Skocz do zawartości

neor

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna marzyła mi się wędka z pełnego szkła . Kto łowił na „ Germinę „ wie co mam na myśli . Opinia wędki nie do zajechania i służącej całymi  dekadami jest cały czas obecna wśród wędkarzy .  Przyszedł czas na realizację projektu . Założenia są raczej mało skomplikowane . Kij  dł. ok 180 cm,  tani, niedrogie komponenty ale spełniające swoje zadanie .  Generalnie ma to być kij do totalnego skatowania w warunkach łowienia rzecznego suma z łódki  .

Blank – kupowanie Lamiglasów czy Batsonów nie wchodziło w grę nie tylko z powodów budowy blanku ale przede wszystkim kosztów . Poza tym chyba bym się zapłakał jak by coś się stało dla takiego kija . Padło więc na najtańsze  dostępne konstrukcje. Miałem do wyboru trzy kije  dł. 270 cm . Tokoz  50 zł , Shark  42,90 zł , Crocodile 38 zł  .

78b6f987bf87870ce0b23473bd7c04cb_resized

90dc13dfd60ec69b91414ce32d86cee6_resized

Tokoz odrzuciłem na wstępie gdyż było mi go szkoda zniszczyć , ma bardzo dobre parametry do wędki trolingowej . Shark i Crocodile mają w opisach te same parametry 100- 250 gr. ,  ale różnią się od siebie . Crocodile jest cieńsza i delikatniejsza , więc ona jako druga odpadła . Pozostał Shark z którego po oskrobaniu zrobiłem dwa elementy , które posłużą do wykonania kija . Odcinek ok 60 cm który posłuży do zrobienia dolnika i główna sztyca dł 130 – 135 cm na której będą zamontowane przelotki  . 

Przelotki – Batson Forecast Hard dwustopkowe BUDLG rozm. 30 , 25, 20 , 16 , 12, 10 , 10 i szczytowa ALPS Hard XBPPLT10R 3,6 mm.

Pianka eva

Końcówka gumowa

Uchwyt DPS M20B

bccb946380a98235698597179474ead9_resized

c9f71c2aa06f3ab28eee9b846b87c106_resized

Rurka z stali nierdzewnej – tutaj niestety pojawił się największy problem . A mianowicie jakie wykonać łączenie elementów . Wybrałem łączenie put-in dwóch  różnych materiałów ( włókno szklane osadzone w rurce z metalu) . Robił ktoś takie łączenie ?

Najlepsze byłyby skuwki ale w PL niedostępne . Za wielką woda i owszem http://www.mudhole.com/Reinforced-Brass-Ferrules-Chrome-Plated?quantity=1&custcol24=15

Mam pytanie jaki rozmiar powinien być jeżeli sztyca u dołu  ( dłuższa część  ) ma 9,8 mm ?

Jeżeli będziesz szukał gotowych, zwróć uwagę na ich zastosowanie. Standardowe, czyli muchowe, nie za bardzo nadadzą się do tak mocnego blanku, proporcjonalnie do jego średnicy. Ferrule muchowe, do blanków tonkinowych, z uwagi ich stosunkowo niewielkie obciążenie są delikatne, zgodnie z przeznaczeniem.

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Ferrule zakupione w sklepie nie nadają się do takiego kija . Zostały trochę przekombinowane i wzmocnione rurką aluminiową . Dodatkowo przesunięte zostało wzmocnienie oryginalne . 

4079eeae53813a843de489f17ecf2ae4_resized

Mając już wszystkie elementy zostało brać się do roboty .

a2a70adcf43f34eb67c55c3485391bbc_resized

I gotowy kijek .

c0e4be8bf00ff6fbc65c15e3a664080e_resized

51a8070da2c8d86c4c3152cc5ba4ac19_resized

53efca4852e096bf57c843d382f3377c_resized

Moje odczucia co do kija są takie , że jest on w stylu " wyginam śmiało ciało " bardzo elastyczny , po podniesieniu 5 kg nie czuje się już zapasu mocy , niemniej nie ma problemu i nie jęczy przy tych 5 kg , pracuje cały kij i pięknie się ugina . Efekt jaki chciałem uzyskać osiągnąłem w 100 % . Jeżeli miałbym się doszukiwać minusów to na pewno trzeba się nauczyć odpowiednio zacinać , siłę przenieść na kołowrotek i szczyt mógłby być bardziej sztywny .