Skocz do zawartości

Czy ktoś łowił "torpedą" ???

Harjer

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc u kolegi, którego uczę sztuki robienia woblerów z drewna, pokazał mi kilka modeli woblerów, które kupił od rosjanina na targu. Przeleżał 37 lat w ogóle nie używany w połowach.

Jeden wzbudził moje zainteresowanie. Wykonany z plastiku, powierzchniowy ze śrubą "napędową" :P Otrzymałem go w prezencie. Musiałem wyprofilować łopatki śruby - były proste spod prasy, wrzuciłem do wanny i kręci - idzie jak łódź podwodna, ja mówię, że to torpeda.

Czy ktoś z Was łowił takim wynalazkiem ?  :)

Edytowane przez Harjer

Dostałem w dzieciństwie dwie sztuki od znajomego rodziców, który wrócił ze Stanów do Polski, próbowałem zawzięcie na to złowić szczupaka w nieistniejącym już dziś stawie, ale żaden się nie połakomił, zostały i leżą już z 20lat w pudelku z innymi wynalazkami :)

post-50816-0-03766200-1455711134_thumb.jpg

Dostałem w dzieciństwie dwie sztuki od znajomego rodziców, który wrócił ze Stanów do Polski, próbowałem zawzięcie na to złowić szczupaka w nieistniejącym już dziś stawie, ale żaden się nie połakomił, zostały i leżą już z 20lat w pudelku z innymi wynalazkami :)

Ja na pewno będę obławiał w maju swoje miejscówki. Muszę zobaczyć jak on zachowuje się na naturalnym akwenie. Myślę, że szczupły zawiesi się ;)

• Like 1

Mialem okazje lowic bassy w Hiszpanii na turbinkowce, jak ten zaprezentowany.

Salmo ma Spittin Rovera w ofercie, Rapala tez ma jakiegos takiego. Wszystkie japonskie marki - Megabass, Dephs, Evergreen itd maja takie przynety w ofercie.

Na bassy z powierzchni swietna sprawa. 

W naszych warunkach ? Moze szczupak, moze bolen.

Grunt to wiara w przynete.

• Like 1

W 1978 na południowym Uralu łowiłem na takie samoróbki. Korpus chyba z bakelitu. Kolejne spotkanie z podobną przynętą miałem w części azjatyckiej Rosji w 1987 , także były to lokalne samoróbki. Pod koniec lat 90-tych łowiłem bolki na "torpedy" warszawskie.

• 1 rok później...

Tego typu woblery używane są w Ameryce Południowej do łowienia tucunare (peacock bass).

Kiedys planowalem w dniu aktywnosci pstragow sprobowac zlowic pstraga na walk the doga w kolorze zabim.

Nawet wyposazylem sie w odpowiedni wabik (7 cm dlugosci)...ale nie starczylo mi cierpliwosci i zaparcia by w dniu aktywnych pstragow probowac w ten sposob.

Wobler trafil na gielde, a pomysl trafil do szuflady ;)

• Like 1

Będąc u kolegi, którego uczę sztuki robienia woblerów z drewna, pokazał mi kilka modeli woblerów, które kupił od rosjanina na targu. Przeleżał 37 lat w ogóle nie używany w połowach.

Jeden wzbudził moje zainteresowanie. Wykonany z plastiku, powierzchniowy ze śrubą "napędową" :P Otrzymałem go w prezencie. Musiałem wyprofilować łopatki śruby - były proste spod prasy, wrzuciłem do wanny i kręci - idzie jak łódź podwodna, ja mówię, że to torpeda.

Czy ktoś z Was łowił takim wynalazkiem ?  :)

To nie torpeda, jak "na roboczo" nazwałeś tą przynętę, ale znany od bardzo dawna w Ameryce - wobler turbinkowy typu Prop.

Obecnie ten typ woblera jest także produkowany przez Rapalę, w USA z jedną lub także dwiema tyrbinkami.

Klasyczna przynęta typu idiotlures jak ją nazywają Amerykanie, gdyż prowadzimy ją w sposób najprostszy z możliwych - równomiernie kręcąc korbką kołowrotka.