Skocz do zawartości
  • 0

Bezsens czy wędkarski obowiązek – C&R - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Złapać i wypuścić? To po co w ogóle łapać? Początki wędkarstwa znajdują się w epoce kamienia łupanego i wiążą się nieodzownie z pożywieniem. Człowiek rozwijał się przez tysiące lat i jest dzisiaj tym, czym dzisiaj jest. Najinteligentniejszym drapieżnikiem planety. Wraz z człowiekiem rozwijała się technika połowu ryb. W dzisiejszych czasach już prawie nikt nie poluje na ryby z oszczepem, łukiem czy też kamieniem. Sprzęt marki High-Tech stał się powszedni i wszechobecny. Ale dlaczego wędkarstwo jest nadal tak popularne i lubiane? Przecież teraz nie chodzi tylko zdobywanie pożywienia, łatwiej niż w supermarkecie nie zdobędziemy dziś ryby nigdzie.

Zapraszamy do kolejnego artykułu na jerkbait.pl. Tym razem zapraszam do dyskusji o Catch and Release :D

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 258
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robercie, na pewno wiesz, że holenderski sukces wziął się z zakazu RYBACTWA ŚRÓDLĄDOWEGO. Całkowitego, a nie z nakazów nakładanych wędkarzom. Oni poszli o wile kroków dalej niż my śmiemy marzyć.

Policzyli, że wartość samego sprzętu wędkarskiego w pudełkach wielokrotnie przewyższa wartość wszystkich ryb pływających w ich kanałach.

Zakazali rybakom zabijać. My się bawimy w C&R a rybacy tłuką.

Mimo to promujmy C&R. Ile wlezie.

• 0

LASSOjbait, myślę, że demonizujesz tych rybaków jak wielu wędkarzy. U mnie ich nie ma od wielu lat a w wodzie nędza nie do opisania. Zazdroszczę Patu i Tomkowi Sulejowi ich wody a to akurat odcinek użytkowany przez spółdzielnię rybacką. To obala całkowicie Twoja tezę. Wędkarze lubią szukać winnych dalej bo swoje wady się widzi dużo trudnej. Ja podział wiedzę inaczej. Są dobrzy i źli gospodarze. Złym powinno się odbierać wody i to wszystko. W Polsce nie ma kto tego zrobić bo rządzący są zajęcie kręceniem lodów i wojenkami na górze.

• 0

...W Polsce nie ma kto tego zrobić bo rządzący są zajęcie kręceniem lodów i wojenkami na górze.

Noo. Ale i tak promujmy ile sił C&R. Takie jest moje zdanie. Oczywiście patu i Sulej łowią na cudownej wodzie (łowiłem tam 2 razy na zawodach - oczywiście bez rezultatów heheh), ale to jednak woda płynąca, a jeziora?! Rzekę ciężko złamać. Jezioro - jeden sezon....

• 0

Może uczestnicy ostatniego zlotu j.pl się wypowiedzą w temacie. Jak się nie mylę to ten zlot było zorganizowany na tych wzorowo prowadzonych wodach. Ciekawa była by ich opina na temat tych wód. Nie chodzi mi o krajobrazy oczywiście :D

• 0

Ubawił mnie ten zwrot „ciotki rewolucji” i tak sobie myślę, że takie ciotki na kanapie też mogą coś zrobić. Jestem w sieci od 11, 1998 r więc pamiętam pierwsze fora wędkarskie. Od początku zwolennicy C&R stanowili większość. W praktyce różnie to bywało ale w sieci wytworzyła się presja. Jak net zaczął trafiać pod strzechy to ujawniły się siły ciemności. Trzeba mieć świadomość, że ta presja nie jest czym stałym. Wszystko zależy od naszej aktywności. Wiem doskonale, że to metody używane w walce politycznej często do brudnych celów, ale jeśli to dział to dlaczego nie używać tego w słusznej sprawie? :D

• 0

Panowie, takie coś do niczego nie prowadzi. W internecie jest duża ilość for, gdzie do bólu można obrażać siebie nawzajem oraz bliską rodzinę. Nie róbmy popeliny chociaż tutaj.

Co do C&R ilu wędkarzy tyle sposobów na interpretację tego. Każdy powinien postępować zgodnie z tym jak uważa sam.

Pozdrawiam,

Patryk