Skocz do zawartości

Nowy steez za 1650 pln ...?

Radbraw

Rekomendowane odpowiedzi

coś chyba rozmawiacie o innym sprzęcie :)

Arek, w tym 8.1, to dość prawdopodobne, szkoda, że takie przełożenie jest całkowicie poza moim zainteresowaniem, bo ten 6.3, to raczej takiej przekładni materiałowo nie ma

wrócę do tego IS71/Steez 100SH, bo jedni piszą, że zdecydowanie ma przekładnię za alu, drudzy, że alu pokrywane czymś w kolorze czerwono/miedziowym, a inni, że zdecydowanie bronze :)

Edytowane przez bazyloss

tak trochę o dupę potłuc te rozważania, bo przeciez SV, to miało być tańszy Steez, a tu teraz zataczamy koło :)

w SV mamy nakrętkę, a nie śrubę jak w Steez JDM, więc przynajmniej część bebechów w Steez SV 2015 USADM jest z SV

ps. Arek Ty pewnie otwierałeś, jaka jest przekładnia w IS71HL czy Steez 100SHL ?, bo na TT pamiętam, że się kiedyś kłócili

Steeziaki, co prawda 103HLA i EX 100HL serwisowałem nawet w tym tygodniu :) i kółka są aluminiowe, w ładnym srebrnym kolorku.

Kółeczka w Steez 103SHLA i EX 100SHL też są aluminiowe, w ładnym srebrnym kolorku

Natomiast, jak wiesz, mam jednego rozgrzebanego IS HL (można jak się okazuje zepsuć Megabassa) i dwa w użytkowaniu i one już mają kółko złote, sporo cięższe, wydaje mi się, że mosiężne lub pochodne, na pewno nie aluminiowe jak ww steezy.

Ta przekładnia z SS SV wygląda jak w steeziakach wyżej na pierwszy rzut oka

http://forums.tackletour.com/viewtopic.php?f=24&t=57443

PS. z ciekawości, chciałem zerknąć na cenę kółka i piniona do SS SV na placie, żeby porównać ze steezem, ale nie ma albo nie umiem szukać.

Edytowane przez haja1978

wrócę do tego IS71/Steez 100SH, bo jedni piszą, że zdecydowanie ma przekładnię za alu, drudzy, że alu pokrywane czymś w kolorze czerwono/miedziowym, a inni, że zdecydowanie bronze :)

A specjalnie dla Ciebie wytarabaniłem go z szuflady, darłem nożyczkami ile sił i cały czas opiłki są żółte :) Twarda jest jak cholera.

Poza tym, a wiesz że mam egz. z przeszłością, starte lekko zęby nadal są w tym samym kolorze, podobnie otwory wewnątrz. Nie wiem jaki to jest dokładnie materiał, czy mosiądz, czy brąz, czy jakieś pochodne, ale jestem absolutnie przekonany, że nie jest to aluminium (o czym świadczy też waga kółka), nawet w żaden sposób czymkolwiek pokrywane.

Podsumowując ten w zasadzie niewiele wnoszący wątek, pozostaje poczekać na ewentualną odpowiedź Kolegi Daro co do wagi szpulki i/albo na jakieś potwierdzone info z sieci, choć kusi mnie ta wersja 6.3, ale mając jednak w planach zakup SV TW, chyba dam sobie jeszcze na wstrzymanie.

Wątek został założony w aspekcie informacyjnym, myśle że wniesie bardzo dużo gdy okaże się iż warto kupić nowego Steeza w takich pieniądzach a jeszcze więcej gdy użytkownicy dojdą do wniosku iż Daiwa strzeliła samobója i nie warto wykładać półtora klocka.

No właśnie, wniesie, gdy okaże się... póki co jednak wiele nie wnosi, bo brak nam potwierdzonych podstawowych danych.

Ja patrzę na temat trochę inaczej, raczej w kategoriach maleńkiego samobója Daiwy oceniałbym rasowego steeza do dostania za półtora klocka, zwłaszcza w kontekście wejścia na rynek, to nic, że docelowo inny, SV TW.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Każdym multikiem da się rzucić jerka, i nawet go poprowadzić. Gorzej, jak w czasie rzutu opróżnimy szpulę.

Tutaj nie zaobserwowałem takiego przypadku. A rzuty były po prostu odpowiednio dalekie, na plecionce odpowiednio cienkiej a wystarczająco mocnej. No i nie było wyścigów ... kto dalej bo podobno tym lepiej ;)

• 5 miesięcy temu...

Odświeże trochę temat, bo ostatecznie nic nie zostało dokładnie i jasno powiedziane.

Czy taki Steez to Steez? ;)

http://allegro.pl/steez-sv-103-hl-multiplikator-daiwa-japonia-i6092685885.html

1350zl za Steeza SV to juz chyba przegięcie, co? Rozumiem gumowe knoby, moze bez łożysk. Pewnie jakies kosmetyczne cięcia, np brak "klikania" na docisku szpuli itp.

Pytanie jak to sie ma do np Steeza SV 6.3L ze złota szpulka

Edytowane przez Żbiku

Dokładnie ten. Cena bardzo ciekawa, to dziś rano zamówiłem, bo nie wypalił mi jeden multik i na szybko potrzebuję do weekendu kolejnego (pogoda dupna i siedzimy w domku nad jeziorem, bo leje i piździ okrutnie, strach wypływać na wodę...)

Zdam relację jak dojdzie.

Edytowane przez Żbiku