ORION99 Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 We wtorek i środę będę chciał pospinnigować na Odrze w okolicach Wrocławia.Czy moglibyście mi polecić jakieś ciekawe odcinki rzeki, jak do nich dojechać i na co się nastawiać.Jaką przyjąć taktykę.Bo do tej pory nigdy nie łowiłem na tak dużych rzekach jak Odra czy Wisła.Po cichu liczę na bolenie. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeeS Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 Witaj Rafał Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez 'okolice', ale jeśli 30 kilometrów od centrum Wrocławia Cię interesuje to polecam Brzeg Dolny. Poniżej zapory bardzo ciekawy odcinek rzeki. Wszystkie drapieżniki w tym piękne bolenie. Dużo zależy od stanu wody. Warto sprawdzić na imgw. Ja najlepsze wyniki miałem tam przy wodzie raczej niższej niż wysokiej. W samym Wrocławiu jest też kilka miejsce boleniowych. Polecam Rędzin, a już w samym centrum Odrę Południową poniżej elektowni (poniżej mostu Pomorskiego) Jeśli chciałbyś zapolować na klenia to kanał powodziowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 No i pomimo tylko odzewu TeeS (wiekie dzięki) udało mi się co nie co połowić Złapałem swoją pierwszą Rapę i w ogóle nie było tak najgorzej.I w ogóle było jakoś tak egzotycznie, poprostu inaczej.A to kilka fotek z wyprawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Baloo napisał: ____________________________________________________________ ____Wracając do łośków. Nie jest to takie proste jak tylko wybudowanie przepławki. Od kilku ładnych lat łośki wraz z trotkami są wpuszczane do Widawy wraz z jej dopływem Dobra, bezpośrednio do Odry i pewnie jeszcze w kilku miejscach (obiły mi się o uszy Bóbr i Kaczawa). Niestety pierwsze powroty miały się odbyć już 2-3 lata temu i poza pojedynczymi rybami nic się nie dzieje. Przyczyn wydaje mi się kilka. Zalew Szczeciński to istny labirynt sieci. Może ryby były zbyt duże i może nie utrwaliły sobie macierzystej rzeki i zamiast wracać do Odry, popłynęły cholera wie gdzie. Po wpuszczeniu do Widawy były tysiącami wyławiane jako dziwne płotki na wszystko. Mało ludzi je wypuszczało, no bo niby w czym jest gorszy 20 cm smolcik trotki/ososia od 20cm płoteczki?!? Ja miałem to szczęście, że złowiłem 2 smolty trotki w badanej przeze mnie przeławce. Wiadomość o tyle dobra, że potwierdziła iż rybki migrują. W którą natomiast stronę?!? Jeśli według wszelkich prawideł płynęły do morza, to szanse że trafią w przepławkę a nie w turbiny elektrowni są bardzo małe. W końcu z tysięcy sztuk ja złowiłem tylko 2 sztuki. Czy turbiny je zabiją? Według badań nie wszystkie ryby są zabijane, natomist odsetek tych które przeżyją spotkanie z łopatkani turbiny jest różny w zależności od wielkości turbiny i wielkości ryby. Dla tak dużej elektrowni jak w Brzegu Dolnym (dokładnie w Wałach Śląskich) nie wiem czy nie będzie to mniej niż 50%.W przypadku renaturalizacji ryb anadromicznych trzeba chronić cały ekosystem związany z ich cyklem życiowym, a nie tylko jego pojedynczy wycinek. Oczywiście przepławka jest tu kluczową sprawą ale nie rozwiązuje wszystkiego. ____________________________________________________________ ____ Pytanie jak ta przepławka działa.Ciekaw jestem jak ryby znajdują drogę w górę rzeki w przypadku gdy tzw. nurt nęcący znajduje się w innym miejcu niż przepławka. <_< A wpuszczanie do Widawy smoltów nie wiem czy ma jakiś większy sens Najpierw należałoby coś zrobić z tymi tamami <_< A oto problem Odry - Tama koło Brzegu Dolnego. <_< Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 @ORION ma do Ciebie pare pytan na temat Twojego pobytu w Anglii. Jak mozna sie z Toba skontaktowac?Moje gg 515714 lub skype SZCZECINIANIN1pozdrawiam WISNIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarokowal Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Zawsze inna, byłem tam tyle razy i zawsze jest inaczej. Widzę że doszedłeś na wyspę, mi w tym roku nie udało się tam dostać, ale i wody było 2 m wiecej Przy niższej wodzie przed wyspą tworzy się łacha piaskowa, można nią dojść ze 100m w stronę tamy. Świetne miejsca boleniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Tak doszedłem na wyspę.Teraz wiem, że to najlepsze miejsce wogóle jakie poznałem przez trzy dni łowienia na Odrze Tylko dlaczego nikt mi o tym nie napisał tydzień temu ??? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarokowal Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 :blush: Sie ... ekhm ... ekhm ... jakoś mi umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 @Orion, cieszę się, że samotnie i bez pomocy udało ci się rozpoznać teren i złowić kilka rybek w Odrze.Gratuluję pierwszej rapy w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2006 No dzięki Sebastian, ja też się cieszę, że sobie poradziłem na dużej rzece. Pozdr.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerkins Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Witam,Proponuję współpracę jeśli chodzi o połów z łodzi - szczegóły na dole strony http://jerkbait.pl/topic/8379-wody-w-okolicach-wroclawia/page-293Zapraszam do kontaktu,Pozdrawiam Kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Witam,Proponuję współpracę jeśli chodzi o połów z łodzi - szczegóły na dole strony http://jerkbait.pl/topic/8379-wody-w-okolicach-wroclawia/page-293Zapraszam do kontaktu,Pozdrawiam KolegówAle masz parcie Kolego na te wąsy. Wykup reklamę na głównej i nie spamuj każdego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Fajna współpraca weź mnie na łódkę i pokaz swoje miejsca. Brzmi zachęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Sprawdziłem że średni poziom (wg moich zapisków) wody w miesiacach maj-lipiec w Odrze (w Brzegu Dolnym), w latach 2008-2010 (najstarsze dane jakie mam) to 329 cm.Średnia dla tego roku to 151 cm - czyli spadek średniego stanu o 222 cm.Jako że wczoraj w Brzegu odnotowano na minimum zaledwie 37 cm ...to można powoli robić zakłady czy/kiedy ile tygodni suszy jeszcze potrzeba aby zniknęło to 37 cm ale może zacznie padać Edytowane 22 Lipca 2015 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 2018-2010? Lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Odra we Wrocławiu zaczyna zakwitać... Nie wiadomo co gorsze, niska płynąca czy ciut wyższa kwitnąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4mo Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Odra we Wrocławiu zaczyna zakwitać... Nie wiadomo co gorsze, niska płynąca czy ciut wyższa kwitnąca Chodzi Ci o okolice mostu Witolda ? Tam nie kwitnie... Przestali puszczać wodę i tam się zbiera syf. Boleń i mały sandacz nadal tam stacjonują. Złowiłem tam wczoraj maluszka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Chodzi mi o zieloną wodę w okolicach mostu milenijnego. Główny kanał Odry praktycznie stoi a temperatura robi swoje. Do tego zdechłe szczury z miasta...słaby widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Sprawdziłem że średni poziom (wg moich zapisków) wody w miesiacach maj-lipiec w Odrze (w Brzegu Dolnym), w latach 2008-2010 (najstarsze dane jakie mam) to 329 cm.Średnia dla tego roku to 151 cm - czyli spadek średniego stanu o 222 cm.Jako że wczoraj w Brzegu odnotowano na minimum zaledwie 37 cm ...to można powoli robić zakłady czy/kiedy ile tygodni suszy jeszcze potrzeba aby zniknęło to 37 cm ale może zacznie padaćNie narzekajcie. Warta w okolicach Sieradza-Osjakowa ma zbliżoną szerokość do Odry (pewnie jest węższa o 2-5 metrów) w okolicach Brzegu Dolnego a niesie 4 x mniej wody. W niedziele przeszedłem ją w szerz i w jednym miejscu centymetr powyżej kolan sięgała. Tutaj to jest jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Odcinek wzdłuż Pasteura od powyżej mostu Zwierzynieckiego do Szczytnickiego w pełnym zakwicie. Zielony śmierdzący kożuch. Dzisiaj jechałem to aż stanąłem bo nie mogłem uwierzyć. Poniżej Różanki też przepływ symboliczny, woda prawie stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikodem331 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witam. Niedawno przeprowadziłem się do Wrocławia i zamierzam tu kontynuować swoją przygodę ze spinningiem. Głównie zależy mi na kleniach. Mieszkam na Biskupinie i tu moje pytanie ... Gdzie znajdują się tu najlepsze kleniowo-jaziowe miejscówki. Kanał powodziowy, kanał żeglugowy (jaz Bartoszowice), Odra przy wyspie Opatowickiej ???? Proszę o pomoc miejscowych wędkarzy Informacje na temat innych drapieżników też mile widziane Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witaj. Wszystkie łowiska które wymieniłeś są fajne, teraz tylko trzeba spakować wędkę i każde odwiedzić. Jeśli szukasz w miarę świeżych informacji o wodach w tych okolicach , podam Ci w wiadomościach PW link do innej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Szukamy miejscowki na wypad sroda ---niedziela.Wypad na 2 lodki.Celowalismy okolice Lubiaza, lecz stan wody w niektorych miejscach w nurcie mozna zalapac nawet i 60 cm.Wiec nie ryzykujemy i chyba odpuszczamy ten rejon---> chyba ze ktos doradzi co gdzie i jak sie wybrac.nie chodzi mi o konktety jedz tam bo tam biora hehee . .. Szukamy miejscowek dzikich, gdzie nie ma przepychu lodzi.Wiec rozwazamy jeszcze aby wybrac sie w gore Odry . Moze ktos doradzi i poleci miejsca gdzie mozna : - zwodowac bez probemu 2 lodki do 5 m i waga do 500 kg .- zostawic auto przyczepa w bezpiecznym miejscu tak aby nie wrocic po 5 dniach i zastac auto na kolkach bez przyczepy .- miejscowka w miare dzika tak jak Odre w rejonie Lubiaza. Wiadomo mozemy zwodowac sie kawalek dalej od wyznaczonego miejsca i doplynac . Propozycje mile widziane ;-)Moze byc na PW. Pozdrawiam,Grzesiek . Ps. W temiacie Wroclaw Odra lecz miejscowki do 60-80 km w jedna strone od Wroclawia. Edytowane 9 Lipca 2017 przez fxd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi