Skocz do zawartości

Nasze zestawy sandaczowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki za propozycje, czyli jednak dobry kij na sandacza w takim łowisku jak moje nie musi mieć minimum  25 g. wyrzutu lub więcej aby dobrze je zacinać.

Jeśli ktoś posiada taki kijek spełniający moje założenia to proszę o kontakt z wymienionych powyżej lub jeszcze nie wymienionych.

Jeszcze raz dzięki.

Schematyczne, nonsensownie tłumne poglądy mogą wprawdzie zastąpić samo myślenie, ale po co zaraz afiszować się tą przypadłością!?

Bo kupą mości panowie ? :doh: 

Komiczne również jest kiedy z rozpaczliwie żenującego nieskończonym prowincjonalizmem pojęcia łowienia z opadu ma wyniknąć uniwersalny model wędki sandaczowej. Przecież to pomyje po cóóltrednaczach.. :)

Nie ma wędek sandaczowych a jeszcze bardziej nie ma kijów opadowych, są natomiast wędki do konkretnych przynęt i technik, świetnych przy łowieniu sandaczy.. i do tego przyjemnie niesztampowych.. :)

• Like 2

Schematyczne, nonsensownie tłumne poglądy mogą wprawdzie zastąpić samo myślenie, ale po co zaraz afiszować się tą przypadłością!?

Bo kupą mości panowie ? :doh: 

Komiczne również jest kiedy z rozpaczliwie żenującego nieskończonym prowincjonalizmem pojęcia łowienia z opadu ma wyniknąć uniwersalny model wędki sandaczowej. Przecież to pomyje po cóóltrednaczach.. :)

Nie ma wędek sandaczowych a jeszcze bardziej nie ma kijów opadowych, są natomiast wędki do konkretnych przynęt i technik, świetnych przy łowieniu sandaczy.. i do tego przyjemnie niesztampowych.. :)

Czyli nie ma kijów do zwanej potocznie techniki opadowej, jiggingu.

Czy to nie jest konkretna technika i konkretne przynęty?

Czyli nie ma kijów do zwanej potocznie techniki opadowej, jiggingu.

Czy to nie jest konkretna technika i konkretne przynęty?

Otóż właśnie, do techniki opadowej, jigingu, są. Nie ma wędek sandaczowych, a szczególnie nie ma "pod" sandacza, podobnie jak "nad" sandacza.

• Like 1

Oczywiście, że wędkę dobieramy do metody i przynęty. Ale gatunek ryby wymusza zastosowanie odmiennych wędek. Gdy nastawiam się na sandacza z lekkimi jigami potrzebuję kija z większą mocą w dolniku niż do okonia poławianego na podobne wagowo przynęty

Cześć, na wstępie chciałem napisać, że im więcej czytam o wyborze wędki tym mniej wiem hihi.

Potrzebuję wędki która będzie służyła tylko i wyłącznie do łowienia sandaczy z opadu z brzegu  na zbiorniku zaporowym o maksymalnej głębokości 4m średnia głębokość to 1,5 do 2m. Kwota jaką mogę przeznaczyć na kijek to 400zł

Taki sam wpis zrobiłem na innym forum i tam polecili mi:

1. Mikado Inazuma Flash Zander 229/22g -- moim zdaniem za krótki i za duże cw

2. Konger Ultris Jig Zander Pro 270/5-24 -- moim zdaniem chyba by się nadał ten kijek tylko ta cena jakaś mała

3.Mikado Kamisori Zander

Do tej pory łowiłem na spinning sporadycznie wędką MIKADO SCR ZANDER SPIN 270 CW 10-30g i na wyżęj opisanym łowisku nie sprawdzał sie bo nie mogłem używać główek mniejszych niż 15g bo nie czułem kiedy stuknie w dno. Chciałbym używać główek max do 12g.

Od siebie polecam Kamisori zander no i jeśli z brzegu to 2,60 i do 28gr. Bardzo fajna i czuła wędka. 

Tu moja recenzja tej wędki: https://wedkuje.pl/n/mikado-kamisori/92786

Używam od dwóch sezonów i nie chcę innej. Inazuma 22gr 229 przy niej to pała (też posiadam)

Dodam że kolega posiada identyczną o długości 2,40 i to już inna wędka. Bardziej sztywna niż moja 2,60 ale tez bardzo przyjemna. 

Tomku, a rozważałeś Inazumę...ale Flash Perch ? :)

To wklejana proteza ale mnie całkiem dobrze się nią sandaczuje.

Używam 2.40 / 18g - smukła gumka 9cm typu Relax Bass, Mikado Fishunter 8cm z główką 15g lata jak wściekła ;)

A Keitech "ES 4" też śmiało lata i można tym pobić.

Wersja 2.60 / 20g nie reprezentuje tej 2 gramowej różnicy w C.W

Patyk tani, także nawet jak w krzakach złamiesz albo się przewrócisz z takim patykiem to nie ma wielkiej starty ;)

Ma jedną wadę - do główek 10g i niżej to trochę głuchy blank...ale od 7cm i 12g główki całkiem ok.

Ja może spróbuję Jaxon'a GTX Impress Zander 2.40 / 8-28g ale wolę pomacać gdzieś w sklepie zanim kupię :D

Jakoś mnie ten flash perch nie przekonuje. wytypowałem na razie dwa kije:

1.Robinson diaflex jigger 7-24---- niestety nigdzie nie jest dostępny a kupił bym bez zastanowienia nawet używany

2. Dragon fishmaker 2.75 c.w.3-18-- ale z chęcią posłuchał bym opinii kogoś kto łowił tą wędką

• Like 1

Świetny witz słowny, doskonale puentujący nieustające pomieszanie z poplątaniem w analfabetycznej niestety Polskiej Szkoły Spinningu, wyprodukował niegdyś słynny rednacz.. albowiem jigował on w technice opadu.. :) Co zamyka wszelkie rozumowe możliwości interpretacji.. :)   

Świetny witz słowny, doskonale puentujący nieustające pomieszanie z poplątaniem w analfabetycznej niestety Polskiej Szkoły Spinningu, wyprodukował niegdyś słynny rednacz.. albowiem jigował on w technice opadu.. :) Co zamyka wszelkie rozumowe możliwości interpretacji.. :)   

Poprosił bym trochę jaśniej. Żartem nazywasz całą wypowiedź kolegi wyżej czy jej część? Jam zwykły człek nierozumny tyś zapewne światowy niepoplątany mistrz spinningu wytłumacz mi waść prostszym językiem cóżeś miał na myśli.

• Like 1

No i z konieczności, przymusu wręcz, a także ze standardowej niezgody na prymitywizm pojęciowy prowadzący lud wędkarskiego świata na manowce łowienia sandaczy tylko i wyłącznie z opadu, zaneguję teraz edukacyjny sens istnienia tego wątku  :)

Jak zresztą można łowić tą piękną i chętną rybę,  w sposób tak gminny jak opad ?! :rolleyes:

Co za ubóstwo.. :) 

No i z konieczności, przymusu wręcz, a także ze standardowej niezgody na prymitywizm pojęciowy prowadzący lud wędkarskiego świata na manowce łowienia sandaczy tylko i wyłącznie z opadu, zaneguję teraz edukacyjny sens istnienia tego wątku  :)

Jak zresztą można łowić tą piękną i chętną rybę,  w sposób tak gminny jak opad ?! :rolleyes:

Co za ubóstwo.. :)

czyli uważasz że kto napisze coś o "opadzie" w tym wątku to znaczy że tylko i wyłącznie taką "techniką" wędkuje?