neor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Od dawna marzyła mi się wędka z pełnego szkła . Kto łowił na „ Germinę „ wie co mam na myśli . Opinia wędki nie do zajechania i służącej całymi dekadami jest cały czas obecna wśród wędkarzy . Przyszedł czas na realizację projektu . Założenia są raczej mało skomplikowane . Kij dł. ok 180 cm, tani, niedrogie komponenty ale spełniające swoje zadanie . Generalnie ma to być kij do totalnego skatowania w warunkach łowienia rzecznego suma z łódki . Blank – kupowanie Lamiglasów czy Batsonów nie wchodziło w grę nie tylko z powodów budowy blanku ale przede wszystkim kosztów . Poza tym chyba bym się zapłakał jak by coś się stało dla takiego kija . Padło więc na najtańsze dostępne konstrukcje. Miałem do wyboru trzy kije dł. 270 cm . Tokoz 50 zł , Shark 42,90 zł , Crocodile 38 zł . Tokoz odrzuciłem na wstępie gdyż było mi go szkoda zniszczyć , ma bardzo dobre parametry do wędki trolingowej . Shark i Crocodile mają w opisach te same parametry 100- 250 gr. , ale różnią się od siebie . Crocodile jest cieńsza i delikatniejsza , więc ona jako druga odpadła . Pozostał Shark z którego po oskrobaniu zrobiłem dwa elementy , które posłużą do wykonania kija . Odcinek ok 60 cm który posłuży do zrobienia dolnika i główna sztyca dł 130 – 135 cm na której będą zamontowane przelotki . Przelotki – Batson Forecast Hard dwustopkowe BUDLG rozm. 30 , 25, 20 , 16 , 12, 10 , 10 i szczytowa ALPS Hard XBPPLT10R 3,6 mm. Pianka eva Końcówka gumowa Uchwyt DPS M20B Rurka z stali nierdzewnej – tutaj niestety pojawił się największy problem . A mianowicie jakie wykonać łączenie elementów . Wybrałem łączenie put-in dwóch różnych materiałów ( włókno szklane osadzone w rurce z metalu) . Robił ktoś takie łączenie ? Najlepsze byłyby skuwki ale w PL niedostępne . Za wielką woda i owszem http://www.mudhole.com/Reinforced-Brass-Ferrules-Chrome-Plated?quantity=1&custcol24=15Mam pytanie jaki rozmiar powinien być jeżeli sztyca u dołu ( dłuższa część ) ma 9,8 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Tak zwane ferrule kupisz tez w UK http://www.guidesnblanks.com/product/6996/category/217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Jeżeli będziesz szukał gotowych, zwróć uwagę na ich zastosowanie. Standardowe, czyli muchowe, nie za bardzo nadadzą się do tak mocnego blanku, proporcjonalnie do jego średnicy. Ferrule muchowe, do blanków tonkinowych, z uwagi ich stosunkowo niewielkie obciążenie są delikatne, zgodnie z przeznaczeniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Ferrule zakupione w sklepie nie nadają się do takiego kija . Zostały trochę przekombinowane i wzmocnione rurką aluminiową . Dodatkowo przesunięte zostało wzmocnienie oryginalne . Mając już wszystkie elementy zostało brać się do roboty . I gotowy kijek . Moje odczucia co do kija są takie , że jest on w stylu " wyginam śmiało ciało " bardzo elastyczny , po podniesieniu 5 kg nie czuje się już zapasu mocy , niemniej nie ma problemu i nie jęczy przy tych 5 kg , pracuje cały kij i pięknie się ugina . Efekt jaki chciałem uzyskać osiągnąłem w 100 % . Jeżeli miałbym się doszukiwać minusów to na pewno trzeba się nauczyć odpowiednio zacinać , siłę przenieść na kołowrotek i szczyt mógłby być bardziej sztywny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Juz doczytalem, to co chcialem wiedziec Edytowane 4 Maja 2016 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi