Skocz do zawartości

Wahadło przynęta nr 1

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy tygodnie temu rozpocząłem sezon na moich chciałbym sie pochwalić moimi rybciami :mellow: .Oczywiście nie są to takie wyniki jakie mają nasi koledzy na szkierach ale z czegoś trzeba być zadowolonym ;) .Na Goczałach byłem cztery razy w sumie około 25 godzin moczenia ,efektem tego były dwa okonie po 35 ,jako przyłów dwa sandacze powyżej 60 i 13 szczupaków w przedziale od 50 do 75. :mellow: :mellow: :mellow:

Wszystkie rybki złowiłem na duże wachadłówki .Jeszcze dwa lata temu łowienie na wachadłówki najpiękniejszych Goczałkowicach i było dla mnie co najmniej egzotyczne ,a teraz mam w kamizelce kilka gum i trzy pudełka różnych wachadeł i wirówek.

Teraz to wachadłówka z opadu jest moja koronną metodą. :mellow: <_<

W tym roku stałem się zagorzałym no killowcem i tylko jeden okoń spotkanie ze mną przypłacił życiem. :D

Przepraszam za jakość zdjęć ale robiłem je telefonem,dopiero trzy dni temu stałem się posiadaczem cyfraka. ;)

post-110-1348913227,0592_thumb.jpg

post-110-1348913227,1219_thumb.jpg

post-110-1348913227,1697_thumb.jpg

post-110-1348913227,2426_thumb.jpg

• Like 1

@ Phala ja kiedyś myślałem że na wachadło łowią stare dziadki :D a samo łowienie to bezsensowne mielenie wody. ;)

Teraz wiem jak bardzo się myliłem ,poprostu trzeba włożyć trochę życia w to żelastwo i odpowiednio dobierać je do warunków jakie mamy na łowisku.Ale najważniejsza jest wiara w wachadełka.

Ja łowię na duże i szerokie wachadła z cienkiej blachy żeby powoli opadały co ma duże znaczenie.

Przynętą numer dwa w moim łowisku jest seledynowa wirówka nr 3 , na płyciznach to prawdziwy kiler. <_<

Sandacz ze zdjęcia tak mi walnoł że szczytówka była w wodzie :huh: ,

myślałem że mam metruska na kiju. :unsure:

Tomi,

Może skrobnąłbyś jakiś artykulik - o tym:

- na jakie wahadła łowisz (zdjęcia, rysunki?);

- w jakich warunkach (tj. tak jak napisałeś -> jak dobrać je do warunków na łowisku);

- jak szczegółowo ta technika opadu u Ciebie wygląda.

Myślę, że wahadło to trochę zapomniana przynęta / metoda przy tylu woblerowo-jerkowych nowościach, jakie wciąż pojawiają się na rynku.

Nie wiem jak inni, ale ja osobiście z dużym zainteresowaniem przeczytałbym taki artykuł - coby swą wszechstronność na łowisku wzbogacić :D .

Również cieszę się, że wszystkie te piękne rybki wypuściłeś z powrotem do wody B) .

Gratulacje.

Super efekty. :o

Chwała Tobie za no-kill. :mellow:

Na wahadła łowię przeważnie trocie w rzekach i morzu oraz belony ale także czasem w jeziorach.

Mój najwiekszy Okoń 42 cm wziął w jeziorze właśnie na wahadło z opadu.

Była to 15 gramowa trociowa Trzebiatówka :mellow:

A z paszczy wystawał tylko krętlik.

Jak to ujrzałem to nie mogłem uwierzyć. :o

A ten artykulik o tym jak łowisz na wahadła z przyjemnością bym przeczytał. :mellow:

Pozdrawiam

Rafał B)

Orion99,wahadła typu karlinka czy trzabiatówka, są wręcz rewelacyjne przy łowieniu szczupaka,na wszelkich wodach.Nasza miejscowa złota rączka,klepie ich tyle, ile materiału dostarczymy / wylewki od zlewozmywaków/. :mellow: Na szczupa zamawiam większe modele, wielkości 3, jednak że są z cienkiej blachy,to ich waga nie stanowi problemu i komfort łowienia jest duży.

Blacha wachadlowa nie jest moja przyneta nr1 , jest nia wobler . Stwierdzenie to prosze traktowac ogolnie bo jest to subiektywna ocena moich przynet i ich hierarchi. Od ruskiego wachadla zaczela sie moja przygoda z spiningiem i zarazem od pierwszego szczupaka . Na dzis stosuje cztery metody prowadzenia blaszki wahadlowej ;

1 - opad - rzut, pozwolenie na opadanie , podciagniecie do lustra i znowu opad .itd . im plyciej tym amplituda opadania mniejsza .

2 - jigowanie - lub moze raczej podrywanie w pionie , opuszczam blache na same dno i potem mniej lub bardziej energicznie podrywam . Stosuje te metode na glebokich jeziorach .

3 - jerkowanie - rzut i energiczne szarpanie przy powierzchni krotkimi machnieciami kijkiem , bardzo to denerwuje muskie oraz szczupaki .

4 - normalka - rzut i jednostajne sciaganie , pracowite , systematyczne z miekkimi podciagnieciami od czasu do czasu [zeby nie zasnac :lol: ]

Na dzien dzisiejszy moja blacha nr1 jest Blacha Wallego i Alga-3 .

Od dluzszego czasu interesuja mnie dobre blachy wahadlowe. Nie ma takiej drugiej przynety, ktora dobrze dobrana tak dlugo pracowalaby opadajac. W paragon moga wejsc tylko glowki tzw. szybujace...

Niestety u nas rynek zalany jest jaskrawo swiecaca masowka...

Niedawno wszedlem w posiadanie blystki Dr Spoon, ktorego nalezycie nie sprawdzilem, ale pierwsze proby wypadly zachecajaco.

Z innych czuje, ze sprawdze kiedys Meppsa Syklopsa i Dardevle Cop.

Za najlepsze uwazam jednak niektore blystki wyrobu rzemieslniczego, wykonane z roznej grubosci blachy mosieznej i rarytasy- z blachy stalowej kwasoodrornej.

Sa one bardzo trudne do dostania, zwlaszcza jesli chodzi o scisle okreslone modele...

Mozesz Orion wrzucic, jakie modele oferuje Twoj dostawca? Moze i ja bym sie podlaczyl?

Sklepy W-wskie nie podaja kontaktu do rzemieslnikow bo na tym opiera sie ich interes, przypuszczam ze sprzedaja z kolosalnym przebiciem... :angry:

Jak sie wnerwie, zaczne je sam robic, poki jeszcze mam pierwowzory...

Gumo

Wrzuce, wrzuce... :D

Gumo

p.s.A Dr spoon i Dardevle som w Cabelasie..tez nieglupio byloby to skopiowac. Byly jeszcze takie blaszki o nazwach Orkla i Orklac (czy jakos tak :unsure: ), produkuje ktos jeszcze to?

p.s.2. Z tego, co wiem zakonczyl tez dzialalnosc sklep moby Dick, skad jeszcze mam pare blaszek na czarne godzine...szkoda, ze sie nie porozumialem, moze by odsprzedali sztance a teraz szukaj wiatru w polu...

• Like 1

Byly jeszcze takie blaszki o nazwach Orkla i Orklac (czy jakos tak :unsure: ), produkuje ktos jeszcze to?

Rublex Orckla może ?? Malowana w czarno czerwone paski wzdłuż blaszki?? Waga 9 gr. Mam taką w oryginale i kilka swojej twórczości :mellow: Faktycznie jeżeli ktoś lubi łowić wachadłami to niezastąpiona w płytkiej wodzie. <_<

• Like 1

O rzut spiningiem ode mnie jest muchowy sklep wedkarski Coren's Rod & Reel . Jest to rowniez warsztat w ktorym mozna zamowic wedke , czyli zbudowac . Wczoraj zaszedlem tam aby kupic Muskie Hunter [ w srodku zdiecie Pepe z muskie nad Lake of de Woods ] i patrze a pod szybka leza male wachadloweczki 4cm , wykrepowane jak karlinki , oznaczone dwoma literkami SW lub MS, zalezy jak obrocic . Jestem pewien ze to polska robota , niestety od sprzedawcy nie dowiedzialem sie wiele [moj angielski Embarassed]

Cena 7 $ . Kupilem jedna z ciekowosci , piekna pstragowa blaszka.