Skocz do zawartości

Daiwa Caldia SHA

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Szanownych!

Czy macie (a chyba już tak) jakieś doświadczenia z Caldiami SHA, ze szczególnym uwzględnieniem rozmiaru 3000?

Planowane zastosowania: bolenie w rzekach i morska troć. Plecionka.

Przede wszystkim chodzi mi o trwałość, aczkolwiek mam świadomość, że to nie jest zbyt leciwa seria. Inne uwagi też mile widziane.

Pozdrawiam,

Michał

Mój kumpel sobie kupił 2 lata temu "trójeczkę", w sumie za moją namową ;)  Łowisko: Wisła pod Toruniem, wabie: gumisie 4-5" na główkach 7-50g, najczęściej 20-35g. Czyli grubo. Młynek dalej sobie biega a kolega nie narzeka :D  Choć przyznam że pod koniec roku młynek poleciał do serwisu bo coś mu się urwało. Chyba była to sprężynka od kabłąka ale nie pamiętam na 100%. W każdym razie facet sobie go bardzo chwali.

• 3 miesiące temu...

Czesc, potrzebuje informacji odnosnie kraju pochodzenia tego mlynka (za cholera nie moge tego znalezc), czy jest to japonczyk? Interesuje mnie jeszcze ilosc szpul zapasowych w zestawie, o ile takowe wogole sa. Mam mala zagwozdke miedzy daiwa luvias a wlasnie ta caldia. Wiem, inny przedzial cenowy itp. ale moze nie ma sensu doplacac tych pare stowek?! Wszelkie informacje bardzo cenne, z gory dziekuje.

Czesc, potrzebuje informacji odnosnie kraju pochodzenia tego mlynka (za cholera nie moge tego znalezc), czy jest to japonczyk? Interesuje mnie jeszcze ilosc szpul zapasowych w zestawie, o ile takowe wogole sa. Mam mala zagwozdke miedzy daiwa luvias a wlasnie ta caldia. Wiem, inny przedzial cenowy itp. ale moze nie ma sensu doplacac tych pare stowek?! Wszelkie informacje bardzo cenne, z gory dziekuje.

Daiwa Caldia SHA a Luvias z 2012 roku to ogromna różnica jeżeli chodzi o trwałość,osobiście na głowie bym stanął i wolał dołożyć do Luviasa.Cena jest sporo wyższa z wiadomego powodu.

Jak można wybierać skoro caldia jest o prawie 500 zł tańsza od luviasa? Jeśli masz na luviasa dołóż 400 zł i kup cerate 3012H pod bolki jak znalazł i przeżyje i caldię i luviasa, sam będę taką kupował ale model 3000 zprzełożeniem 4,8 pod łowienie szczupłych.

Kasa sie znajdzie i na caldie i na luvias i pewnie na certate tez bym uzbieral, ale tak dokladajac po pare stowek to mozna do exist dojechac :-) chodzi o to czy dokladajac wieksza kase naprawde dostaje sprzet o klase lepszy, czy np place jedynie za made in Japan. Po rozczarowaniu z abu mgx chce zainwestowac w cos z czego bede zadowolony w 100%, chodzi o niezawodnosc, trwalosc i "maselko" :-)

Kasa sie znajdzie i na caldie i na luvias i pewnie na certate tez bym uzbieral, ale tak dokladajac po pare stowek to mozna do exist dojechac :-) chodzi o to czy dokladajac wieksza kase naprawde dostaje sprzet o klase lepszy, czy np place jedynie za made in Japan. Po rozczarowaniu z abu mgx chce zainwestowac w cos z czego bede zadowolony w 100%, chodzi o niezawodnosc, trwalosc i "maselko" :-)

pomiędzy caldią a luviasem i certate masz przepaść wytrzymałościową i konstrukcyjną, tutaj wiadomo dlaczego dopłacasz drugie tyle ale już pomiędzy luviasem a certate nie znajdziesz aż tak ogromnych różnic wszystko kwestia ceny jaką dorwiesz bo są porównywalne, nowe certaty z roku 2010 / 2013 H możesz dostać za około 1300 zł więc to chyba nie jest dużo bo w podobnych pieniądzach kupisz luviasa, w walorach użytkowych nie odczujesz potężnej różnicy więc pomyśl co lepiej pasuje Ci wizualnie i gabarytowo bo obie serie są bardzo udane i to solidne kołowrotki, jeśli chciałbyś nową certate 2016 musisz liczyć się z tym ,że za nowinkę nieco przepłacisz póki co.

• Like 1

Tak, wybor padl na luvias z 2015, nie bede dorzynal budzetu dla certatki. Nie wiem tylko ktory rozmiar bedzie dla mnie lepszy, 2500 czy 3000. Kolowrotek bedzie sluzyl glownie pod szczupaka i okonia, lowisko to przede wszystkim jezioro. Czy miedzy tymi modelami jest duza roznica w wielkosci? Pytam, poniewaz nigdy nie mialem tego kolowrotka w reku, wiedze czerpie jedynie z internetu. Wszelkie podpowiedzi beda bardzo pomocne, z gory dziekuje.

Nie wiem tylko ktory rozmiar bedzie dla mnie lepszy, 2500 czy 3000. Kolowrotek bedzie sluzyl glownie pod szczupaka i okonia, lowisko to przede wszystkim jezioro. Czy miedzy tymi modelami jest duza roznica w wielkosci?

Jak szczupak i okoń na jeziorze to uderzaj raczej w 2500, styknie spokojnie. 3000 jest już naprawdę sporym młynkiem. Wiem bo mam Luviasa 3012h z 12' jak i też Caldię 11' 2508R-SH. Choć ta druga ma chyba bebechy od 3000...

• 7 miesięcy temu...