Skocz do zawartości

Suzuki RXF-6lb-702 vs RXF-8lb-762 co pod okonia ?

BLACK

Rekomendowane odpowiedzi

Mam goły blank suzuki model 662 i przelotki torzite. Kij ma byc typowa szybka wykalaczka na okonka do malych rzek i strret fishingu. Pierwsze odczucia to szczytowa akcja o progresywnym ugieciu kiedy dorzucimy odpowiedni ciezar. Lagodnie przechodzi ugiecie az do dolnika chociaz przy przynetach pracuje tylko szczyt. Napewno blank pozwala tzn jego szczyt fajnie grac gumkami lub micro jigami. Bedzie robiony z dosyc krotka rekojescia wychodzaca zaraz za nadgarstek. Jak to cos pomoze co moge dac fotki golego blanku i ugiecia.

• 3 tygodnie później...

Chłopaki podczepie się pod temat. Czy blank rxf-6lb-702 będzie odpowiedni pod małe woblerki, 2-3 cm , obrotowki 1. Myślę nad spinem pod pstrąga,klenia, okonka, czasem uwiesi się brzana. potrzebuje kij 213cm w dwóch częściach. Delikatna szybka szczytowka, pod rybą 30 cm przechodzącą w głębsze ugięcie.

Edytowane przez Wojtasz

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś jest w stanie bezpośrednio porównać dwa blanki: Suzuki RXF-6LB-702 i Phenix FX761-2?

Wprawdzie FX będzie trochę dłuższy ale chodzi mi przede wszystkim o akcję i ew komfortowy stosowany ciężar główek.

Mam FX761-2, ogarnia główki od 2-2.5g + 2" (na płytszej wodzie 2-3m bez większego wiatru) do 7, może 8g + 2". Jest jednak dla mnie trochę za bardzo "środkowy" (przesunięte ugięcie do środka) przy podbiciu.

Pytanie, czy w/w Suzuki obejmie podobny zakres przynęt jak FX761-2 (musi komfortowo dać radę główkom od 3.5-4g + 2-3" do 7-8g + 2-3", sporadycznie max 9-10g) ale będzie bardziej szczytowy?

Edytowane przez Żbiku

Czy ktoś jest w stanie bezpośrednio porównać dwa blanki: Suzuki RXF-6LB-702 i Phenix FX761-2?

Wprawdzie FX będzie trochę dłuższy ale chodzi mi przede wszystkim o akcję i ew komfortowy stosowany ciężar główek.

Mam FX761-2, ogarnia główki od 2-2.5g + 2" (na płytszej wodzie 2-3m bez większego wiatru) do 7, może 8g + 2". Jest jednak dla mnie trochę za bardzo "środkowy" (przesunięte ugięcie do środka) przy podbiciu.

Pytanie, czy w/w Suzuki obejmie podobny zakres przynęt jak FX761-2 (musi komfortowo dać radę główkom od 3.5-4g + 2-3" do 7-8g + 2-3", sporadycznie max 9-10g) ale będzie bardziej szczytowy?

porównując fx 701-2 i rxf 602 (4lb) - suzuki jest znacznie mocniejszy, grubsze ścianki dają sporo mocy przy holu...

mocniejsze suzuki będzie jeszcze mocniejsze, phenix 761-2 niekoniecznie... i raczej nie obsłuży 7-8gram...

porównując fx 701-2 i rxf 602 (4lb) - suzuki jest znacznie mocniejszy, grubsze ścianki dają sporo mocy przy holu...

mocniejsze suzuki będzie jeszcze mocniejsze, phenix 761-2 niekoniecznie... i raczej nie obsłuży 7-8gram...

Japoński blank 2-6lb jest znacznie mocniejszy od amerykańca 3-6lb? To juz zgłupiałem kompletnie teraz...

FX761-2 spokojnie daje radę główce 6g + wąska gumka, wczoraj tak lowilem na Wisle. Myśle, ze zapasu było na te 1, moze 2g wiecej.

Edytowane przez Żbiku

phenix też jest 2-6lb... to co opisałem to moja prywatna ocena mocy... raczej nie da się tego obiektywnie sprawdzić... ale na rybie czuć różnicę... eliksir ugina się cały, razem z korkiem... pamiętaj, że pisze o 7', miałem w ręku 3 takie wędki, każda była inna... mało powtarzalne blanki...

no i łowię na woblery, nie na gumy... phenixa używałem komfortowo do max. 4 - 4,5cm, suzuki łowię 8cm i traci tylko lekko na czułości...

to zupełnie różne blanki, warto mieć oba - do różnych zastosowań... eliksirem nie zatrzymam dużego pstrąga pod drzewem... za to hol okonia  20-25cm to już przyjemność...

Panowie koniec końców złożyłem swoją "suzuke" , po testach moje odczucie łowienia tym patykiem jest następujące .

Przy flaucie komfortowe łowienie zaczyna się od  gumy 2' i główki 4gr. , natomiast przy wietrze komfort znika , idąc dalej ja łowię głównie główkami 5gr. i do tego guma 2' lub 2,5' i dla nie jest to komfortowy zakres tego blanku . uzbroiłem ten patyk w system drop-shot z obciążeniem 10gr. i powiem szczerze że pięknie się spisuje do tej metody . Na patyku który zrobiłem z myślą pod okonia miałem szczupaka 50cm i blank nawet nie klęknął . Przy wietrze komfort łowienia małymi przynętami znika , z powodu robienia się balona na plecionce .

• Like 1

Panowie koniec końców złożyłem swoją "suzuke" , po testach moje odczucie łowienia tym patykiem jest następujące .

Przy flaucie komfortowe łowienie zaczyna się od  gumy 2' i główki 4gr. , natomiast przy wietrze komfort znika , idąc dalej ja łowię głównie główkami 5gr. i do tego guma 2' lub 2,5' i dla nie jest to komfortowy zakres tego blanku . uzbroiłem ten patyk w system drop-shot z obciążeniem 10gr. i powiem szczerze że pięknie się spisuje do tej metody . Na patyku który zrobiłem z myślą pod okonia miałem szczupaka 50cm i blank nawet nie klęknął . Przy wietrze komfort łowienia małymi przynętami znika , z powodu robienia się balona na plecionce .

Tylko o którym modelu piszesz?

• 1 rok później...

Wychodziłoby na to, że blank jest niedoszacowany. Jakoś mało składnie to wszystko opisane a i wnioski ciężko wysnuć jakiekolwiek ...

Witam

u mnie  oba  wspomniane  modele   702 6  i 762 8   pierwszy  tak od  3 g plus  3" ES  do 7/8 g  plus  ta  guma  ,   ten  mocniejszy  3 g  plus 3" kopyto  do  ca  7 g   z tą  gumą  tak  aby  sumaryczna  masa  jak  dla  mnie  do  ca  14 gramów .

łowię  nimi  raczej  starorzecza / kanały  z  wolnym  nurtem  ,  ten  krótszy  planuję też    przyszły  sezon   na  wodach  pstrągowych ....przede  wszystkim  z  woblerami  typu rapala  orginal  5/7 i 9  cm  myślę  że  też  da  radę ..

Ten  mocniejszy  jak  u  mnie  szczupak  na  lekko  , docelowo  na  okonia  zbyt  mocny  no chyba że  mamy  w  łowisku  takie  30 +  . Wszędzie  tam  gdzie  głębiej  i  z  nurtem  lepszym  wyborem  wyborem jest  dla  mnie  odpowiednio

do stosowanych  obciążeń  Matagi  SS LL   i  ML  ...

pzdr

Maciej