Skocz do zawartości

Suzuki RXF-6lb-702 vs RXF-8lb-762 co pod okonia ?

BLACK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zagorzałych łowców pasiaków :)

Proszę o poradę w doborze blanku do połowu głównie okoni, waham się miedzy tymi dwoma modelami co w tytule, proszę wszystkich użytkowników którzy mieli styczność z którymś z powyższych modeli o poradę i swoją opinie i spostrzeżenia odnośnie pracy blanku zarówno przy pracy przynętą jak i przy holu ryby. zaznaczę że łowię praktycznie gumkami około 5cm i główki w zakresie od 3g - 7g.

Który z powyższych modeli lepiej prezentuje gumę w swoim zakresie rzutowym , oraz jaka jest szybkość zacięć tymi modelami .

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :)

6 lb to chyba max pod te wabiki które podałeś. Na mocniejszym kijku:

-możesz mieć problem z komfortem łowienia z podanymi przez siebie 3 gramami

-małe okonki mogą spadać

- oraz nie będziesz widział delikatnych brań

Ps. 4lb może być ciut za delikatne, choć sam używam pod paprochy oraz białoryb S.U.L. czyli skromne 3lb :)

• Like 1

łowiłem 6lb, 4lb wyginałem, wg mnie ten 4lb to nie jest wędka do takich zastosowań, 5g+guma może jeszcze tak, ale nie 7g, zwłaszcza na głębokiej wodzie, gdzie nawet większy udział w oporach ma tarcie długiego odcinka zanurzonego linki , niż sama przynęta !

6lb pozwoli na "daleki" wyrzut 3g+guma i pełną kontrolę na 5-7g+guma (zwłaszcza na głębokiej wodzie)

nie wiem co Wy z tymi małymi okonkami, małe to z niczego nie spadają ;)

problemem są większe (nie zapięte w kość), przy których hol się przedłuża, dziura wyrabia i prawdopodobieństwo spadu większe, okoń zawsze będzie spadał, nie istnieje zestaw, który będzie 100% skuteczny w holu w każdych warunkach, można to tylko niwelować i przy tych większych, to albo wysokomodułowa wklejka, albo kij pracujący na całej długości, ale niekoniecznie kluska, czyli coś jak Suzuki

Edytowane przez bazyloss
  • Like 3

łowiłem 6lb, 4lb wyginałem, wg mnie ten 4lb to nie jest wędka do takich zastosowań, 5g+guma może jeszcze tak, ale nie 7g, zwłaszcza na głębokiej wodzie, gdzie nawet większy udział w oporach ma tarcie długiego odcinka zanurzonego linki , niż sama przynęta !

6lb pozwoli na "daleki" wyrzut 3g+guma i pełną kontrolę na 5-7g+guma (zwłaszcza na głębokiej wodzie)

nie wiem co Wy z tymi małymi okonkami, małe to z niczego nie spadają ;)

problemem są większe (nie zapięte w kość), przy których hol się przedłuża, dziura wyrabia i prawdopodobieństwo spadu większe, okoń zawsze będzie spadał, nie istnieje zestaw, który będzie 100% skuteczny w holu w każdych warunkach, można to tylko niwelować i przy tych większych, to albo wysokomodułowa wklejka, albo kij pracujący na całej długości, ale niekoniecznie kluska, czyli coś jak Suzuki

Kolego sugerujesz że suzuki model 702 zachowuje się jak kluska, przy pracy gumą ?

Moje obawy są dla tego ponieważ przeważnie suzuki model 702 stosują pod pstrąga a tam jest wymagana inna technika prowadzenia przynęty niż w przypadku okonia i również inaczej biorą obydwa gatunki . Nie wspomnę już że łowimy je na różnych wodach i głębokościach . Ważna też jest odległość z jakiej chcemy zaciąć rybę, w moim przypadku jak jeżdżę na zawody to niekiedy odległość z jakiej chcę zaciąć rybę ma znaczenie, ponieważ nie zawszę się to udaje . Zdaję sobie sprawę że nie ma rzeczy idealnych ale chciałbym zasięgnąć opinii użytkowników tych patyków którzy z " nie jednego pieca chleb jedli" :)

• Like 1

:)

ja nie patrzę na szczytówkę

mogę napisać o 6lb-661, przy 3g + guma i bezwietrznej pogodzie pewnie można się już pokusić o jej obserwację

jednak wędka nie jest dla tych, co czytają opad szczytówką - szczyt ma 1,6mm !!! i jeśli będzie trochę wiało, dno muliste, to 3g będzie za mało

RXF-6lb jest do 7g (do 8lb)

miałem kilka japońskich wędek 8lb i ten wg mnie nie ma 8lb, to coś pomiędzy 6 i 8lb

ten do 11g będzie wg mnie za mocny i tak w ogóle zaczynasz coś mieszać z tymi gramaturami przynęt

co to znaczy czuć pracę przynęty ? - chcesz czuć pracę ogonka Easy Shinera 2" na takiej wędce ? :), jakieś bajeczne historie są tworzone na tym forum ;)

• Like 7

Jeżeli chodzi o gramatury to główki jakich używam zazwyczaj do połowu są od 3g do 7g plus guma zazwyczaj Easy Shinera 2, 3'' lub Swing Impact 2, 

A co do pracy przynęty na kiju to jak najbardziej zakładam czeburaszkę 4g i do tego  Easy Shinera 2, 3" i szczytówka w moim przerobionym perchu widać na szczytówce. Oczywiście mówię tu o łowieniu w warunkach bezwietrznych.

I w związku z tym dlatego pytałem kolegi czy te gramatury obsłuży mi mocniejszy patyk przy zachowani komfortu łowienia taką gramaturą

Edytowane przez BLACK