Skocz do zawartości

Shimano Aero 3000 GT

BartekP

Rekomendowane odpowiedzi

Revros ma plastikowy/kompozytowy kosz, zreszta szczerze mowiac nie jestem pewien co do Tierry również. Zawsze jak smaruje te młynki zastanawiam sie z czego wykonane sa poszczegole czesci - to wyglda na jakis kompozyt.

Co nie musi byc zreszta wada, bo obniza wage mlynkow co ma swoje znaczenie - pozytwne przy krotkich kijach spinningowych

generalnie to naj istotniejsze jest by body było se sztywbego materiału rotor w sumie zadnych kól zebatych nie dźwida w sobie.

body zaś jesli jest sztywne odpowiednio trzyma przez długi czas to wszystko co powinno byc na swoim miejscu.i zadna część nieprzemieszcza sie w nieporzadany sposób wobec siebie.

no własnie dałem krok i poprawiłe troche, trzymam revorsa rozkreconego w łapie jak pisze te słowa. Kosz to na pewno nie metal i generalnie wydaje mi sie ze tulejka na raczce tez niem sruba mocujaca na pewno nie, dekoracyjna (dziurkowana) obejma raczki po obu stronach tez nie metal, przełacznik blokady biegu wstecznego tez nie, regulator hamulca na szpuli tez nie.

Metalowa jest na pewno szpula, czesc raczki i bebechy w srodku, Samo body (stopka etc) jest zimne w dotyku, ale po rozkreceniu, od wewnatrz, wyglada dziwnie. Moze to jakis metalowy kompozyt - nie wiem.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - jestem z revrosa póki co bardzo zadowolony. Przede wszystkim jest za bardzo małe pieniądze (zwłaszcza na ebayu czy w japonii) można kupić młynek z płytką szpulą - 2506 lub 2004 - jak ktoś łowi na cienką żyłeczkę doceni z pewnością. Ale nie da się ukryć że jest to jednak tani kołowrotek, więc cudów się po nim nie spodziewam jak również zbytniej długowiecznosci. Chociaż w dodatkową szpulke 2506 zainwestowałem <_<

Team Daiwa D-3012

http://www.allegro.pl/item323139696_team_daiwa_d_3012_d_spin n_pl_wysylka_gratis_.html

Team Daiwa D-nowy kołowrotek Daiwy wykonany w technologii Hardbody-Z. Posiada korpus ze specacjalnych stopów metalowych przez co jest bardzo wytrzymały a zarazem bardzo lekki jak kołowrotki z plastikowym korpusem.

To są dobre materiały?Mam pewne obawy co do jego niskiej wagi-295g.

Czy to nie jest przypadkiem młynek na parę wypraw boleniowo-szczupakowych?

Friko okreslić składu niedaradu niedarady ale i tak rewrosowu jest blizej do sztywnej airmetalowej czy jak ja zwał konstrukcji niz za takasam a kase plastikowym shimaniako.

najistitniejsze jest by korpus był z metalowy reszta przełaczniki nakrętki hamulca nie koniecznie.

nawet w s tarej daiwie Tournament Z 3000iA nie wszystko było matalowe.i od srodka tez wygladało nie metalowo,tylko jakby piaskowane na czarno :unsure:

Co do nowuch TP to juz słyszałem też negatywne opinie.

Ta Daiwa D wyglada jak mój revros z podwójna raczka. Tyle ze revros na placie chodził jak sie nie myle po $85 czy jakos tak. W stanach odpowiednikiem jest chyba exceler?

Jesli chodzi o moje wykorzystanie wspomnianych mlynkow to Revros jest moim najlzejszym kołowrotkiem obecnie, w zasadzie zarezerwowanym dla okoni. Mysle ze w tej roli troche pociagnie.

no cudów się po nim nie spodziewam jak również zbytniej długowiecznosci. Chociaż w dodatkową szpulke 2506 zainwestowałem <_<

a co już ta standardowa sie zużyła

<_< :lol:

Friko wiadomo za tą cene to nikt nie zrobi kręćka na dekady,no chyba ze do gablotki za szybe

ja generalnie jesli miałbym cos kupic w klasie niedrogich krecków to raczej daiwa ma więcej plusów niz w tej samej cenie shimaniaki.

Ta Daiwa D wyglada jak mój revros z podwójna raczka. Tyle ze revros na placie chodził jak sie nie myle po $85 czy jakos tak. W stanach odpowiednikiem jest chyba exceler?

Team Daiwa D to właściwie to samo co Daiwa Exceler Plus, tylko, że ma tą fajną podwójną rączkę.

Choć Exceler jest cięższy niż TD.

TP XT-RA to nie XTR. Niestety w Shimano, w sumie nie wiem czemu, każda kontynuacja danej serii jest gorsza od poprzedniej.

paskudzie drogi pewnie tych tajemnic nie poznamy nigdy,no ale wyobraź sobie ze kupujesz kreciek taki TP 4000XTR i przez 10 czy 15 lat masz kolowrotki w nosie.hmmmmm pewnie Panom w shimano nie podobało sie ze Europejczycy nie kupują nowych zabawek <_<

TP XT-RA to nie XTR. Niestety w Shimano, w sumie nie wiem czemu, każda kontynuacja danej serii jest gorsza od poprzedniej.

paskudzie drogi pewnie tych tajemnic nie poznamy nigdy,no ale wyobraź sobie ze kupujesz kreciek taki TP 4000XTR i przez 10 czy 15 lat masz kolowrotki w nosie.hmmmmm pewnie Panom w shimano nie podobało sie ze Europejczycy nie kupują nowych zabawek <_<

to jest tak trywialne aż sie nie chce wierzyć w taka ideologie,ale taka prawda, niestety :wacko:

Hasior ma rację.Jak kupisz superx w dobrym stanie to malina.Ja kupiłem od niego 3000 i mały tunning 2 łóżyska pod podparcie korby koszt 60zł akręcioł śmiga że zapewne daiwy i shimaniaki z górnej półki nie kręcą lepiej.Musisz mieć pewnego gościa.Nabyłem również 2 3010 ale to już nie to.Nie ma złotego

aero ma korpus plastikowy sahara aluminiowy,ja osobiscie polecam odpowiedniki aero czyli SUPER X GT miałem kiedyś sa to bardzo mocne kręcki aluminiowy korpus,znam kilku wedkarzy którzy kręcą tymi kołowrotkami po pare juz lat na plecionce w wiśle i chodza swietnie,oczywiscie nie mowa o tym dzisiejszym super G-RA czy RB bo to juz jest słabsza konstrukcyjka :wacko:

Małe sprostowanie Sahara jest modelem o klasę niższym od Aero. Nigdy nie miała korpusu alu (chyba, że teraz są Sahary z alu body).

pozatym TP XTR i Super Xgt to jest praktycznie to samo tylko bez 5 czy 6 łozysk i lakietu metalik.

znam kolesia który robi z Super iXów odpowiedniki Tp wystarczy w miejsca tulejek powstawiać łozyska kulkowe i iXy pracuja njak TP.poównajcie schematy budowy to te same kolowrotki.tylko X jest mniej ze tak powiem wypasiony :mellow:

taki tuning niestety kosztuje bo koleś laduje dobrz ełozyska cena jednego o ile pamietam 30zł

Mam Aero 3000 GT od 13 lat i 3szt. TP XTR 3000. Różnią się nie tylko lakierem metalik. Aero ma korpus z grafitu, TP XTR z aluminium.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Aero 3000 GT ,Super X 1000 GTM i Sahary 2500 GTE.

Kiedyś miałem niezłą zajawkę na tego rodzaju kołowrotki teraz traktuje je raczej jako małą kolekcję B)

Moim zdaniem to świetne konstrukcje i szkoda ,że już nie ma tych cacuszek w sklepach.

Miałem Super X 3000GT i Twin Powera 4000XTR - bardzo dobre kołowrotki ... bez fajerwerków, błędnych :unsure: oscylacji, świecidełek ... i Bóg wie czego ... po prostu proste i niezawodne...Dla mnie prawdziwe Shimano stanęło na modelu Twin Powera F... no może jeszcze Stella ale to już inna bajka...

Co do TP F to jak najbardziej prawda patu. Ta nazwa Twin Power nie jest czystym sloganem ,lecz prawdziwym odzwierciedleniem podwójnej mocy tego kręćka.

Prawda, F-ka jest po prostu nie do zajechania...moja przeżyła nurkowanie na głębokość 10m ... chodzi nadal jak nowa B)

Oj tak, wszystko to prawda co piszecie koledzy, te młynki są

nie do zajechania. Mój pierwszy nabytek to kupiony chyba 1992

SBL 3010 GTM, cztery szpule w komplecie !!! Następny to Aero

3000 GTM, już tylko trzy szpule i ostatni to Super Aero 3000 GT

dwie szpule. Mimo, że ten ostatni ma przełożenie 5,2/1 to chodzi

najgorzej, najlepiej sprawuje się najstarszy choć do tego środkowego też nie można się przyczepic, a oba mają przełożenie

6,2/1.

Pozdro Jachu