zorman Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 W polsce kolego 5 niewymiarków to chyba nie jest coś nadzwyczajnego wiec bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Panowie "wahadło"! (http://sjp.pl/wahadła)czy naprawdę od 8 lat nikomu nie przeszkadza błąd ortograficzny w temacie wątku?! W imieniu języka polskiego.. dziękuję Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokoko83 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 W polsce kolego 5 niewymiarków to chyba nie jest coś nadzwyczajnego wiec bez przesady 5 niewymiarków łowionych z premedytacją jeden po drugim w okresie ochronnym to jednak jest coś nadzwyczajnego Pewnie zaraz napiszesz że na swoim stawie więc ci wolno ale to h... j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorman Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 5 niewymiarków łowionych z premedytacją jeden po drugim w okresie ochronnym to jednak jest coś nadzwyczajnego Pewnie zaraz napiszesz że na swoim stawie więc ci wolno ale to h... jKolego czy ty umiesz czytać napisałem w tamtym sezonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ostatnio zdobyłem trochę starych blaszek, niektóre polskie, ale są też takie których nie znam i wrzucę na forum niebawem to może ktoś coś podpowie o ich pochodzeniu i historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ostatnio zdobyłem trochę starych blaszek, niektóre polskie, ale są też takie których nie znam i wrzucę na forum niebawem to może ktoś coś podpowie o ich pochodzeniu i historii.Wrzuć na giełdę a najlepiej najpierw do mnie na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karbusd Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Co do wahadłówek to jedna z moich ulubionych przynęt na szczupaka. Tylko też jest to zależne od wody. Na pewnym jeziorze w okolicy sezon temu blachami miałem najlepsze efekty. W tym roku porównując do kolegi z łódki który łowi na gumy to jednak on miał sporą przewagę. Więc też zależy od akwenu. Mimo to częściej sięgam po błystki wahadłowe. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez karbusd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 U mnie zawsze na zalewach lub rzece Bug zawsze najlepiej sprawdzała się alga 2 ale teraz bardziej przekonałem się do gum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Takie wahadełka od Wujka dostałem i nie znam ich pochodzenia.Maja na pewno ponad 30lat a może i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 A te z innych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 I jeszcze takie dwie polskie piękności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Taką albo identyczną jak dolna, mam w zasobach. Prod. sygnowany Salmo /ta moja/ PSTrochę wbrew tyt. Wahadło przynęta nr 1, dla mnie wahadło, to nr 3, po wobkach i obrotówkach.Bywa jednak nr 1 w niektórych sytuacjach Edytowane 29 Grudnia 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Taką albo identyczną jak dolna, mam w zasobach. Prod. sygnowany Salmo /ta moja/Na mojej jest tylko MISTER FISH POLAND, na odwrocie już nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) A ciekawe jak twórca tematu z przed prawie 10 lat @ tomi78, czy dalej łowi wahadłówkami i czy dalej jest nr 1 Ja w swojej karierze złowiłem na whadłówke moze dwie rybki ,a szanse dawałem czesto im... jakoś zawsze wolałem i do dziś nieraz sięgam po obrotówki które darze sentymentem właśnie na meppsa #1 juz 11 lat temu złowiłem pierwszego szczupaka w życiu i do dziś nie pobiłem tego rekordu nawet zdjęcie wysłałem wtedy do WW Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Greg #2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Odświeżając temat po fascynacji woblerami gumami z różnymi główkami, po obskoczeniu kogutów w 1500 kolorch po wyjęciu wahadła polspinu woda się otwarła.Największe błędy w łowieniu błystką wahadłową to nie dostosowanie wahadła do łowiska czyli rzucanie blachą 30g po wodzie 5 metrów bez uciągu,inaczej pracuje wahadło w rzece inaczej w wodzie stojacej itp.ale uwierzcie mi jeżeli dopasujecie wagę i sposób prowadzenia blachy to możecie zacząć łowić ryby gdy w kalendarzu brania beznadziejne..........Najważniejsza rzecz to popatrzyć jak przyneta pracuje w wodzie i czy to coś przypomina jakąś rybkę,nie będę ukrywał,że najbardziej zabójczą metodą na Sandacza,okonia,szczupaka w wodach stojących jest wolny opad połaczony z pracą szczytówki i nie powinna to być sandaczowa pała aby ruchy przynety były płynne(żadna ryba nie wkonuje kanciastych ruchów) wyjatkiem jest jerkowanie wahadłami niektóre modele nieżle sobie z tym radzą.Ale opad lekkim wahadłem to jest killer.I raz na zawsze roziwejmy mit,że sandacze nie łapie się na wahadła łapie się i to grubo........... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Bardzo ciekawe spostrzeżenie, reasumując wahadłem trzeba umieć łowić, jak się tą umiejętność opanuje to się łowi, wiem coś o tym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 A jakie wahadla najlepiej sie sprawdzily kol. gerro28 i jak je dobierasz wagowo do glebokosci lowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Alga 3 ,głębokość 2-3 metry, typowa zaporówka, łowie sandacze i owszem ale wszystkie.....dosłownie wszystkie są zapięte pod brode :-) aż głupio to pisać ale co ja poradze jak one wszystkie się na nią kładą.... Edytowane 21 Czerwca 2016 przez przemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Pytanie nie do mnie ale postaram się na nie odpowiedzieć. Nie ma recepty, wahadło to nie guma, ważne jest aby mieć ten sam wzór wahadła w kilku wariantach wagowych, kolor nie jest już taki ważny. U mnie numer jeden to biały mat, a teraz trochę przykładów; wahadła "pstrągowe" gramatury od 4 gr do 8 gr i "trociowe" gramatury od 11 gr do 24 gr i "pstrągowa" gwiazda - "przecierka" K1 - 6 gr K1 czarna przecierka.1.bmp foto A.Stanek Edytowane 21 Czerwca 2016 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Coś mi się ta "gwiazda" zbuntowała Edytowane 21 Czerwca 2016 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kristo Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Co do sandaczy - na koguty też często zacięte od spodu. Taki urok tych ryb Alga 3, jak i jej mniejsza wersja nr 2 to był mój podstawowy oręż szczupakowy w latach 90. Teraz może rzadziej używam, ale podczas wyjazdu na jeziorowego szczupaka zawsze mam w pudełku. Do tego jeszcze jedno wahadło od Jaxona - dluga, uklejopodobna blacha, lekka i super tania - wymieniam tylko na kotwicę z chwostem i do wody. Nie raz biła wszelkie gumy na głowę. Ogólnie - wahadłówka u mnie to podstawowa przynęta szczupakowa, no i na troć oczywiście też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Coś mi się ta "gwiazda" zbuntowałaPomogę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Dzięki Waldku, już byłem w trakcie zmieniania formatu z bmp na jpg, a tu gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 A jakie wahadla najlepiej sie sprawdzily kol. gerro28 i jak je dobierasz wagowo do glebokosci lowiska?Tak dobieraj ,żeby wahadło nie leciało jak kamień na dno tylko musi powariować w toni- polspinin ,żadne cuda made handy liczą się nawet małe szczegóły takie jak kat trzymania wędki ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Alga 3 ,głębokość 2-3 metry, typowa zaporówka, łowie sandacze i owszem ale wszystkie.....dosłownie wszystkie są zapięte pod brode :-) aż głupio to pisać ale co ja poradze jak one wszystkie się na nią kładą....Cięzka blacha ryje po dnie albo jest nisko i chcą jak pyskiem przydusić,zdarza się czasami ja jednak piszę o wahadle w opadzie wywabiam tak sandały z kryjówek połozonych o kilka metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi