Skocz do zawartości
  • 0

ciężarek(kotwica) da się ogumować?

MarcysTorun

Pytanie

Witam,

zastanawiam się czy jest jakiś sposób na ogumowani ciężarka własnej roboty, żeby nie miał ostrych krawędzi, które mógłby uszkodzić ponton. przeglądałem forum i kilka lat temu temat się przewinął, ale  padł wtedy pomysł z założeniem dętki na ciężarek co za bardzo do mnie nie przemawia. Może ktoś wpadł na pomysł jak to zrobić dobrze? jakaś guma płynna która twardnieje po wyschnięciu? wymyślił ktoś coś takiego?:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

zastanawiam się czy jest jakiś sposób na ogumowani ciężarka własnej roboty, żeby nie miał ostrych krawędzi, które mógłby uszkodzić ponton. przeglądałem forum i kilka lat temu temat się przewinął, ale padł wtedy pomysł z założeniem dętki na ciężarek co za bardzo do mnie nie przemawia. Może ktoś wpadł na pomysł jak to zrobić dobrze? jakaś guma płynna która twardnieje po wyschnięciu? wymyślił ktoś coś takiego?:)

A nie lepiej oszlifować ostre krawędzie? Z jakiego materiału jest kotwica?

Ja ostatnio zrobiłem sobie kotwicę ze stali nierdzewnej, walec o średnicy 150mm, wysokość 50mm. Wyszło równe 8kg z rączką, która powstała z pręta fi15. Wszystko oszlifowane i ostrych krawędzi brak.

Edytowane przez Baars

• 0

Po 1 użyciu tej warstwy by nie było ;)

Jakby się grubo położyło to da radę :) całkiem dobrze to się trzyma. Mój brat poszedł na łatwiznę i kupił hantelka z decathlonu pokrytego takim plastikiem i to rozwiązanie jest wg. mnie najlepsze. Zresztą koszt takiego hantelka wyjdzie tyle co ta guma.

• 0

super wyszło, ale czym tak ładnie to wyszlifowałeś?

Kolego -szlifierką kątową, tarcza ścierna na początek, później plastikowa nakładka z papierem 120, a później specjalna nakładka do polerki. Ot i tyle...

:)

Edytowane przez Baars

• 0

Są prawie identyczne na allegro tylko ucho jest na samym środku,i też nie ogumowane...http://allegro.pl/kotwica-5kg-ciezarek-obciaznik-lodka-ponton-ocynk-i5970710032.html

Ocynk to nie nierdzewka.  Poza tym to duże ucho robi robotę.

Gdyby tak jeszcze waga była regulowana.

• 0

Ocynk to nie nierdzewka.  Poza tym to duże ucho robi robotę.

Gdyby tak jeszcze waga była regulowana.

Na upartego jakiś dodatkowy krążek można zorganizować, ale myślę że te osiem i pół (jak się teraz okazało) w zupełności wystarczy tam gdzie łowię. ..

• 0

Witam ,co do ogumowania to możesz zrobić to masą do wklejania szyb samochodowych.Nakładasz szpachelką po kawałku jest to bardzo mocna guma i trwała,Możesz zrobić grubą lub cienką warstwę jaką chcesz  .http://allegro.pl/klej-do-wklejania-szyb-samochodowych-blue-car-i5115765945.html.

Moja kotwica wygląda tak nierdzewka

post-53944-0-61877300-1455303990_thumb.jpg

post-53944-0-85138500-1455304006_thumb.jpg

Edytowane przez Irekkato
  • Like 1

• 0

Na upartego jakiś dodatkowy krążek można zorganizować, ale myślę że te osiem i pół (jak się teraz okazało) w zupełności wystarczy tam gdzie łowię. ..

Na jeziora czy zalewy taka regulowana to jak znalazł jest. Jak wiaterek mały to 3 kg, jak większy to 3 kg dokładamy. A w rezerwie jeszcze jeden kawałek.

http://jerkbait.pl/topic/14225-kotwica-do-pontonu/page-4

• 0

Używane kotwicy zrobionej z żeliwnego obciążnika z pralki automatycznej. Jest to nieduża kostka o masie ok. 11kg i z owalnymi brzegami. Posiada dwa otwory więc wystarczyło tylko przywiązać linę i gotowe. Jedyna wada to masa, jest co ciągnąć z 10 lub więcej metrów.

Edytowane przez sumo