Skocz do zawartości

Wahadło przynęta nr 1

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Wahadlowka wcale nie musi być przeżytkiem może być niezłym kilerem ☺.

Jakim przeżytkiem, dla mnie to zawsze numer 1 . Uwielbiam łowić na tą przynętę.Fakt że przerzuciłem się na rękodzieło naszych polskich mistrzów, daje mi nie tylko radochę w postaci ryby ale równie satysfakcje podczas otwierania pudełka i podziwiania wykonanej przez nich biżuterii.

Pozdrawiam J.B.

• Like 1

Czy ktoś wie gdzie mogę kupić aluminiowe wahadła?

Obczaj se w Coronie chłopaki kumają o co chodzi i zrobili morsa 6cm ważącego 4 gramy i 9cm ważacego 7 gram.

Rzucisz se takiego lekkiego morsa na wodę to będzie przypominał rybkę migoczacą w tonii bardziej naturalnie niż byś rzucał 8-10gramową(przy tym samym rozmiarze) bo wtedy za szybko i nienaturalnie opada a ryby głupie Panie nie są.

Edytowane przez gerro28

U mnie od czasu zrobienia pierwszej Mojej Rybki nastał taki czas że inne wahadlowki poszły w odstawke i dziś łowie tylko na nie ????.

Powodem jest jak dla mnie wyjatkowa łowność nie tylko na szczupakach ale i wyjątkowo dużo ładnych okoni na nie łowie a i sandacz też się trafi ☺.

post-65453-0-87455700-1509467216_thumb.jpgpost-65453-0-02111600-1509467261_thumb.jpgpost-65453-0-87511500-1509467478_thumb.jpg

• Like 7

Często biją okonie na duże 20 gramowe "rybki". Przyłów czy świadome wędkowanie, sam nie wiem. Opcja - potrącenia, puste pobicia nagminne, przy wyciąganiu z wody gromadka odprowadzających pasiaków to standard. Skuteczna blaszka, daje sporo emocji wrażeń, charakterystyczne kopanie nie pozwala zasnąć nad wodą...  ;)

delbanka_zpsutf7fxp5.jpg

• Like 2

Jacek w jakich gramaturach robisz rybki ?

Od 3g do 43g taką zrobiłem największą do tej pory.

Osobiście najczęściej łowie na takie od 10g do 20g i to są wielkości od 7cm do 10cm blacha 1mm daje się nimi łowić i na płytkiej wodzie jak i na głębszej.

• Like 4

Często biją okonie na duże 20 gramowe "rybki". Przyłów czy świadome wędkowanie, sam nie wiem. Opcja - potrącenia, puste pobicia nagminne, przy wyciąganiu z wody gromadka odprowadzających pasiaków to standard. Skuteczna blaszka, daje sporo emocji wrażeń, charakterystyczne kopanie nie pozwala zasnąć nad wodą...  ;)

delbanka_zpsutf7fxp5.jpg

Andrzeju bardzo ładnie to opisałeś.

Moje spostrzeżenia co do okoni są bardzo podobne sam nie wiem czy te rybki na okonia działają jak przysłowiowa plachta na byka ale nigdy nie łowiłem tyle ładnych okoni na wahadlowki co teraz na te rybki.

I jeszcze sprawa tego kopania w kij przy podbiciach też to bardzo lubię.

Efekt jest taki że nie potrafię teraz łowić na inne wahadlowki ???? ale to mi w sumie nie przeszkadza ????.

• Like 1

• 5 miesięcy temu...
Nic w tym złego bo oprócz tego są skuteczne, taki np Stefan Przychoćko robi również bardzo skuteczne wahadła, co prawda większość uważa je za "trociowe" choć są uniwersalne.

Panie Januszu a jak wyglada jakosc kotwic i koleczek lacznikowych w tych wahadlach? Mam zamiar zakupic kilka na skandynawskie lososie i ostatnia rzecz jaka chcialbym widziec to pogryziona lub rozprostowana kotwica :)

Zostalo mi w pudelku troche pojedynczych hakow wiec moze poeksperymentuje z nimi? Ja mam jeszcze takie pytanie. Niektore blachy latwo wpadaja w ruch wirowy. Czy to wlasciwy sposob pracy tych przynet? 

Edytowane przez Luckyguliver

Ja osobiscie nie akceptuje wirujacej wahadlowki,oczywiście w duzym nurcie to normalne jak sie zakreci,jeszcze "trociarze" ktorych znam lubia jak sie kreci,także zdania sa podzielone.

No ja tez mam mieszane uczucia jak mi sie wahadlowka zaczyna obracac. Mowic o tym, ze sie moze w nurcie zakrecic masz na mysli pare obrotow czy jak sie kreci non stop bo ja akurat glownie w rzekach lowie, czesto o duzym uciagu.