Skocz do zawartości

Wahadło przynęta nr 1

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Której wielkości używasz(2 czy 3)? Jakie głębokości obławiasz nimi ?

łowię na dużej zaporówce dlatego jak wczesniej pisałem łowię  w tonii bardzo lekkimi wahadłami które mega wolno opadają i wykonują same swoja pracę ja tylko ograniczam się do podciagnieć, .Kluczem jest dobranie wagi wahadła de facto nie do głebokosci(nie rzeka) ale żeby TOTO "igrało" w toni i przypominało coś co ryby jedzą np ukleje i żeby w miarę długo przebywało w zasiegu ryb.Podam ci przykład zakładam gnoma 2 waga 24g on opada w toni za szybko zero brań,zakładam gnoma 2 12g i zaczynają sie puknięcia .Według mnie idalne to takiego łowienia sa wahadła w miare duże i w miare lekkie czyli powiedzmy 10 cm 10 gram wagi. 

Nie zauważyłem konkretnej zależności oczywiście przy zachowaniu elementarnych proporcji. Powiem nawet, że błystek trociowych używam czasami bez kółka łącznikowego, zapinam agrafkę bezpośrednio.

Do małych "pstrągowych" nie zakładam z przodu kółka łącznikowego;

post-46382-0-48977900-1467130719_thumb.jpg

Edytowane przez janusz.walaszewski

Tu jest sensownie opisane wahadło w rzece.

http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/2738

To stary tekst wydobyty z archiwum Wędkarza Polskiego. To był listopad 1997 rok. Miałem wtedy 43 lata. Oj,stare dobre czasy.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

To stary tekst wydobyty z archiwum Wędkarza Polskiego. To był listopad 1997 rok. Miałem wtedy 43 lata. Oj,stare dobre czasy.

Lata 90'' - najlepsze i niepowtarzalne pod wieloma względami :)

Co do wahadeł to sam odkrywam je na nowo.Po fascynacji gumowymi przynętami zaczynam się w nie wciągać coraz bardziej w tym sezonie.Tylko faktycznie jak w tekście Pana Józefa te stare są dużo lepsze.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Lata 90'' - najlepsze i niepowtarzalne pod wieloma względami :)

Co do wahadeł to sam odkrywam je na nowo.Po fascynacji gumowymi przynętami zaczynam się w nie wciągać coraz bardziej w tym sezonie.Tylko faktycznie jak w tekście Pana Józefa te stare są dużo lepsze.

A 80-te jeszcze lepsze,żadna technika,dupka w dół,liczenie do 4,35 sekundy po wpadnięciu do wody nie było potrzebne,ciągnęło się to to w wodzie i co chwila siedział szczupak,ale to były czasy "obrzydliwej" komuny ;) .

• Like 1

Bo wówczas były ryby, a teraz są sieci.

Mimo, iż moja amunicja składa się zarówno z woblerów, jak i gum, to nigdy nie odszedłem od wirówek i wahadeł. W ubiegłym roku jedynego szczupaka jakiego udało mi się złowić, skusiłem na srebrną Algę 2 i to stareńką, z drobnymi wykwitami rdzy.

Nota bene, kilkunastu spinningistów łowiących w okolicy na cudowne gumy i woblery, tego dnia nie złapało nic. Podobnie trzej koledzy, którzy wybrali się na połów łódką, wrócili o kiju.

Bo wówczas były ryby, a teraz są sieci.

Mimo, iż moja amunicja składa się zarówno z woblerów, jak i gum, to nigdy nie odszedłem od wirówek i wahadeł. W ubiegłym roku jedynego szczupaka jakiego udało mi się złowić, skusiłem na srebrną Algę 2 i to stareńką, z drobnymi wykwitami rdzy.

Nota bene, kilkunastu spinningistów łowiących w okolicy na cudowne gumy i woblery, tego dnia nie złapało nic. Podobnie trzej koledzy, którzy wybrali się na połów łódką, wrócili o kiju.

Nie było też tylu wędkarzy z coraz lepszym sprzętem. To nie tylko siatki robią pustynię.

• Like 1