Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli rękojeść wyciągnąć ponad dwa cale , to spacing kulawo bedzie się komponował . A werniks na Tournamentach nie jest ich najlepszą stroną i po suwaniu przelotek będą rany . Pozostałbym w poszukiwaniach przy serii Inshore tej samej firmy , choćby w Avidach lub Premierach . Nie miałem w rękach dwuuncjowej gramatury , ale te lżejsze są conajmniej zachęcające ..

witam!

przeglądałem ofertę st. croix i nie bardzo znalazłem w avidzie blank o podobnych parametrach ( mam na myśli i moc i długość )

może coś przeoczyłem? czy rzeczywiście inni producenci nie mają podobnego blanku w ofercie? myślałem również nad przeróbką.

czy faktycznie da się to robić nie niszcząc blanku? wchodziła by w grę przeróbka rękojeści jak i nowy spacing. ze względu na jigowanie skłaniam się do zbrojenia spiralnego - szczytowa przelotka w dół bardzo się przydaje.

pozdrówka

W saltwater Avid Inshore AIC 76HF 7'6 3/4 do 2 oz , do 30 lb i Tidemaster Inshore TIC 76 HF podobny . Cięższe jednostkowo od TBC , bo są sw ..

Spirala na starych śladach pewnie się uda , ale całkiem nowy spacing zostawi miejsca bez werniksu . Z uchwytem to problem może byc , bo ten model nie ma foregripa . Wiele się nie przesunie ..

• 1 miesiąc temu...

spinning na blanku Avid 17lb 3SMHF2

witam

interesuje mnie wędka do łowienia głównie na rzece ze srednim nurtem ale w głebokich dolach max obciazenie sumaryczne przynety okolo 35-38gram, głowny wabik to guma.ryba bolek sandacz, szczupak.

czy ktoś z forumowiczów ma kij na takim awidzie? moze juz sprawdzony?

pozdrawiam i licze na pomoc

KM

• 1 miesiąc temu...

jest taki oto kijek na allegro

http://www.allegro.pl/item694679983_wedzisko_st_croix_super. html

mam niedaleko więc bym się kopnął zobaczyć.

Mam jednak wątpliwości bo sprzedawca twierdzi, że to SCIV, a na stronie producenta nie znalazłem blanków SCIV w kolorze zielonym.

Czy były takie blanki z SCIV, a jeśli nie, to jakie były koloru zielonego?

Z góry dziękuję za pomoc.

title=Bezel

Istenieje jeszcze pracownia Atlantis ?

raczej istnieje, w kwietniu Pan Paweł Olszewski zrobił mi fajny kijek :mellow:

Co do blanku to, też mi się nasunęła myśl o muchowym, bo widziałem taki kiedyś. Powinienem mieć odp. od sprzedającego, jak będę znał sygnatury blanku to będzie wiadomo co to jest.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich kolegów,

Tytułem wstępu: mam na imię Kuba, spininguje od dobrych kilku lat i jestem po uszy zakochany w Wiśle :D Na jerkbait.pl od dawna, na forum zalogowany od dziś ;)

Do rzeczy: Poszukuje dobrego kija na rzekę (i z łodzi i z brzegu) w miarę uniwersalnego, cokolwiek miałoby to oznaczać.

Przeznaczenie: głównie gumy - 15 - 30 gr (w zamyśle na sandacze) oraz woblery boleniowe (thrille, siudaki, hermesy itp).

Zamysł jest taki, ażeby pogodzić właściwości kija sandaczowego z boleniowym, tak bardzo jak tylko się da.

Na oku, mam 2 modele:

1. Talon MXF2 VI+, 2,60, cw. 7- 28 gr.

2. St. Croix Avid, 2,60, cw. 10-28 gr.

Wiem, że podobne tematy były kilkakrotnie poruszane. Mimo wszystko liczę, że trafią się jakieś nowe fajne sugestie.

Pozdrawiam

Kuba

Łowię tym drugim z odrzańskie sandacze i bolenie z wody. Jest bardzo szybki i cięty, swobodnie godzi obydwa gatunki, choć przy grubszych rapach i lince trzeba czasami odpuścić hebel. Na tak szybkim i twardym zestawie rapy robią się nienaturalnie nerwowe i łatwo o spad.

Tez mialem to drugie lowidelko ale jak dla za szybki i za sztywny, pod sandacza jest ok, ale raczej nic innego nie wchodzi w gre, jak nie popuscisz hamulca to albo agrafka siada albo sie po prostu ryba spina...

hahah, Zulus, jakich Ty używasz agrawek?

Witaj na forum :D na wspomnianego talona lowie kilka lat, podpatrzyłem go bezwstydnie u Gumofilca swego czasu. Jest to kij bardzo uniwersalny, kiedys powiedzialem ze gdyby los mnie pokaral i moglbym sobie zostawic tylko jedna wedke to bylaby to wlasnie ta :D kij jest szybki, ale segment szczytowy jest dosyc ustepliwy, z tego powodu realny max. ciezar rzutowy to bedzie glowka 15-20gram plus guma odpowiednio 10-7cm. Nie jest to wiec kij do ciezkiej sandaczowej orki, na bolenie z pewnoscia tez znajda sie bardziej dedykowane patyki, ale jako kij uniwersalny jest moim zdaniem jednym z najlepszych, przynajmniej jesli chodzi o moj styl lowienia. Pozdrawiam

Dzisiaj miałem przyjemność pomachać wędziskiem kolegi. Takie piękne niebieskie i dłuugie.

To CD na Blue Rapid na blanku 3,20m, ok. 18 lb mocy oraz c.w. 7-30g. jeśli dobrze przeczytałem drobniutkie sygnaturki DanielaXR

Dla mnie..................uffff Problemem może być jedynie ta ..................łódka :lol:

Miałem takiego CD (kto wie, czy nie wręcz tego właśnie) i baaardzo zacny to kij. Zasięg mierzony w kilometrach, raczej niż w metrach. Fajny na bolki i trocie w morzu. Ja jednak stwierdziłem, że dla mnie nieco za długi. Poza tym trochę (znów - dla mnie) za sztywny. Ale poza tym - cacy!

Pzdr,

Fatso

Dzisiaj miałem przyjemność pomachać wędziskiem kolegi. Takie piękne niebieskie i dłuugie.

To CD na Blue Rapid na blanku 3,20m, ok. 18 lb mocy oraz c.w. 7-30g. jeśli dobrze przeczytałem drobniutkie sygnaturki DanielaXR

Dla mnie..................uffff Problemem może być jedynie ta ..................łódka :lol:

Widzę Waldek, że w kijku się zakochałeś :D Na szczęście mi go nie zwinąłeś jak sobie drzemałem :lol: Prawdę mówiąc, jest to znakomity kij na bolenie i nie tylko Długość 3,20 m na rzeki takie jak Odra czy Wisła, Narew i Bug w sam raz :D