Skocz do zawartości

Streeto i inne nowości Kongera 2016

Bednar14

Rekomendowane odpowiedzi

W zawodach streetfishingowych z reguły łowi się mniejsze ryby, lżejszym sprzętem. Tak jest na całym świecie. Herbową rybą streetfishingu jest przede wszystkim okoń. Myslę że z dużym okoniem Streeto dobrz sobie poradzi - oby tylko takie okonie pływały w naszych miejskich wodach ;)

Konger Streeto 2-9 gr oznaczony symbolem "UL" jest w moim odczuciu wyraźnie mocniejszy od swojego lżejszego i krótszego brata o oznaczeniu "XUL".  Jest również dłuższy.

Wędka w moim przekonaniu jest wprost stworzona do obrotówki nr 2. Również mały woblerek będzie na niej ładnie pracował. Jeśli ktoś szuka kijka pstrągowego to myślę ze Streeto "UL" może być tutaj ciekawym wyborem. Wędka ma spory zapas mocy w dolniku, można nią będzie wyjąć naprawdę dużą rybę. Jak na wędkę dwuczęściową ma również moim zdaniem bardzo dobre ugięcie - bez przesztywnienia na łączu - zresztą widać to dobrze na powyższych zdjęciach - ugięcia może pozazdrościć Streeto niejeden markowy blank.

Jeżeli chodzi o przynęty jigowe to pracuje ona w zakresie główka ołowiana od 5 do 15 gr + smukła guma 2-3 cale. W tym zakresie normalnie, dynamicznie rzucałem testowanym kijem nie odczuwając żadnego dyskomfortu. Dobrze czułem również to co się dzieje z przynętą pod wodą. Łowiłem zestawem z cienka plecionką - zresztą również Kongera + przypon z fluorocarbonu.

Miał być UL a mamy raczej ML... 15 g + gumka to dwa razy więcej niż fabryczny opis. 

Friko a sprawdzałeś może na kijku 2-9 gr jaskółki 5-6 cm z główką 2,5-3,5 gr, czyli waga całości 4-5 gr? Z Twojego opisu wynika, że to chyba raczej (niestety) nie będzie odpowiedni kijek do tego typu obciążeń.

moim zdaniem do takich przynęt lepszy będzie lżejszy model tzn. XUL

• 3 tygodnie później...

Dziś bylismy z @MeMe w Kongerze i oglądaliśmy prototypy nowych wędek z serii Streeto.  Konger zdecydował sie bowiem rozszerzyć ofertę wędek dedykowanych do street fishing o.... 3 modele do lekkiego castingu. W mojej ocenie jest to bardzo odważny krok i chyba bezprecedensowy na polskim rynku gdzie jakby nie patrzec lekki casting jest dosyć niszowy.

Kije prezentują się bardzo fajnie, zdążyliśmy przeprowadzić testy rzutowe, zrobić tochę zdjęć i nakręcić filmik. Mysle że więcej będzie mógł napisać @MeMe w dziale Baitcasting gdyż to on testował kijek, ja ograniczę się do wrzucenia kilku fotek. 

post-45567-0-93407700-1463676598_thumb.jpg  post-45567-0-17210300-1463676612_thumb.jpg  post-45567-0-77940600-1463676626_thumb.jpg  post-45567-0-87604100-1463676638_thumb.jpg  post-45567-0-38312100-1463676659_thumb.jpg  

• Like 2

Dziś bylismy z @MeMe w Kongerze i oglądaliśmy prototypy nowych wędek z serii Streeto.  Konger zdecydował sie bowiem rozszerzyć ofertę wędek dedykowanych do street fishing o.... 3 modele do lekkiego castingu. W mojej ocenie jest to bardzo odważny krok i chyba bezprecedensowy na polskim rynku gdzie jakby nie patrzec lekki casting jest dosyć niszowy.

Kije prezentują się bardzo fajnie, zdążyliśmy przeprowadzić testy rzutowe, zrobić tochę zdjęć i nakręcić filmik. Mysle że więcej będzie mógł napisać @MeMe w dziale Baitcasting gdyż to on testował kijek, ja ograniczę się do wrzucenia kilku fotek. 

attachicon.gifDSC00019.JPG  attachicon.gifDSC00020.JPG  attachicon.gifDSC00021.JPG  attachicon.gifDSC00022.JPG  attachicon.gifDSC00023.JPG

wykonanie fajne ugięcie już nie

• Like 1

Wie może ktoś, kiedy wejdą nowości Kongera na rynek ? Długo to już trwa ;/ Czekam na patyk z serii Dynamix JIG UL 232 1-8g.

Coś słabo szukasz, bo na necie są, chyba że czekasz na stacjonarne sklepy w swojej okolicy

http://www.sklepy24.pl/sklep/maszbranie_pl/produkt/wedka-konger-dynamix-jig-ul-2322-232-cm-1-8g/1486