Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

fasadakarpik - spróbuj przywiązać krystal flash tuż przy marabucie, bez odstępu. Najlepiej gdy leży on na marabucie, wtedy ładnie wygląda i pracuje. Główka za długa, nieproporcjonalna. Jakieś kłaczki, paprochy przy oczku. Dopracuj te szczegóły i będzie dobrze. Choć pstrągom i kleniom te detale nie będą przeszkadzać :), warto je dopieścić, a muchy nabiorą stylu.

• Like 1

Addim - całkiem nieźle jak na początek. Ta trzecia coś ma dziwną główkę...Czy to niedocięte resztki marabuta ze skrzydełka?

Niestety tak - próbowałem przykryć je nicią i zrobić coś na kształt główki ale wyglądało to okropnie 

postanowiłem zostawić tak jak jest na pamiątkę jak nie powinna wyglądać główka :)

Durzy, zwróć uwagę na proporcje. Ogonek w Twojej muszce jest za długi, podobnie jak bródka, a skrzydełko za krótkie.

Daj krótszy ogonek, dłuższe skrzydełko i symboliczną, krótszą bródkę i będzie lepiej.

Duży plus za tło :)

• Like 1

Durzy, zwróć uwagę na proporcje. Ogonek w Twojej muszce jest za długi, podobnie jak bródka, a skrzydełko za krótkie.

Daj krótszy ogonek, dłuższe skrzydełko i symboliczną, krótszą bródkę i będzie lepiej.

Duży plus za tło :)

Widzisz Mirku ..miałem o tym napisać na początku, zaraz po publikacji stepu i jakoś mi umknęło.

W przepisie brakowało mi trochę informacji o proporcjach.

Gdyby było, że ogonek mniej więcej ma mieć długości trzonka haka, skrzydełko wystaje  w 1/3 za łuk kolankowy itd .. to było by prościej.

Bo jak będzie za długi to pstrągi będą go tylko skubać, jak za krótki to nie będzie pracował ... a jak będziemy kręcić szczupakowe ..to tam proporcje są zupełnie inne :)

To samo będzie przy suchych ..czy jętkach (proporcje ogonka (i ilość promieni w ogonku), skrzydełka, jeżynki) czy chrustach  (skrzydełko, jeżynka)

Dawno temu pamiętam jak patrzyłem jak Józef J albo Wojtek W kręcili muchy i ile czasu i uwagi zwracali na proporcje.

Nawet nie wiem czy w którejś z ich książek nie ma sporego kawałka na temat proporcji w robieniu much.

Myślę że warto o tym pamiętać w kolejnych stepach

Archanioł - święta racja, brakło dodatkowych instrukcji o proporcjach w muchach.

Myślałem, że patrząc na finalne zdjęcie stepa, automatem te proporcje będą czytelne.

Postaram się to poprawić na przyszłość.

Dziękuję za cenne uwagi, jak widzisz ja też się uczę w tej szkole.

• Dodaj nową pozycję...