Skocz do zawartości

Streeto i inne nowości Kongera 2016

Bednar14

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś miał już kontakt z nową serią World Champion II? Wagowo jest bardziej zbliżona do WRX dlatego trochę boję się kupić w ciemno ten kijek. Konkretnie myślę nad Turbo 7-21. Napisałem zapytanie do Kongera, jednak jak na razie nie odpowiedzieli. Cena spora ~ 450 zł. Nie orientujecie się czy gdzieś w Warszawie można obejrzeć go w sklepie?

tango II wydaje się być lekki, gnie się do połowy, szczytówka cieniutka natomiast przy rękojeści już jest gruba 
Impuls całkiem fajny się wydaje może będę go brał pod bolenie, chyba WRX impuls fajniejszy od tego II (już chwilę temu to macałem i ciężko zapamiętać wrażenia, jak się pomacało kilkanaście patyków) 
niestety nie mam odniesienia do starszych modeli 

Witam,

Panowie pomożecie? Zastanawiam się co wybrać Equs Contact 7-23 czy nowego WCH II Turbo 7-21? Equs to jednak wyższa seria, ale WCH II kusi zielonym blankiem nawiązującym do starych Championów. Miałem Turbo ze starej zielonej serii i był świetny. Z Equs'ami nie miałem do czynienia.

Equs's przeceniony z 550 na 400 i za tyle też wyrwałbym nowe Turbo.

Kijek na rzekę, głównie pod bolki i szczupłe czasem kleniojazie...

Edytowane przez wikare

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś z Kolegów łowi Streeto L 200 cm 4-16 gr? Jeśli tak to proszę o info jakie gramatury główka + guma ten kij komfortowo obsłuży.

Nie łowiłem ale na postawie doświadczeń z innymi modelami myślę że w realu wędka będzie obsługiwała przynęty o większym c.w. niż w opisie. Generalnie Streeto wydaja mi się niedoszacowane tj. w rzeczywistości mocniejsze niż wskazywałby opis. Mysle ze z grubsza można założyć że UL to tak naprawdę L,  L to w realu ML i tak dalej.

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj dobrą godzinę machałem wersją do 26g i śmiem twierdzić że kij obsłuży spokojnie 10g - 30g + 3" gumisia. Kij bardzo smukły i wydaje się "delikatny" ale czuć moc w dolniku podczas wyginania.

Praca wybitnie szczytowa, fajnie też wchodzi w ugięcie... Brakuje przelotek Fuji za tę kasę... No ale cóż... W St. Croixie też się można doczepić paru dupereli a cena x2 i x3 :)

Gdyby był taki z opisu dajmy na to do 30g-35g kupiłbym bo na sucho fajnie leży w ręce... Taki "finezyjny" kij do "Finezyjnego" łowienia :)... Jeśli oczywiście takie łowienie do 30g można nazwać finezyjnym :)

Obiecałem że wstawię info nt. najlżejszego Streeto którego testujemy od jakiegoś czasu, wiec wrzucam:

Film z "przypadkowym wędkarzem z Bydgoszczy" ;) Widać ugięcie kijka na filmiku.

Krótko - jest to uniwersalna, lekka wędka, szybka ale o głębszym ugięciu. Nie jest to wklejka, szczytówka jest tubularna. Kijek jest w rzeczywistosci nieco mocniejszy niż fabryczny opis, optymalnie łowi się na główkach od 3 do 7 gr plus mała gumka. Łowiłem na cienką plecionkę + przypon z fluorocarbonu i okonie nie spadały. Myślę że za te pieniądze jest to bardzo dobra propozycja jak ktoś lubi się pobawić lżejszym łowieniem w mieście, na kanale, z pomostu, w porcie czy z łódki - pomimo krótkości blanku rzuca się bardzo dobrze, dalej niż potrzeba , zwłaszcza na cienkiej plecionce. Wędka bardzo wygodna w transporcie - ja woziłem w samochodzie rozłożoną.

Jak ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem

Ciekawi mnie jak się spisuje przy małych woblerach, daje rade czy jest typowo pod gumy?

• 2 tygodnie później...

3,5 grama spokojnie, dla komfortowego łowienia tym najdelikatniejszym modelem będzie to dolne max, poniżej już trochę gorzej, pod filmikiem jest bardzo trafny opis 3-7g. Czuły kijek.  

Rozumiem, że nim łowisz i , że 3,5 gr opad czuć komfortowo ?

• Like 1

Dzisiaj kupiłem Streeto L 200 cm 4-16 gr. Na sucho kijek bardzo smukły, szybki, z akcją szczytową, ale pod większym obciążeniem zaczyna też pracować środkiem. Wykonanie ok, przelotki może nie idealnie w osi, ale nie ma dramatu. Co ciekawe waga dużo niższa niż podaje producent - moja elektroniczna kuchenna pokazała 99 gram. Długość od stopki do końca dolnika 29 cm. Dolnik wygląda na solidne 10-12lb. W weekend potestuje i napiszę jaki imho zakres komfortowo obsługuje przy jigowaniu. Chciałem coś trochę delikatniejszego, z głębszym ugięciem od sandaczówki Finezze M 4-18 gr i chyba się udało.

• Like 1