Skocz do zawartości

Nasze zestawy sandaczowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego 'popper' jak ci się spisuje ten patyk, pytam bo zamierzam zakupić jakiegoś Majora pod sandała na lekko i na ciężko ale chciał bym zasięgnąć opinij bo nie wiem który model wybrać ?

"

W sąsiednim wątku wspomniałeś, że rozglądasz się za kijkiem, do łowienia z brzegu.

Dłuższego.

Model, który ja posiadam, to króciak.

Na łódkę zdecydowanie polecam, ew. w łatwo dostępne łowiska (rzeczne ostrogi, itp.)

Kijek szybki, pracuje tak bardziej "po całości", niż samym szczytem.

Moim zdaniem opisany prawidłowo.

Łowiłem nim w miejscówkach 2-5m, przynętami w rozmiarze 4'0"-5'0", na główkach w przedziale ok.10- 22g (maks).

W wyższych gramaturach kijek daje radę ale nieznacznie traci na dynamice.

Niżej, niż 10g plus 3'0" guma nie łowiłem.

Nie miałem potrzeby.

Kijek czuły na tyle, że mnie, sandaczowego lub raczej "opadowego" laika, zadowala w zupełności.

Hol na tym kijku sandaczy +/- 65cm nie stanowi większego wyzwania.

Większych, na razie, tym kijaszkiem nie złowiłem post-45714-0-67151300-1466604583.gif

• Like 1

Główne łowisko to Elba w Hamburgu

Łódka:

Phenix TX 765 H ,20 lb 10-35 g , kołowrotek Shimano Stella 4000 FE (głównie Elba)oraz Bałtyk 

Hers 7'6" 8-12 lb 5-20 g,  kołowrotek Shimano Stella 2500 FE ( na jeziora ,kanały ,zaporówki i inne wody)

Brzeg: 

Wiosna-lato St.Croix Legend Elite 17 lb 8'6" 10-28 g  ,kołowrotek Shimano Stella 4000 FI

Jesień  St.Croix Legend Elite 25 lb 8'6" 14 -35 g Kołowrotek Shimano Stella 4000 SW z 2008 r

Czekam z utęsknieniem na nowe blanki Hers nano bo aż mnie swędzi aby je sprawdzić 

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Jeżeli juz lowie sandacze to

Z środka pływającego

Lekko

Major craft volkey vks66ml 1/8-3/8 oz 10lb +shimano complex 2500 +varivas Hg pe 0.8

Ciężej

Evergreen International TKLC-66MFX Black Racer 6'6 16 lb 1/4-3/4 oz x fast + metanium 13 + varivas hg pe 1.2

Z brzegu

Dialuna xr b806ml + daiwa t3 1016hl+szpula sv z pletka jak wyżej

Dojdzie do tego

Dialuna xr s906ml + jakiś kręciła i reszta jak wyżej :)

• 1 miesiąc temu...

Dragon guide select buster cast  213cm  7-28g (jak na seryjnego kija pstryki bardzo dobrze odczuwalne) 

Okuma Helios Air 273 vlx

Plecionka Dragon HM8X 014mm

Gumy  koguty  cykady

Odchudzona innymi przelotkami (calkiem inna wedka) Mikado Inazuma 229 do 21g cork

Stary ale jary Stradic 2500 FC

Plecionka Dragon  014mm

Gumy

Edytowane przez cinn

Dragon guide select buster cast  213cm  7-28g (jak na seryjnego kija pstryki bardzo dobrze odczuwalne) 

Okuma Helios Air 273 vlx

Plecionka Dragon HM8X 014mm

Gumy  koguty  cykady

Odchudzona innymi przelotkami (calkiem inna wedka) Mikado Inazuma 229 do 21g cork

Stary ale jary Stradic 2500 FC

Plecionka Dragon  014mm

Gumy

Jak Ci się ta inazuma sprawuje?

Inazuma za te pieniądze jest calkiem przyzwiotym kijem. 

Na seryjnych przelotkach trochę ciężko od dolnika  po szczyt ( leci na pysk) ale po zmianie przelotek na mniejsze - lżejsze kij jest dużo lepszy, lepiej wyważony.

Bardzo szybki, sztywny, ale pod rybką ko. 50cm już ładnie pracuje. dobrze czuć "pstryki" w dolniku

Nie ma problemu z podbiciem nawet 30-35g plus 9-10 cm guma.

Dobrze pracuje już od 7-10g z gumą 7-9 cm

Kupiłem od kolegi i nie żałuje.

Edytowane przez cinn

Nie łowię super ciężko także u mnie na razie przoduje tani zestaw z wklejanką :

Mikado Inazuma Flash Perch 2.40 / 18g   (EVA)  zamiennie z Inazuma Flash Perch 2.60 / 20  (Cork, używany kiedy potrzeba dalej machnąć)

Shimano Stradic 4000  (2015, JDM, 4:8:1)

Sunline Super PE 8     PE #1

I daje radę...chociaż nie wiem czy nie pogonić Stradic'ka na rzecz Biomastera FB...wolę cięższe kręćki do sandaczowania :)

• Like 1