Skocz do zawartości

Nasze zestawy sandaczowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje kij na lowienie z brzegu na glebokosci okolo 30-40 metrow z akcja szczytowa, ryby czesto biora daleko nawet na 100m.plecionce, gdzie zaciecie jest utrudnione. Przy okazji kolowrotek ktory wyrzuci bez problemu gume na 100m. Plecki o wytzymalosci okolo 10kg.poleccie cos.

Te wielkości nie sumują się :ph34r:  Przeciwprostokątna równa się 64,03 m. Dokładając efekt spadochronowy, też wychodzi sporo mniej niż 100 czy 90. Wypuszczając linkę swobodnie przy opadzie, nie ma znaczenia z jakiego kija i kołowrotka to robisz.

Edytka

Ups, to się nałożyło :)

Edytowane przez JanuszD
  • Like 1

Określ czy to ma być coś budżetowego czy jednak można zaszaleć???

To tak na szybko beż wdawania się w szczegóły :

Wędka minimum  2,70m do nawet 3,2m - zależy od rodzaju linii brzegowej. Kołowrotek to 3500-4000 Daiwa lub 4000-5000 Shimano. Wersja Budżetowa to Zauberowate, Okumowate - 4000-5000.

Co do firmy to wspomniany CD Blu Rapid albo Taiaha (35 lub nawet 50gr), może być Talon 10-60gr. Kijki budżetowe to stajnia Shimano Speed Mastera lub Beast Mastery i pochodne (15-45gr). 

Ogólnie nie będzie to FINEZYJNE wędkowanie  ;)  :) .

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Witam potrzebuje kij na lowienie z brzegu na glebokosci okolo 30-40 metrow z akcja szczytowa, ryby czesto biora daleko nawet na 100m.plecionce, gdzie zaciecie jest utrudnione. Przy okazji kolowrotek ktory wyrzuci bez problemu gume na 100m. Plecki o wytzymalosci okolo 10kg.poleccie cos.

Przy okazji kolowrotek ktory wyrzuci bez problemu gume na 100m

Ja tego nie napisałem

Witam potrzebuje kij na lowienie z brzegu na glebokosci okolo 30-40 metrow z akcja szczytowa (...)

Moim zdaniem, to tylko kije przeznaczone do metody shore jigging podołają temu zadaniu.

Metoda polega na łowieniu z brzegu, daleko i głęboko, na sztuczna przynętę.

Dobre i w "dobrej" cenie są np. od Major Craft.

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Poszukuje kija pod wrocławskiego miejskiego sandacza,bardziej interesuje mnie gramatura na jaką łowicie tutejsze sandacze (metodą opadu przynętami gumowymi), ponieważ nigdy tu nie łowiłem a mam okazję teraz zacząć.

Pozdrawiam   ;)

Co do tych metrow, matematyka, a praktyka to dwie rozne sprawy. Tym bardziej w wodzie. Gdzie mamy prady itp. Ale nie o to chodzi by ktos komus cos udowadnial. Otoz napisze jasniej jakie mam doswiadczenia. Rzucam guma ok. 15cm i glowka ok. 38gr kolowrotek zauber 4000 plecka 0.3 kij jakis 3,6m. takim sprzetem lowie, poniewaz jest to rekonesans i nie mam tu nic innego. Nic w tym sprzecie jednak nie jest przypadkiem, poniewaz takiego wymagaja warunki. Na zaubera nie wiem ile wchodzi linki,ale mam nawiniete po sam rant 0.3. I przy max. Rzucie za nim przyneta spada do dna mam koniec linki. Na szpuli jest napisane 0.33 150m nie wiem ile pleciony mi weszlo zakladam na oko ze.okolo 100m. I to jest za malo. Z tad tak napisalem, nie liczac matematycznie. Biorac pod uwage czysto praktyczne doswiadczenia.

Shimano Aero Ci4+ 4000. Wielka szpula. Do tego linka ośmiosplotowa Varivas i setka powinna pęknąć.

Do takiego łowienia to Zauber 4000 jest raczej za małym kołowrotkiem.

Wiem, że Zauberów nie ma w większym rozmiarze, ale są inne...

Wiem wiem juz o tym. Ale dopiero testuje wode i musialem sie uporac tym co mam. Jadac tu wiedzialem tylko ze musi byc dlugi kij. :-) dopiero po kilku wypadach widze ze trzeba dokonac przemian :-) mimo to pierwsze sukcesy sa i to najwazniejsze.
  • Like 1

Co do tych metrow, matematyka, a praktyka to dwie rozne sprawy. Tym bardziej w wodzie. Gdzie mamy prady itp. Ale nie o to chodzi by ktos komus cos udowadnial. Otoz napisze jasniej jakie mam doswiadczenia. Rzucam guma ok. 15cm i glowka ok. 38gr kolowrotek zauber 4000 plecka 0.3 kij jakis 3,6m. takim sprzetem lowie, poniewaz jest to rekonesans i nie mam tu nic innego. Nic w tym sprzecie jednak nie jest przypadkiem, poniewaz takiego wymagaja warunki. Na zaubera nie wiem ile wchodzi linki,ale mam nawiniete po sam rant 0.3. I przy max. Rzucie za nim przyneta spada do dna mam koniec linki. Na szpuli jest napisane 0.33 150m nie wiem ile pleciony mi weszlo zakladam na oko ze.okolo 100m. I to jest za malo. Z tad tak napisalem, nie liczac matematycznie. Biorac pod uwage czysto praktyczne doswiadczenia.

Tak, tylko PP opisane jako 0.3mm nie ma tyle co żyłka 0.3mm a opis na szpuli właśnie niej dotyczy. Więc zanim pomówimy o praktyce wypadałoby liznąć teorii. Dla przykładu linka power pro opisana jako 0,10mm w rzeczywistości ma 0,25mm, więc odpowiedz sobie na pytanie ile ma 0.3 bo pewnie grubo ponad 0.5mm a tej na Twojego zaubera nie wiem czy wejdzie 50m.

• Like 1

Tak, tylko PP opisane jako 0.3mm nie ma tyle co żyłka 0.3mm a opis na szpuli właśnie niej dotyczy. Więc zanim pomówimy o praktyce wypadałoby liznąć teorii. Dla przykładu linka power pro opisana jako 0,10mm w rzeczywistości ma 0,25mm, więc odpowiedz sobie na pytanie ile ma 0.3 bo pewnie grubo ponad 0.5mm a tej na Twojego zaubera nie wiem czy wejdzie 50m.

O widzisz to cenna uwaga. Musialbym w talim razie zmierzyc "na piechote" ile plecki mam na szpuli. Co by nie bylo pewne jest, ze musze rzucic jak najdalej przyneta okolo 60gr. I jest to zazwyczaj guma lub pilk. Pewne jest ze im dalszy rzut tym wieksze szanse na brania.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Czy ktoś może doradzić,którą wędkę wybrać na sandacza z rzeki (częściej z brzegu), cw do 25-28g (cięższych główek niż 20-22g plus guma max 4" raczej nie uźywam). No i warunek bardzo ważny waga wędki,niestety musi być b. lekka bo mam poważne problemy z nadgarstkiem. Z góry dziękuję za pomoc.