NERO Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam. Chyba wielu z nas marzy o własnym stawie.. Jedni chcą mieć swoją wodę,drudzy chcą zaznać rybnego łowiska a inni nie chcą już patrzeć na to co się dzieje nad wodami publicznymi.Jako,że mam trochę miejsca i myślę,że dobre warunki dla utrzymania się wody postanowiłem wykopać własny staw. Może kiedyś będą tam konkretne rybki.. ale to czas pokaże, na razie dalej będą wody PZW Mój staw planuje aby miał 15x30m czyli 450m2.Ktoś z Was posiada taki swój stawek? Chodzi mi głownię o pozwolenia jakie trzeba. Tak czy siak zadzwonię do gminy, ale może tutaj się dowiem jakiś ciekawostek i porad na temat własnej kałuży. Z tego co się orientuje to na stawy powyżej 30m2 trzeba pozwolenie wodno-prawne? Ktoś z Was już uzyskiwał takie pozwolenia? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmiedzianyy Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Cześć.Jesienią '15 roku pogłębiłem swój stary zasypany staw i wykopałem nerkę 25x15 metrów. Pozwolenia żadnego więc nie potrzebowałem. Jeżeli planujesz wykopać staw powyżej 30m2 to musisz zgłosić to do gminy i zapytać o dokumenty. Często są różne, czasami wystarczy pozwolenie, czasami trzeba przedstawić plany. Wszystko zależy od przeznaczenia, wielkości i usytuowania. Słyszałem o różnych dokumentach z różnych źródeł a biegły w tych sprawach nie jestem.. Najlepiej zrób tak jak powiedziałeś, czyli zadzwoń do gminy. Pamiętaj, aby nie kopać zbyt głęboko, najlepiej odtworzyć naturalne środowisko. Głęboczek na zimowisko, płycizny z roślinami dla pokarmu i rozmnażania. Wiadomo, że ryby w ciepłej wodzie rosną szybciej także też o tym pamiętaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał34 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) WitamMam przed domem staw kopany 16x24. Pozwolenia jakie potrzebujesz to projekt stawu z elementami operatu wodnoprawnego, mapki z usytuowaniem stawu (geodeta) oraz kierownika "budowy" który będzie odbierał poszczególne etapy robót. Generalnie załatwiania i procedury jak przy budowie domu + wydział ochrony środowiska, który skutecznie (w moim przypadku) blokował inwestycje przez rok. Koszt pozwoleń, geodeta, kierownik ok. 4000 zł. Każdy staw powyżej 30m2 wymaga pozwolenia na budowę. Edytowane 12 Lutego 2016 przez michał34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi