i jak to się będzie miało do obsługi sliderów 7F (17 g). W założeniu kijek ma być hand made, więc jestem otwarty na inne propozycje blanku na którym można sobie taki kijek poskładać.

• 3 tygodnie później...

Poradziło sobie. Używamy te kijki od roku i sprawuja się znakomicie. Robimy za testerów. STC nie decyduje się na sprzedaż produktów bez gwarancji niezawodności. Za to ich cenię.

Teraz flagowym będzie SCVI - 4 lata pracy.

Witam,

Zbik- mozna prosic o troche wiecej informacji jak np akcja wedek czy grubosc scianki w porownaniu np do Avida?

Pozdrawiam,

Bujo

Bujo,

Legend Inshore - blanki maja grubsze ścianki w porównaniu z Avidem, Nie wpływa jednak to na wagę wędziska. Kijki sa szybkie, ale ciut cieplejsze niż Avidy( dla mnie Avid jest troche zasuchy). Dolnik w nich jest mocniejszy niż w Avidzie, szczytówka bardziej miękka. Inna zbieżność blanku i skład materiałowy. Kijki ładuja się zdecydowanie lepiej niż Avid.

(...) mozna prosic o troche wiecej informacji jak np akcja wedek czy grubosc scianki w porownaniu np do Avida?

Od nieco ponad roku łowię Legendem ES90MHF2. Mam dobre porównanie, bo wciąż łowię także Avidem AS90MHF2 - też prototyp, tyle, że po przejściach (własna głupota + składany fotel malucha + masa autora wątku). Grubość ścianek jest porównywalna, akcja zdecydowanie szybsza, ciut mniejsza masa i charakterystyczne dla Elitek nieprawdopodobne przenoszenie drgań na dolnik. Wciąż mam problem z 'nadmierną' czułością wędki (wiem, jestem ignorantem). Łowię nią głównie sandacze. Każde zakłócenie pracy przynęty kwituję siarczystym zacięciem. A to tylko mikro-trawka albo inne drobne badziewie. W porównaniu z Avidem Legend wydaje się być nieco mocniejszy.

Pozdrawiam,

Michał