Skocz do zawartości

Wahadło przynęta nr 1

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,orientuje się ktoś gdzie można zakupić,plastikowe chwosty do wahadłówek?

Ja sam wycinam sobie chwosty do wahadełek z opakowań po ketchupie lub innych. A starsi koledzy podobno za najlepsze uważali te, które wycięte były z legitymacji partyjnych (miękkie i wytrzymałe, no i kolor miały odpowiedni)! ;)

• Like 7

Ciekawe... tak jeszcze nie próbowałem. Natomiast zrobiłem sobie kopię Blade Dancera. To połączenie wahadłówki z główką jigową.

http://www.powerboats.lv/en/info/berkley-powerbait-bladedancer-perch.html

Znajomy próbował też robić wahadłówki "łamane" tak jak woblery... ale ostatecznie odszedł od pomysłu. Jedno jest pewne i nie ulega wątpliwości... Wahadłówka jest super.

Dodawanie gumy do wahadłówki nie powiem przerabiałem. Nie jestem jednak zadowolony z tych eksperymentów. Skuteczność takiej kombinacji zamiast być ilorazem skuteczności jej składników raczej była jej iloczynem. Wydaje mi się, że ryby w naszych wodach widziały już prawie wszystko ale takiego dziwoląga to lepiej omijać ;)

Gdzieś, coś, kiedyś słyszałem o segmentowych wahadłówkach, ale osobiście tematu nie znam niestety.

Dodawanie gumy do wahadłówki nie powiem przerabiałem. Nie jestem jednak zadowolony z tych eksperymentów. Skuteczność takiej kombinacji zamiast być ilorazem skuteczności jej składników raczej była jej iloczynem. Wydaje mi się, że ryby w naszych wodach widziały już prawie wszystko ale takiego dziwoląga to lepiej omijać ;)

Gdzieś, coś, kiedyś słyszałem o segmentowych wahadłówkach, ale osobiście tematu nie znam niestety.

O takich segmentowych wahadłówkach bodajże w Wędkarzu Polskim był kiedyś artykuł.

Stosowana na bolki a wygląd - a właściwie konstrukcja - chyba najbliżej do bransoletki zegarka. Tylko te segmenty zdecydowanie dłuższe.

Ponoś ten co to robił chwalił jej skuteczność.

Tyle pamiętam.

Próbowałem kiedyś coś takiego zrobić, ale to raczej robota na maszynę - pilnik to trochę za mało.

No właśnie nie do końca, nie zupełnie... Tego typu kombinacje dawały mi ryby tylko w przypadku małej pstrągowej blaszki, której dodałem "portki" w celu zwiększenia podobieństwa do żaby niesionej prądem rzeki. Tyle że sama blaszka działała... tak samo dobrze w zasadzie. Drugim przypadkiem był połów szczupaków, dobra, szczupaczków, które siedziały daleko i w zielu. Długo kombinowałem jak mając to co w plecaku do ryb się dobrać no i zdjąłem kotwiczkę z wąskiej wahadłówki a w jej miejsce dałem hak offsetowy z twisterem. Latało daleko i nie łapało zielska tak jak kotwiczka, coś tam się wieszało cętkowanego, ale w żadnym razie rewelacji nie było.

Nikomu nie zabraniam takich kombinacji, zaznaczam jednak, że guma gasi w widocznym stopniu pracę własną wahadłówki, tak że staje się ona czymś na kształt dziwnej, uatrakcyjniającej być może pracę gumy, główki jigowej czy innego nośnika gumisia.

Wygląda to w wodzie też ... oryginalnie, a że jestem w miarę tradycjonalistą i staram się łowić takie same ryby to mnie to nie przekonuje. Ale na jakieś postmodernistyczne bolenie... ;)

@eRKa - o ile pamiętam, i o ile to ten sam artykuł, to był to Robert Hamer. Było tam na końcu o wypuszczaniu boleni, że dał swój cud-wabik komuś bez umiaru, kto cały odcinek rzeki z boleni "wyczyścił".

Teraz takie wabiki to nie wahadłówki a swimbaity :D

• 7 miesięcy temu...

Niestety, ta Jaxonki nie chodzą najlepiej, przy lekkim przyspieszeniu wpadają w szalone obroty. @Delbanka dobrze radzi. Podobne "bliźniaki" łączę z gnomów produkcji POLSPINGU, zdecydowanie lepiej pracują niż te jaxonowe. Najlepsze efekty daje połączenie blaszki srebrnej z mosiężną. Zresztą podobnie łączę Algi i Kalewy. Jednak nie zawsze i nie w każdym łowisku będą tak samo skuteczne, największą skuteczność osiągały w wodach mocno zmąconych, natomiast w przejrzystych wręcz odstraszały.

• Like 3

Te blachy to podobno podstawa arsenalu do lowienia Tygrysow a Poludniowej Afryce stad to pytanie. Wydaj mi sie, ze widzialem gdzies te blachy ale za jakies nierozsadne pieniadze.

Patrze teraz na wage tych blach. #2 to 24g a #3 to 30g. Jak je "skleje" to zrobi sie kawal blachy. Nie zaburzy to jej pracy?

Edytowane przez Luckyguliver

Te blachy to podobno podstawa arsenalu do lowienia Tygrysow a Poludniowej Afryce stad to pytanie. Wydaj mi sie, ze widzialem gdzies te blachy ale za jakies nierozsadne pieniadze.

Patrze teraz na wage tych blach. #2 to 24g a #3 to 30g. Jak je "skleje" to zrobi sie kawal blachy. Nie zaburzy to jej pracy?

Szukaj Alg 3 i 2 z cienkiej blachy. Ta większa niecałe 20 gramów waży. Kiedyś fabrycznie Polsping je łączył.

• Like 1

Wiele lat wstecz na Parsęcie taki tandem sprawdzał się bardzo dobrze, więc chyba praca blach  była dobra. Niemniej jednak warto przemyśleć wagę tandemu w stosunku do ilości i uciągu  wody, żeby nie orać dna lub nie ściągać zestawu w tempie za którym żadna ryba nie pogoni.  :)

Obecnie nie mam już żadnego takiego zestawu, bo wody w koło coraz mniej  :(

Edytowane przez Delbanka

• 2 tygodnie później...

Koledzy a co myślicie o wahadłówkach Jaxon Holo Select Karaś ? Wiele dobrego w prasie wędkarskiej o nich było pisane... Czy macie jakieś doświadczenia z nimi związane ? A jeśli tak, to za jakimi konkretnie modelami ?

Posiadam dwa jaxony ten bordowy i niebieskawy, mają po 16g są wielkości algi 2 tyle, że są bardziej zaokrąglone. Blacha jakich wiele, rdzewieje jak inne, wystarczy po deszczowej pogodzie nie wysuszyć pudełka. Tą bordową o dziwo upodobały bolenie, niebieskawa to przynęta na kaczodzioby.

W przyszłym sezonie chcę spróbować cienkiej algi 3 z polspiningu oraz algi ural ... 

d71f2c01ba9999d1med.jpg

• 2 lata później...

Zbycho robi bardzo fajne wahadła. Nie tylko ładne, ale też łowne. Ta ze zdjęcia to taka obowiązkowa pozycja na pstrąga. Pierwowzór(myślę, że ponad 30 lat temu) był stosowany do połowu kleni na Sanie, Wiszni, Bugu czy Wieprzu i tu robiły robotę. Zrobię fotkę różnych jego blaszek, niektóre są naprawdę ciekawe. Są też takie robione z 3 różnych materiałów.

• Like 2